攝理教傳教技倆 親身經驗

920 回覆
3000 Like 24 Dislike
我地以前週會:
牧師:邊個願意相信上帝既企起身,然後其他同學排隊返班房,信既人留底

真係好撚顛,
最顛既真係有同學企係身
笑死
咁又點?你智障?
唔關讀幾多書事,除非你讀心理學,邪教係運用好多人類心理上嘅bias去運作
好似中共咁
個個中国人都話係fake news,西方國家抹黑

中國共產黨係世上最大既邪教
日明 月光 明我
其實人都幾易被人操控
算誘姦?
人地十幾年前已經搶緊人材啦
講咁撚多whatsapp圖都無張,保持距離先
其實你見啲牙膏廣告用個著白袍嘅人,又話80%牙醫推薦,當中嘅白袍,80%同牙醫就運用咗心理學去影響你嘅perception
睇多啲就知呢個教係專target大學生同高學歷人士 例如上面絲打分享過嘅醫生 同埋睇台灣人講過搵到一個大學教授都係教徒 仲要喺教會入面幾高級 覺得入咗教嘅大學生可能比想像中多
其實廟街的神棍都做同一類嘢,不過就擺街邊,套路都係一樣,你行開嗰頭又眼望望即係你人生有啲dilemmas, 啲神棍就會撩你話你氣息同好,呢個就係anchor effect, 然後就話你近排好多嘢煩壓力大,呢個係用大數法則,有邊個冇壓力?冇嗰個都唔會去廟街,所以秦始皇做得好岩,坑殺曬呢班江湖術士唔洗佢哋搞搞震
心靈脆弱同學歷冇咩關係
洗緊腦嘅時候仲可以獨立思考都仲叫洗腦你啲邏輯真係冇撚得救
冇女屌係因為你偏執又弱智,有冇教主存在你都係冇女屌架啦
屌,好似有聽過人講類似嘅嘢
但之後係咁俾我駁嘴,大佢本聖經咁厚,實有大把嘢中,同時有大把嘢唔中,唔可以單睇數量,問佢有冇統計過唔中嘅佔幾多,之後佢哋就自己收咗皮話唔阻我,走先
屌 好似聽過類似
肯定係呢個教
佛教正路啲嘅
覺得太消極
好似有啲變咗無機物咁
其實所有「信教」既人都好弱智
成日話信耶蘇上天堂
咁希特拉信耶蘇會唔會上天堂?
戇鳩
回教唔係同一條水係因為唔係用同一個朵 傳教啲用字完全唔同
統一教同攝理教同韓國一大堆新興宗教係擺明車馬用基督教個朵
你講得正正無錯 呢啲新興宗教個比例就係同回教唔同 遠比回教接近基督教
成套嘢用啲字眼同符號同基督教差唔多共通80%以上 有教堂有十字架 舊文本新詮釋
回教大部分傳教同專用字眼都唔同(e.g. 阿拉, 伊瑪目, haram, halal) 幾乎係無可比性,攝理教啲方法反而同基督教靈恩派好接近

水同可樂你會唔會叫佢做可樂水? 個類比錯撚曬 佢而家係成個牌頭都係叫自己基督教
耶教教徒想割唔係咁易割得甩
傳教d女靚唔靚?
世界總有on9
百貨應百客
似你智障多啲
外國唔係填鴨式咪一樣中招
你重度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞