攝理教傳教技倆 親身經驗

920 回覆
3000 Like 24 Dislike
知識喺你眼中係鳩噏
唔怪得小學未畢業又咁智障,返去包餐具啦,唔係今晚無飯食呀
原來係條比女人打嘅廢柴毒撚 所以精神狀態出現偏差

你最撚戇鳩係人地講緊你 你就拉晒邪教所有持份者落水嚟襯托自己都唔係咁仆街 明明呢度冇人話啲受害者聰明/冇責任 冇人話佢地身邊人唔幫手係啱 而家就係針對你一件人頭豬腦嚟judge 你拎人地嚟講把撚咩排骨仔

死毒撚現實世界冇人吼 想喺網上圍爐結果喺連登毒撚勝地都冇人睇得上眼 死淨把口都稱唔上 因為你應該連現實搭車叫有落都唔敢 死淨個keyboard
講返個事實出嚟啫 因為網上太多一知半解嘅人。唔理你信唔信,最少啲資料正確比較好
你打完呢句覺唔覺得老懢完全係話緊你自己
係,做過長老,去邊到就唔直接講啦,一講就自爆,因為成個亞洲得我一個去過。但係一個歐洲非英語國家嚟
你話樓主係Les啊懵撚
呢到一次過覆,雖然你講話唔係一條龍

但貴 教都有唔少誇國企業都係有大股份
香港有好幾間酒店又係你哋既,仲要差唔多間間教會用地都係直接買返嚟

個股財力真係好癲
真係一個運作好成功既教會
樓主紅字巴嚟
我雖然天真很傻,但我唔係戇鳩,一聽佢咁講,我即刻上網去search

笑左睇到呢到,千萬不要在Google search xxxxxxx
其實本質上咪一樣
都係講求不求甚解 盲目相信同追隨
聖經都不斷emphasize 要有信心 幾on9 嘅嘢都要相信
god has his plan
耶穌同鄭明析一樣claim 自己係上帝嘅代言人
只不過早咗幾千年咋嘛
都唔講以往christianity 獵巫迫害scientist 嗰啲啦
現代christianity 想導人向善 攝理想搵性奴
同一把刀可以攞嚟劈友同斬牛肉
你唔會話用嚟劈友嗰把刀邪惡啲㗎嘛
笑死,弱智就弱智啦咩年代,上網成日彈埋啲咁嘅嘢比你睇啦
酒店係教徒嘅,而且教會無直接影響教徒嘅商業活動,你可以argue間接影響嘅(例如萬豪酒店啲房除咗有聖經仲會有Book of Mormon,你而家去海洋公園酒店都會見到)。但呢啲係個從商嘅教徒自己決定,唔係教會指示。否則萬豪酒店就唔會有酒賣(LDS唔飲酒)。

股份應該係投資啫,教會用地直接買都係傳統嚟(當中涉及好多宗教原因就唔喺到講

雖然你而家見到教會財力好,但事實上教會歷史絕大部份時間都係負債同窮,例如1899年負緊100~200萬美金。1963年左右先還晒債

希望畀到more insight畀你

more on
https://youtu.be/qTiXsEb2XOI
https://youtu.be/ZBC05qNh9GU
https://www.hkstm.org.hk/centre_intro
依間野係咪都係攝理教?
同台灣個基督教福音宣教會一樣係1988年成立
又係信埋D咩三一真神
妹妹O唔O
幾年前去喺旺角地鐵站又係比兩個話自己係大學生嘅女仔周到我睇緊連登 跟手就問話相唔相信神嘅存在 又講咗幾個聖經人物名 又要我做問卷 咁我細個都讀過基督教學校所以知知哋佢哋講乜咪聽吓 跟住佢哋就問我覺得人死咗之後會去邊會有咩感覺 但後尾越聽越唔對路好似想水我去返佢哋教會所以想扮有嘢做走先 臨尾諗住耍走佢哋就唔小心俾咗真電話
教主真識玩,靚女先入到教,仲要唔比人食佢頭啖湯
Exactly 係咁
問落去就會係咁 sell 妳死後去天堂先幸福
心諗:我連朝早下巴生多兩粒粉刺都想喊想喊咁
你走黎同我講死後世界 過主啦
應該話科學或理性解釋唔到 讀書唔多反而仲係人類個知識圈裡邊咩都解釋到 愈高學歷愈識得愈專業就知有d領域係人類解釋唔到 就開始信埋d唔科學或者宗教既解釋
回教點會唔係同一條水?
佢哋自己都認同基督徒信同一個神
同佢地關係親密 叫佢哋做有經者
大家都用舊約 大家都認同十誡

回教點會冇可比性?

…係由前者條水引伸出嚟將基督教教典之上
再外加教義
呢啲新興宗教個教主聲稱自己係耶和華之後嘅先知
就算唔認做亞伯拉罕諸教個神話入面再揀基督教大部分解釋用字出嚟再二次創作…

回教完完全全係你講既point喎
你講呢啲point
我梗係搵呢啲point去對比去回應你啦

而且你搵靈恩派黎做例子完全係錯撚晒
靈恩派唔會講教會某人係彌賽亞
再叫大家去信佢

Btw原來你都覺得變到一個比例
就唔再係原先嗰樣野
咁就好講啦

其實80/100個數係點黎?
不過都唔係重點
鄭明析叫自己係救世主 彌賽亞
就已經係同基督諸教完全唔同
嗰啲咩字眼符號根本就唔重要

因為基督諸教對彌賽亞有預言有嚴格定義
所以冇人會再覺得麻原彰晃自稱彌賽亞
個奧姆真理教掛下十字架
佢就係同基督教有關係
因為根本上已經唔同
基督諸教信的係基督
而唔係信一個人

同樣道理
亦都冇人會認同有彌賽亞存在的教會會係基督教會
韓國教圈一早已經定義佢哋係邪教

所以你話基督教徒想割
唔好意思
根本割都唔洗割
你想拉埋黎講只會俾人笑

至於個可樂比喻
係話緊你覺得2樣野內容成分有啲同
所以2個就係同一樣野
唔係講緊人地點稱呼同佢點自稱
你完全搞錯晒個重點

明就明
唔明就算把啦
師兄講到想傳教即係性侵犯咁
萬刀甲條女
我都女校,完全唔建議讀
女校欺凌TB小圈子,係呢個環境讀書好唔健康
會,會學做一個兩邊討好既人
摩門有d想join, d人好似幾nice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞