攝理教傳教技倆 親身經驗

920 回覆
3000 Like 24 Dislike
見呢排有netflix紀錄片講攝理教,我都想分享自己親身經驗
我仲讀緊書個陣,好記得係又一城行街
遇到兩個女仔話自己係City學生做緊project,想訪問下我
我不嬲都好人,所以應承咗佢哋
然後就留咗我嘅contact ,嗰陣時我仲係好天真,好傻
我真係留咗真電話比佢哋

過咗幾日,佢哋開始WhatsApp我
同我傾偈,問候下我
(再講多次我嗰陣好天真好傻)
我以為可以當識friend子
所以我keep住都有同佢哋傾偈
傾咗一排,佢哋開始約我出街(當時都仲未有傳教嘅意圖)
我都真係當佢哋係朋友,所以冇太多戒心
然後佢哋開始慢慢滲一啲傳教嘅資訊
喺度同我講咩係聖靈三位一體等等,我當聽故仔
佢哋開始邀請我去佢哋嘅教會,而我都去過一次
地址喺油麻地附近,而我覺得奇怪係佢冇任何嘅門牌,每個人都要化哂妝著得勁靚,著得好formal
佢哋亦都有好多奇怪嘅教條,例如男仔同女仔要分開坐唔可以有接觸、每一個人都要透過靈修去upgrade自己,佢哋覺得要upgrade到100%先可以上天堂、
佢哋甚至每晚打電話俾我叫我祈禱,同埋教主係韓國會每日出金句,佢地每日輪住打比我同我講教主嘅金句,我最後覺得太煩無再聽佢地電話

而佢哋千萬叮囑我唔好上網搵有關佢哋宗教嘅資料,因為網上嘅資料係不實嘅
我雖然天真很傻,但我唔係戇鳩,一聽佢咁講,我即刻上網去search
俾我發現,佢哋就係韓國嘅攝理教,而佢地所講嘅教主就係鄭明析
自此我立即同佢地斷絕來往

而家諗返起,佢哋主要傳教對象係揀一啲外表睇落去好純品好天真好傻嘅女仔,先同你做朋友再用朋友壓力去傳教

而且,大專不同院校有好多佢地嘅人,佢地竟然可以係hku book場搞活動,而教徒有不少係不同大專院校嘅女仔

後記
之後有一次機緣巧合,我喺葵廣見到熟悉嘅面孔正向一位中學女學生傳教,我冇立即阻止,但係我之後立即捉住個女學生,問傾左啲咩,佢地搵人技倆依然一樣,而女學生又係留左真電話比佢…
我只好提醒女學生佢地係邪教 唔好同佢地聯絡
樓豬留tg傾ok?
真係諗唔明讀過下書嘅人點解會信呢啲教
有中學以上學歷都信就真係讀屎片
讀書都唔講邪教
睇多啲Netflix連登就真係唔會信
好似電話騙案咁
我都諗唔明果班人搵到咁多錢都可以咁蠢都比人呃
我都唔明,正常千禧後年代喺香港讀過書嘅,中二以上仲可以俾邪教呃到真係要驗下腦。
樓主小心...好快會有人上門警告你...最大鑊係報驚都無咩用!
我都試過類似咁嘅傳教經歷
唔知係咪同一個
我仲記得佢舉咗兩個例子係話科學證實上帝存在
佢有問我攞電話傾
我就話自己唔係住呢頭
係今日咁啱行過
所以唔得閒探討
佢話間教會都好多分部
可以就我
最後我都係拒絕咗
我聽到佢話各區好多分部
以為傳統有錢教會或者咩靈恩派之類
就咁睇你啲形容其實耶撚都係差唔多
嚴格嚟講佢地係新興耶撚
讀萬卷書不如抽萬寶路
而佢哋千萬叮囑我唔好上網搵有關佢哋宗教嘅資料,因為網上嘅資料係不實嘅

弱智教徒弱智理由
會去呢啲「新興宗教」嘅人係咪中學小學都冇上過教會學校?
佢哋啲教義好多都同傳統教會有唔少分別,一聽就會覺得好怪
我入黎係想睇被教主 師兄啪啪啪既經驗
學歷=/=批評式思考
黃色經濟圈呃到咁多錢唔係冇原因
識傳一定去元朗圍村傳 傳傳下就比人教化了
我都入過呢個教,係喺理工大學比人摟,摟我入教嘅係一個理工大學學生同埋一個女醫生,明顯係中產出身。之後教會活動見過葉萱一次,佢讀SSGC,住港島,當時大家都準備考DSE ,對佢印象好深刻,因為堅靚,之後去過一次類似團契嘅活動,就覺得佢哋好奇怪,同埋的確有神的新娘呢個term,之後就斷晒聯絡。佢哋當時喺香港唔係叫攝理教,而係啲類似宣教/宣道呢D 好local既名,有教會唔記得喺長沙灣定荔枝角
我當時都認識一位女醫生,唔知會唔會係同一位
英文名D字頭
係,Diana
香港啲女/靚女,

寧願入教比邪教教徒屌/比教主屌,

都唔想比香港專一毒撚屌

呢個就係現實
Diana 比較斯文,另外仲有個開朗D叫Francesca
我記得當時有不少都係大學生
佢地當時根本唔知係邪教,可能以為係基督教
讀得書多先易中招 好多野本來唔信就可以解釋哂 到你讀得書多慣左追尋原因發現好多野解釋唔到就好易中計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞