Business/ First Class 討論區

1001 回覆
40 Like 56 Dislike
最後嗰程俾手續費改期/退飛得唔得
退飛應該難d 改期俾錢就應該得 每個fare tnc唔同
歐洲short haul咪2個鐘 香港去日本都坐底4粒鐘
一樣
我係成田
花期又早左好多
果斷取消
香港去日本4粒鐘flat bed 至少食完飯都可以nap下
歐洲除咗少數之外 唔係既啲位同econ一樣仲要收double or more
BA regional business只係block左中間個位
點解可以搵到咁抵
啲日期係隨機揀?
定係有咩日子會平啲
歐洲搭J主要都係baggage allowance闊佬同lounge
個位純落機快啲
個人覺得冇得咁樣比

歐洲內陸機,最多咪兩個幾鐘左右,同埋就算係搭商務都係2000幾3000就得。

但香港去其他亞洲地方,好似日本或者東南亞個機程都差唔多四個鐘,仲要票價都差唔多要10,000蚊
其實歐洲regional都有唔少航線超過3個鐘,以BA為例去冰島、雅典都要

只係大家享受慣亞洲航空公司,當regional j相對冇咁好已經唔鍾意
但lhr去冰島business都係4千蚊
請教下
好似A330-300咁, 有幾款機型 (33K/E/J/P/B) https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/flying-with-us/aircraft-and-fleet/airbus-a330/a330.html
唔同嘅機型好似有真J又有假J

上過seatguru睇, 佢都有講明呢隻機係有幾款

點樣可以check到我坐嘅係咩機型? CX預訂詳情又無寫
只可以去返揀位個圖睇?
係 只可以睇座位圖
但留意返 一日未上機一日個機型都會改
近排見多773復出陣間癲起上嚟
呢個知道嘅 唯有定期上去望下
早排搭晒cx d business class 個差別真係勁大一定要睇坐位表如果唔係好易中伏。

以前一出閘個business class lounge 變咗first class 清靜好多d 野食都正常。成田個新lounge 就business 加first 撈埋一齊個環境幾好不過完全無野值得食

飛日本個程ok 普通魚骨形d 位向外私隱度麻麻不過可以訓得直
返香港個程仆咗街777 舊layout 中間個排居然擺三個位衰過premium econ 個八婆空姐仲要叫醒我食早餐搞到燥咗,萬7蚊咁嘅享受真係極差個gate 又擺到老閪咁遠自己主場都咁cheap
來回北美個程就正a350 架機又新樓底又高,d 位向內私隱度高個entertainment system超多戲而且反應快,不過無welcome drink 又無記得個客個名扣分。d 野食個小食嘅漢堡包好好食餐廳級不過個mac & cheese 係人生中食過最難食嘅mac & cheese 食咗兩啖同個空姐講佢話會幫我反映下因為好少人叫黎食
另外紅衫空姐係咪高級d? D 服務好好多又友善,有個白衫嘅d 服務態度同經濟艙一樣係咪低級d?
整體國泰business class 係好一般服務普通d 機一般都舊式d 野食又唔impressive 無咩必要都係坐其它business class 會開心d
聽d cx空姐講佢地飛日本即日來回咗連續10日8 點飛 6 點返真係人都癲返到香港10點幾11點第二日又要再清晨撲出去所以服務差d 都廢事屌
之前炒左咁多人 邊train得切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞