Business/ First Class 討論區

1001 回覆
40 Like 56 Dislike
唔妹意思 我講得唔清楚
公司要我出差所以幫我book左BA32 BA27
我係想知BA business有冇d咩係特別?
以我所知因航有cathay delight,但我唔知BA有咩
ba咩都無 食野仲衰過cx
你去程應該係121 返黎232
唔該巴打 咁我都係訓下覺算

可惜Doha 香港唔用Q suite
不過已經覺得夠舒服
記得之前有用,而家又轉返唔用?
因為布吉壞左二隻機
啱啱終於升到BA Bronze (One World Ruby),第一次升到級有少少野想請教大家

1) 如果我搭cx econ去排business check-in,佢點知我係rubyshow BA membership card? 定係我一定要係online check in 落BA個membership number?

(因為我一升夠BA Bronze 下年就唔想再儲BA轉投qatar, 宜家所有online booking 都落咗qatar membership)

2) 同理,ruby 應該有早七日揀位,我d booking cx 點知我係ruby

3) 上到機佢知唔知我係ruby? 會唔會有remarks 同cx silver 一樣?(雖然ruby 預咗有等於無)

4) 以上問題如果我搭qatar 係咪又係同cx一樣?

唔該晒大家
同一個alliance
你CX 機票有入BA membership number 咪知
唔駛咁擔心
我就係入咗qatar membership number 因為宜家開始唔想再儲BA了
眼殘睇漏
我冇咁玩過 要其他巴打答下
最多都係開頭冇入number 之後claim 先轉
好過舊J 2-2-2
上個禮拜坐
反而Paris 去Doha 我見有Q suite
不過香港8個鐘反而冇
我淨係香港個程坐J
因為好多支蝗又噪又煩
Paris得6個鐘
你可以一開始訂飛同check in入你個BA membership
Check in 完臨上機/上咗機depart之前係cx個app度改返個frequent flyer入返Qatar
機上面OW ruby應該冇特別 成隻機應該有好多status客 at least cx 係咁

利申QR OWS, 成日上機先轉返入asiamiles, 機上面一次greetings都冇
第一次加錢坐
感覺service好過因航好多
QR姐姐成日主動serve我
利申:之前剩係redeem 過因航日本J
2月坐過 見有F 似係因航舊機? 見反魚骨J
我坐見冇F
1A 已經係J
同好新淨
張枱拉出嚟位置都唔同
唔似係因航舊機
我來回 都唔一樣機
QR
一用avios 換BA London
個稅已經嚇死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞