【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
季候風仲大風過佢
近年令香港發出三號或以上熱帶氣旋警告,
八站最高平均十分鐘持續風速比較:

洛克低蓮花10分

名留青史呀

重申一次
蓮花呢件垃圾當時去到TY程度
洛克人一直都係名為TS 實為TD既程度
成班奴隸幫大交合解釋咁多,仲賤撚過做雞
同支那D自幹五毛一樣,有權利唔爭取,走去屌D爭取既人
乜撚野都話大交合有理由
老闆要你加班夠大撚把理由啦,公司唔使賺錢呀?D野唔使有人做呀?
咁你唔日日加班做足24小時?屌你老母成班都食屎狗

爭取啲咩? 爭取今日唔掛八號?

咪撚ON9啦
根本個個都屌緊大交合閒日同假日有雙重標準
如果下次閒日落雨落到洪水咁款,大交合唔出紅黑雨,你地記撚住唔好出聲幫大交合講好說話
每出一次聲就祝你地老豆老母大病一次,明白未

果時入大雨post睇下,我地一樣係插交合架

呢一兩年暴雨警告保守到chi sin
大交合要檢討下 成日遲半到一個鐘出
從前會手鬆紅既而家都冇紅
乜撚野都話大交合有理由
老闆要你加班夠大撚把理由啦,公司唔使賺錢呀?D野唔使有人做呀?

咪撚ON9啦
如果下次閒日落雨落到洪水咁款,大交合唔出紅黑雨,你地記撚住唔好出聲幫大交合講好說話

以前會有黃達標唔停就紅既少少預警性質,而家保守到無埋
乜撚野都話大交合有理由

咪撚ON9啦

以前紅雨唔使停課所以手鬆好多
颱風追擊
此帖文爆滿後,請在以下帖文集中討論:
【颱風追擊】1705 奧鹿 NORU(07W) + 1706號 玫瑰 KULAP(97W)
https://lihkg.com/thread/330446
我根據維基百科既資料做左個停工既統計 2008-2017

2009年至今共有19個TC需要發出T8, 其中14個TC(74%)涉及到平日日間。

平日日間中合共16日, 其中包括5日下午早放(31%)丶5日早上較後時間出門口(31%)及6日全日停工(38%)[2日大部分打工仔+4日全部打工仔停工]。

~~~~~~~~~
- 風神 (25/6 大部分打工仔上午停工,只需要返下午、所有學校全日停課)*
- 北冕(6/8 全部打工仔&學生停工停課)***
- 鸚鵡 (22/8 全部打工仔&學生停工停課)***
- 黑格比 (23/9 大部分打工仔&學生可於16:00後早放;24/9全部學校停課)^

- 莫拉菲 8中3
- 天鵝 8中1
- 巨爵 8中4 (14/9大部分打工仔&學生可於16:00後早放;15/9打工仔停工半日丶所有學校全日停課)^*

- 納沙 8中3 (29/9 全部打工仔全日停工丶所有學校全日停課)***

- 杜蘇芮 8中1
- 韋森特 8中5 (23/7大部分打工仔&學生可於15:45後早放;24/7打工仔停工半日丶所有學校全日停課)^*

- 啟德 8中1
- 尤特 8中2(14/8 「大部分」打工仔可全日停工日丶所有學校全日停課)**
- 天兔 8中3 (23/9大部分打工仔需要在11:20左右返到公司、所有學校全日停課)*

- 海鷗 8中4 (15/9全部打工仔上午停工,只需要返下午丶所有學校全日停課)*

- 蓮花 8中0 (9/7大部分打工仔&學生可於14:40後早放)^

- 2016妮坦 8中3 (2/8 「大部分」打工仔可全日停工日丶所有學校全日停課)**
- 海馬 8中3 (21/10 全部打工仔全日停工丶所有學校全日停課)***

- 苗柏 8中1 (23/7大部分打工仔&學生可於15:30後早放)^
- 洛克 8中0

^下午早放
*12點前期間取消T8
**12點後取消T8 (大部分打工仔停工
***T8全日生效 (全部停工)

咪玩啦,1240 落都算全日停工, 大部分要返就真

銀行假睇1200
颱風追擊
此帖文爆滿後,請在以下帖文集中討論:
【颱風追擊】1705 奧鹿 NORU(07W) + 1706號 玫瑰 KULAP(97W)
https://lihkg.com/thread/330446

追到眼訓去眠一眠

2008年至今共有19個TC需要發出T8, 其中14個TC(74%)涉及到平日日間。

平日日間中合共16日, 其中包括5日下午早放(31%)丶5日早上較後時間出門口(31%)及6日全日停工(38%)[假設銀行假]。
海南個件實淨好多 成個雪米糍

2009年至今共有19個TC需要發出T8, 其中14個TC(74%)涉及到平日日間。

平日日間中合共16日, 其中包括5日下午早放(31%)丶5日早上較後時間出門口(31%)及6日全日停工(38%)[2日大部分打工仔+4日全部打工仔停工]。

~~~~~~~~~
- 風神 (25/6 大部分打工仔上午停工,只需要返下午、所有學校全日停課)*
- 黑格比 (23/9 大部分打工仔&學生可於16:00後早放;24/9全部學校停課)^

- 莫拉菲 8中3
- 天鵝 8中1
- 巨爵 8中4 (14/9大部分打工仔&學生可於16:00後早放;15/9打工仔停工半日丶所有學校全日停課)^*

- 納沙 8中3 (29/9 全部打工仔全日停工丶所有學校全日停課)***

- 杜蘇芮 8中1
- 韋森特 8中5 (23/7大部分打工仔&學生可於15:45後早放;24/7打工仔停工半日丶所有學校全日停課)^*

- 啟德 8中1
- 尤特 8中2(14/8 「大部分」打工仔可全日停工日丶所有學校全日停課)**
- 天兔 8中3 (23/9大部分打工仔需要在11:20左右返到公司、所有學校全日停課)*

- 海鷗 8中4 (15/9全部打工仔上午停工,只需要返下午丶所有學校全日停課)*

- 蓮花 8中0 (9/7大部分打工仔&學生可於14:40後早放)^

- 2016妮坦 8中3 (2/8 「大部分」打工仔可全日停工日丶所有學校全日停課)**
- 海馬 8中3 (21/10 全部打工仔全日停工丶所有學校全日停課)***

- 苗柏 8中1 (23/7大部分打工仔&學生可於15:30後早放)^
- 洛克 8中0

^下午早放
*12點前期間取消T8

銀行假睇1200

大把公司銀行假都計1點啦
果日我搭左3粒鐘車返工

洛克低蓮花10分

名留青史呀

重申一次
蓮花呢件垃圾當時去到TY程度
洛克人一直都係名為TS 實為TD既程度

洛克出過烈風架

唔係香港咁解
最勁啲環流送哂上大陸

其實呢度D人一早就講左 天文台對暴雨警告訊號既處理係有問題
每次風POST 都一大堆人入黎講暴雨警告訊號處理點點點
其實真係無鳩用之餘仲好煩

平時落大雨入POST屌都算
連打風都一窩蜂咁入黎屌 又有乜意思?
你話天文台 係處理打風既時候出錯 係風POST屌冇問題
但今次 ts直襲
按指引同安全考慮掛8 冇咩問題
咁點解掛得岩都要走入黎屌先?

無風阻住佢出去玩囉

仲未明屌緊咩?
而家呢度有人話掛8號阻住佢地出去玩咩?
而家係屌緊既然風可以pre-caution
點解雨唔可以pre-caution??
要知道
香港就算黑雨大部分工種都唔會停工
只係要你留係安全地方暫避
但係黃雨同黑雨
就足以影響市民對大雨引起既連鎖災害既警覺性
你話將會黃雨
市民最多擔多把遮或換個對水鞋出街
你話將會黑雨
住係新界北既村民分分鐘就要做定防洪措施

呢個記錄應該有排都破唔到
乜撚野都話大交合有理由

咪撚ON9啦

以前會有黃達標唔停就紅既少少預警性質,而家保守到無埋

暴雨警告出到最好係2010年前後 果時預警性紅成日炒

但今次 ts直襲

無風阻住佢出去玩囉

仲未明屌緊咩?
要知道
但係黃雨同黑雨
你話將會黃雨
你話將會黑雨

風同雨都唔撚同

~~~~~~~~~

- 莫拉菲 8中3
- 天鵝 8中1

- 杜蘇芮 8中1

- 啟德 8中1

- 洛克 8中0

^下午早放
*12點前期間取消T8

銀行假睇1200

大把公司銀行假都計1點啦
果日我搭左3粒鐘車返工

咁你公司問題啦
我就唔洗返既
08W 日本升左格

但今次 ts直襲

無風阻住佢出去玩囉

仲未明屌緊咩?
要知道
但係黃雨同黑雨
你話將會黃雨
你話將會黑雨

風同雨都唔撚同

人地話一撚樣就一撚樣啦
廢過蓮花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞