攝理教傳教技倆 親身經驗

920 回覆
3000 Like 24 Dislike

我唔太明白信教人既邏輯,

究竟佢係信神定信神棍,

信既柄埋一個自己信,去教會做咩?

讀聖經唔可以係屋企讀既咩,

要一大班人圍住讀經文?

傳教我尚可以理解,宣揚同教化世人,

但求其一個人話自己係神代言人,

佢只會係神棍。

我信有神,但唔認同宗教,

宗教係人造,人造就會添油加醋
教會果啲係咪好易拎到政府資助先咁有錢
港女on9行徑遠致非洲啦…之前有個儍婆on9到嫁去非洲部族
人,一般而言,社會化嘅過程中係需要他人認同
宗教能吸引人嘅其中一個賣點比起上天堂更實際
就係可以少量付出而快速大量咁得到他人認同
你睇吓支那幾多窮到仆街嘅小粉紅當自己係黨員

程度會有唔同,我唔係反宗教,只係依個機制永遠用得最好都係共產黨同邪教
因為啲錢唔完全見得光正常人聽到係支那公安 要你入錢落佢戶口比佢調查清楚唔係黑錢 唔係屌佢老母再cut線咩
睇下醫生🙏🏻
Ching 係攝理教既人想套料?
我都試過
戈陣以為係基督教嚟
不過我份人幾僧耶撚
所以當年理都唔理佢
真係畜牲…
以為自己好撚醒…
俾教主寵幸
我都喺又一城food court 食緊飯俾兩個女仔圍過話想傾宗教嘢
講咗半個鐘開始想拎contact繼續聯絡但我無俾

勁仆街 趁我啱啱拎咗飯無得走先approach
以前係大學campus 比人問過,
以為真係做緊proj先幫佢做問卷

佢咁樣係學校問會令人以為係u個啲團契黎,所以呃到人入會真係唔奇。
真。本地都一樣有邪教,雖然可能只限於呃教友身家。反而科學化咁去講啲奇怪教義、陰謀論等,有學識果啲仲易會信。
以前喺大學識人信一個出哂名的邪教,其實個教會都爆過幾次煲俾報紙報哂出嚟,但一樣係用宗教令啲信徒相信教主係俾人誣蔑,有幾多新聞、網上資料,佢吔都唔會信,仲可能覺得信仰好堅定唔會咁易俾人動搖。
跟過去啲傳教活動,個教會好有錢,仲租某公營機構的lecture hall, 好似好firm咁。又係用科學去講類似基督教嘅教義,但聽落緊係覺得好唔make sense, 同埋好強調可以施行神跡,我諗如果絕望嘅人聽咗真係好易中。
事後同啲教友再傾,佢哋真係信,仲話個個都經歷過神跡,不過聽落都係啲好少嘅事,心理作用多啲…
你屌咗?
樓主講一句話自己係女就信到十足
唔怪得教主話自己係上帝都有人信啦
被動專一
好奇
啲仔最後變單身?
定都要跟教主做親密靈修
入共產黨算啦
反而想知傳理教同共產黨有咩關係
感覺有合作關係
只係個籍口
又無戰鬥力探測器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞