Business/ First Class 討論區

1001 回覆
40 Like 56 Dislike
呢set有喎, 國泰官網都仲有

如果你想其他日子咪係google flight改下時間(留多/少一兩日/其他班次), 砌啱價先上國泰book/double check
係尾程去馬拉, 必須返香港後168小時內出發(當然你可以揀尾程no show)

尋晚睇個價去到年尾都有
我睇緊暑假去日本 所以可能個fare class冇晒
試咗次泰國->台灣 business
新機梗係感覺好d

個level 同其他大airlines 差唔多, 特別就唔算
不過佢新開果陣, 我係佢app 買飛好平先試
而家再search 貴一倍, 唔會揀佢
黎緊去紐約開醫學會議,筆直有90K
有冇巴絲介紹J/F
計埋回贈啲里數 拎盡佢
意思係有邊間J介紹
直航就cx
轉機就ana
我諗得呢兩間比較岩路線 自己perfer ana多d
CX 100k
突然間諗起可以試吓大韓 話晒都拎咗五星航空
算啦 唔想煩買左CX
93300自己貼多3000蚊算
估唔到CX First個牛又幾好食
不過個薯就唔太掂
HND->HKG

BTW唔好搞錯,另一碟先係薯
同一碟係菠蘿,其實我唔太理解呢個組合

HND個CX First Lounge真係幾廢似個Business多d,設施唔太足,雖然個擔擔麵幾好食既
不過唔係Local冇得要求太多
坐左陣就過左去JAL First Lounge,地膽不概係地膽,仲要近上機閘多d

好過我坐emirates 好多喇
CX d 甜品同酒掂唔掂

emirates d 前菜同main 真係搞唔掂
係酒同甜品搭救, 有時我要含淚skip 主菜
酒我因為冇乜大興趣所以一直坐JF都冇乜點叫
今次有叫左杯Cloud Nine
係嫌薄荷葉味太重,但應該係我個人問題
佢剩係塊葉都好重味….一拎走就冇左

甜品主要咪又係Haagendaze
其他都唔得,但水果就掂

講真一直都唔覺CX主菜好差,除非係Y既CX卷或者JF叫牛扒
當然你話要同JAL ANA比又另一程度
遲下到試下SQ再比較一下
呢隻F真係不了
最衰777x遲到,無新F
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞