【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

佢呢度都無話無「預料」成份, 只係驚「過早」咋嘛
其實有冇可能轉東南八號

應該直落3號架啦
而家咁嘅風速

取消哂都得啦
陸已登
相關雨帶唔影響香港
浪唔大
天 氣 稿 第 161 號 - 熱帶氣旋情況下本港風速資料
熱帶氣旋情況下本港風速資料

香 港 天 文 台 在 2017 年 7 月 23 日 上 午 10 時 31 分 至
上 午 11 時 30 分 於 各 區 錄 得 強 風 或 以 上 的 風 速 如 下 :

風 速 資 料 基 於 自 動 風 力 監 測 站 數 據 。 最 高 持 續 風 速
為 上 述 60 分 鐘 內 之 最 高 10 分 鐘 平 均 風 速 。 以 上 數
據 旨 在 為 公 眾 第 一 時 間 提 供 天 氣 資 料 , 請 留 意 有 關
數 據 只 經 初 步 品 質 檢 查 。

以 上 天 氣 稿 由 天 文 台 於 2017 年 07 月 23 日 11 時 40 分 發 出

一站都無
係一站都無呀仆街

陰公

八號烈風暴風信號
三號強風信號

根本就係蓮花警告訊號
算罷啦。。。同班連TS TD係乜,乜係8中4,打風同暴雨點預測都未必知係乜討論,曬鳩自己時間 要嘈咪自己返時事台開個post屌鳩大交合囉

又8中4 而家中條毛

算乜撚野?

陰公

八號烈風暴風信號
三號強風信號

根本就係蓮花警告訊號

唔好再BIN蓮花啦
等佢安息WWW
強風都未必上到 學人掛烈風或暴風信號
有d人仲話直插就要8

直襲理論都要掛8啦
有冇暴風烈風就另話....

而且個風東登,雨區係曬東面
你想食到幾多風雨

ts=有烈風,ts直插=預有烈風,實際點無計
我想問邊個平日既風好嚴唔肯出八呢10年黎除左派比安無邊個係平日應該出而無出

8號有兩個標準:預測有地方會有烈風(8中4交貨既姐大把唔合格,包括吹到香港反既都有),另外就係打正香港

平時果d係無預烈風亦距離香港二三百公里遠,今次有無預烈風都好已經滿足打正香港要求

成日話天文台雙重標準,其實你理解左套標準未

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

2012 杜蘇芮 23:05- 03:25 垃圾 極速收皮 大家心照 8中1
韋森特 17:40 - 10:10 上午開始突然穩定北移+增強 朝早臨時臨急上3停幼
稚園課 晏就即掛8 最後上10 無野屌 8中5
啟德 22:15- 06:20 垃圾 除都除唔切 8中1

2013 尤特 01:40 - 13:40 比左半日假你有突 但你可以屌鳩大交台落8後依然大風 8中2
天兔 18:40 - 09:20 臨尾北漂 威脅減低 明顯由東面掠過 放工8可接受 8中3

2014 海鷗 22:30 -10:40 頂左好耐 史上最遠8號 無野屌 8中4

2015 蓮花 16:40 -22:10 垃圾 講過 唔想再講 8中0

2016 妮坦 20:40-12:40 半夜最接近 放工掛8有咩問題 8中3
海馬 06:10-17:20 比左成日假你 8中3

2017 苗柏 17:20-04:40 TS不嬲入到100km先會掛8 時間合理 8中1

我橫睇掂睇 除左尤特係可以屌鳩佢太早落波 搵唔到有邊到有番晒工/放工時間先掛8號

頂盡3號既 擺到明唔夠上8 2015彩虹果堆 唔講了

有邊個8號波係合哂標準比大家放風假既 自己諗啦

佢地話我地唔會回佢地果段當睇唔到,佢地咪又當睇唔到呢段

nonoffice hr 咪鬆手囉

海馬 office hour都好鬆,個風係登陸海豐算遠

算啦 有巴打比曬數據證明唔關事 佢地都唔會睇到

屌你上面咪應左 海馬office hr八中四 鬆條毛

海馬8中3

海馬連埋BUFFER(西登可能) 我覺得無咩問題
但今次個風中心風力都冇烈風
掛咩鬼8號 即落啦應該

深圳今朝吹到烈風 中心冇烈風點吹到呀
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

預佢入黎掛8係正常
但入到黎發現8中0 仲唔轉3 先係問題

點解要入左黎先知佢有冇烈風?
天文台唔係會係個風未到就會預測/實測中心風力 最高風速呢d資料?
天 氣 稿 第 161 號 - 熱帶氣旋情況下本港風速資料
熱帶氣旋情況下本港風速資料

香 港 天 文 台 在 2017 年 7 月 23 日 上 午 10 時 31 分 至
上 午 11 時 30 分 於 各 區 錄 得 強 風 或 以 上 的 風 速 如 下 :

風 速 資 料 基 於 自 動 風 力 監 測 站 數 據 。 最 高 持 續 風 速
為 上 述 60 分 鐘 內 之 最 高 10 分 鐘 平 均 風 速 。 以 上 數
據 旨 在 為 公 眾 第 一 時 間 提 供 天 氣 資 料 , 請 留 意 有 關
數 據 只 經 初 步 品 質 檢 查 。

以 上 天 氣 稿 由 天 文 台 於 2017 年 07 月 23 日 11 時 40 分 發 出

一站都無
係一站都無呀仆街

陰公

八號烈風暴風信號
三號強風信號

根本就係蓮花警告訊號

唔好再BIN蓮花啦
等佢安息WWW

洛克人入侵訊號
係咪最快完的8號波
笑死 呢頭巴士話停 個頭話落波
屌 唔好落 唔想番工
1320,1340?

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

咁而家個8號係咪虛報
寧枉勿縱定寧縱毋枉?
唔好雙重標準啦ok?
唔好諗住話7左就當冇左件事

食完lunch又要開工
話今日唔應該掛8仔果啲都on9
今朝個勢一直都係西登
如果西登食哂東北象限都不知幾和味
就算佢北行完一輪變中出
都難保佢會唔會打個冷震又向南行
一向南行就會瘋狂起風
如果到時先後知後覺掛8仔咪聃得佢仲撚大力

佢係咁講喎

咁而家個8號係咪虛報
寧枉勿縱定寧縱毋枉?
唔好雙重標準啦ok?
唔好諗住話7左就當冇左件事

預警定虚報呀?
講定先好喎

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

預佢入黎掛8係正常
但入到黎發現8中0 仲唔轉3 先係問題

點解要入左黎先知佢有冇烈風?
天文台唔係會係個風未到就會預測/實測中心風力 最高風速呢d資料?

咪就係預測有,廣東近海一個油台同深圳大鵬實測到有烈風囉
咁梗係預直插中既香港都有烈風啦
點知無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞