攝理教傳教技倆 親身經驗

920 回覆
3000 Like 24 Dislike
男人信有咩著數?純課金做人礦俾教主屌女?
BTW GOOD NAME DUDE
擔、抬、托應該都要苦力?
你的屁股真大(拍拍),真大啊
所以中間有冇翻譯錯無人知,
邊個寫包單一定無譯錯

可能原文講係,
偷食蜜桃🍑,
後世譯左做偷食蘋果
都食屎啦,兩種野
第一句就當面屌佢老母臭化閪啦,重傳教?

DLLMCFH BRO

Call your God come down to meet me
堅柒
大學Reg day好多人傳教
未必係邪教 普通教會都會有
佢地好中意呢啲日子去唔同大學搵人
回教都有用新約舊約
一樣係由前者條水引伸出黎再外加教義
穆罕默德又係話自己係耶穌之後的先知
但冇人會話回教係新興耶撚

一樣野變到一個比例
就唔再係原先嗰樣野

個道理就等於一缸水
工廠加一大堆野將佢變做可樂
然後唔會再有人叫佢做水一樣

當然你可以話

佢個本質係水呀
因為個核心係水黎
可樂只係水再加一大堆野
唔用水二次創作 又點制造可樂出黎
水同可樂割蓆唔代表可樂唔係水

咁fine.
不如大家都叫一堆原子聚合物啦
反正個範圍去到咁闊
冇野可以再講
Suck my dick Slut
我都唔明 教主又樣衰 見到都應該清醒啦
你話搵個勁靚仔有型黎做教主 先為佢沉淪啫
女,一米七以上
大約十年前仲係中學雞嘅時候
喺地鐵站畀另一位同齡著校服
同樣都係一米七以上嘅女仔
以做功課嘅名義捉住問問題
大約係覺得自己幸唔幸福嗰啲
最後都係扯去傳教
由於當時上太多舊登 又處於反叛期
一感覺到佢想傳教已經極度抗拒
但個女仔實在太熱情
係咁話好少見到高妹好開心
蹺曬手話好想同我做朋友
最後唔忍心,無奈留咗真電話

無耐就開始收到佢 msg
約我去荔枝角地鐵站附近一間教會
仲話自己有學跳舞之類 感覺係好真心想做fd
不過我當時真係好反感耶教(多謝高登先)
同埋好驚人過度熱情,招架唔住
最後兩日就 block 柒左佢
到而家都唔知佢係真耶教定邪教
係佢不斷強調我好高呢一點令我印象好深刻

隔幾年後,啱啱升U
鍾意喺中產品味 Starbucks 溫書做功課
因為讀嘅書同身邊朋友已經令我無咁排斥耶撚
但心底裏同樣反感傳教嘅人
覺得佢哋捕獵嘅行為係利用我嘅軟弱,心地好差
但今次拒絕唔到,因為個女仔著住件soc tee
唔單止寫住同我同U同系
仲要係兩年前嘅款式,即係師姐
出於好奇,出於對同門師姐嘅尊重都好
我都想聽下佢講緊乜
結果都係同上次差唔多
不斷 challenge 我過得唔幸福
要幸福就要有信仰 blah blah blah
由於當時已經變成大學雞,開始鍾意同人辯論
加上當時做功課正喺度睇緊李天命
於是不斷起勢反駁佢
但佢脾氣好好 英文好好 成個人好沉靜有教養
最後唔敢拒絕師姐,都係留咗電話
但可能因為知道有 common frd
佢拎咗電話之後都無好落力 hard sell 我了
事後同組爸媽分享,佢地話佢係孤僻啲,但乖女來

後尾再喺大學校園遇到其他做聖經問卷嘅女學生
我都係一嘢收佢地皮了
到最尾都唔明白點解大學生會做啲咁奇怪嘅事
而家諗返轉頭,我估傳統教會應該好少呢啲
用做功課、問卷調查為幌子嘅傳教
至少我身邊啲傳統耶教朋友都無試過
佢地想傳教都只會係好真心咁話想帶我返教會
唔會兜圈唔會隱瞞欺騙
只會令你感受到佢地嘅真誠

我真係跟過朋友返過一兩次教會(都係外地)
次次都卡關喺聖經study環節
因為會忍唔住同某d盲信嘅傻鳩辯論
而且唱聖詩嗰陣 d 人真係好似《密陽》咁樣
好激動,全情投入去唱,even 我朋友都係
我係有被震撼到毛管棟(嚇親)
當時感覺係:除非touchwood 之後生命出現大災難,唔係嘅話我真係想像唔到自己會出現喺呢個畫面入面
可能扑野個陣要條女合十祈禱閉眼 又或者狗仔式
其實兩邊都係比人走,只不過會情緒勒索等你唔走得
日本神道純粹信萬物都有靈,冇乜問題,都真係拜下同令人珍惜每一件事物
建議做番普通人算,除非個邊陣營比到著數你
Diana,lim2,紫紫,celina, Martin, Jacky 😏
香港都滲到咁,韓國政商界可想而知,仲要嗰邊勁多邪教。
有得屌都唔介意認識下
夏天,為大地帶來美腿;
宗教,為宇宙帶來戰爭。
不是 佢眼大大的
由細到大都係基督教學校
成日聽到啲人話傳教
應該真係會落力叫人返教會
始終無論邪教定傳統教會,都係深信自己個個係真神 真心想同每人人分享 所以本質上係一樣
依定傳統教會唔會逼人返教會啦 因為一逼人 就會變左邪教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞