Business/ First Class 討論區

1001 回覆
40 Like 56 Dislike
JAL ANA係日本餐掂 西餐一般般
之前坐CX548用Gate63
不過屌佢老母我入頭等只有The Wing
反而遠到痴線

我仲要蕩失路先走左去The Deck
最尾坐左三四個字就要走
其實佢泊位係咪次次都有機會唔同 定係如無意外既話就日日都係嗰個泊位 黎緊去泰國上次係1號閘 但又想入the pier
好難講
不過因為航線時間唔會經常有大變化
時間過唔耐架話比返同一泊位既機會確實唔低

CX架話確實會比較容易去接近貴賓室既泊位
不過你要知道佢63都仲有間
所以唔一定係泊1附近而可能63附近
我就係搭cx 希望佢今次係泊63附近 因為平時都係搭econ 今次先係business 但時間又唔係好夠 朝早8點半機 所以想入下the pier
我早啲出門口既話可以5點幾就到既 不過唔知佢幾點先俾我check-in
我bno可以online check-in但要去counter拎boarding pass 佢係跟返3個鐘前先俾我定係只要我check左in就會肯俾boarding pass我
bno我上次試過唔得 可能佢要對我身分證 或者唔知係咪自己做錯步驟
我到時試下 唔該晒巴打
搭開CX真J,經驗應該long haul全部真J? 去泰國都幾次真,得一次變左假 試過意大利翻hk搭泰航真J,覺得幾正,野食相對好食,空姐空少笑容好又nice,我jetlag冇瞓覺話肚餓係咁比零食我食唯一係睇戲冇乜啱,求其開咗套泰國恐怖片唔使字幕都睇到 CX我都遇過好好嘅空姐,起飛瞓到過晒食飯,醒咗即刻整俾我,仲係咁拎返啲芝士野飲係咁執俾我食左好多 搭過JAL瞓得好舒服,唔知點解佢嘅灰色tone好似好乾淨,仲記得佢對拖鞋眼罩好舒服,同埋有日本杯麵,但又係啲戲唔啱睇,所以瞓足全程號。加上語言唔通,感覺都冇咁親切,有時想食呀想要啲咩試啲咩都唔敢講,費事煩。嚟緊第一次搭emirates A380,希望唔好最後變咗假J…
其實有陣時諗,坐頭等商務個性價比有幾高?有張床瞓同有兩餐飯你食同埋有空姐服侍俾經濟艙貴三倍以上。其實攞返嗰啲錢落到地住五星級酒店同fine dining,應該都可以做到2-3日。所以啲錢係咪應該咁洗?,
因為有班人唔洗慳錢 坐完頭等商務都可以繼續做你講嘅嘢
EK A380無假J
CX long全真J
Business trip坐商務艙claim公數
唔使自己比錢
坐QR既話要睇航線
雖然都係真J 我諗無人會想坐反魚骨多過QSuite
其實睇取捨姐
有人由入機場開始已經係旅程嘅開始,所以入lounge同飛機上面瞓得好係旅程嘅一部份

當然一般人對於旅程嘅理解係去到當地先至係,自然就會去到先至會住好酒店

當然短途係咪都要F J ,豐儉由人
你太睇少機上坐得唔好影響個旅程幾大
去個台灣就算啦同搭車一樣
去到日本開始三四粒鐘,都可能仲有人頂到或者訓一晚就算冇野
但再耐甚至要過夜就肯定好大影響

更何況除左開公數既咪里數換多,
雙倍里數左右就有商務,貴得幾多者
有冇人坐過SQ 777-300ER或者A350-900 Long Haul既J?
有冇得平躺架?或者有冇辦法伸直對腳?

黎緊有程新加坡飛日本
原本飛成田但見羽田似乎有位想轉(免費)
不過就787-10轉777-300ER….唔知坐得好唔好

A350就香港飛新加坡嗰程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞