【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
近年令香港發出三號或以上熱帶氣旋警告,
八站最高平均十分鐘持續風速比較:

呢個記錄應該有排都破唔到

上次都係咁講
其實呢度D人一早就講左 天文台對暴雨警告訊號既處理係有問題
每次風POST 都一大堆人入黎講暴雨警告訊號處理點點點
其實真係無鳩用之餘仲好煩

平時落大雨入POST屌都算
連打風都一窩蜂咁入黎屌 又有乜意思?
你話天文台 係處理打風既時候出錯 係風POST屌冇問題
但今次 ts直襲
按指引同安全考慮掛8 冇咩問題
咁點解掛得岩都要走入黎屌先?

無風阻住佢出去玩囉

仲未明屌緊咩?
而家呢度有人話掛8號阻住佢地出去玩咩?
而家係屌緊既然風可以pre-caution
點解雨唔可以pre-caution??
要知道
香港就算黑雨大部分工種都唔會停工
只係要你留係安全地方暫避
但係黃雨同黑雨
就足以影響市民對大雨引起既連鎖災害既警覺性
你話將會黃雨
市民最多擔多把遮或換個對水鞋出街
你話將會黑雨
住係新界北既村民分分鐘就要做定防洪措施

風比起雨易預測多好多
而且依家黃雨開始pre caution,要紅黑pre caution 你要香港人接受到大交合會有紅黑雨虛報 下下好似今次個風咁廢又執大交合一濟再pre 都冇引
同埋 有新界北水浸報告呢樣野 同暴雨警告係分開出
廢過蓮花

仲要係廢好多
08W 日本升左格

個post標題炒哂車
近年令香港發出三號或以上熱帶氣旋警告,
八站最高平均十分鐘持續風速比較:

洛克低蓮花10分

名留青史呀

重申一次
蓮花呢件垃圾當時去到TY程度
洛克人一直都係名為TS 實為TD既程度

洛克出過烈風架

平時d暴雨陣風都可以到暴風水平
廢過蓮花

仲要係廢好多

兩個風程度都唔同
急到...
拿拿臨落返三號
08W 日本升左格

個post標題炒哂車

睇錯 唔係日本
係JTWC
三號
Tropical Depression 10W (Roke) Warning #06 Final Warning
Issued at 23/0300Z
唔覺打個風
出太陽喇,本來今日要返工,宜家放一日假
到底T3磨唔磨到兩個鐘😂
唔覺打個風

個同過都未分到
大鵬灣吸風大法

大鵬灣吸風大法

[img]https://holland.pk/i165y9fn[img]

[img]https://holland.pk/9yghrkpt[img]

[img]https://holland.pk/30ry1467[img]

一埋到去就北哂,玩鳩大交合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞