【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
我想問邊個平日既風好嚴唔肯出八呢10年黎除左派比安無邊個係平日應該出而無出

8號有兩個標準:預測有地方會有烈風(8中4交貨既姐大把唔合格,包括吹到香港反既都有),另外就係打正香港

平時果d係無預烈風亦距離香港二三百公里遠,今次有無預烈風都好已經滿足打正香港要求

成日話天文台雙重標準,其實你理解左套標準未

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

2012 杜蘇芮 23:05- 03:25 垃圾 極速收皮 大家心照 8中1
韋森特 17:40 - 10:10 上午開始突然穩定北移+增強 朝早臨時臨急上3停幼
稚園課 晏就即掛8 最後上10 無野屌 8中5
啟德 22:15- 06:20 垃圾 除都除唔切 8中1

2013 尤特 01:40 - 13:40 比左半日假你有突 但你可以屌鳩大交台落8後依然大風 8中2
天兔 18:40 - 09:20 臨尾北漂 威脅減低 明顯由東面掠過 放工8可接受 8中3

2014 海鷗 22:30 -10:40 頂左好耐 史上最遠8號 無野屌 8中4

2015 蓮花 16:40 -22:10 垃圾 講過 唔想再講 8中0

2016 妮坦 20:40-12:40 半夜最接近 放工掛8有咩問題 8中3
海馬 06:10-17:20 比左成日假你 8中3

2017 苗柏 17:20-04:40 TS不嬲入到100km先會掛8 時間合理 8中1

我橫睇掂睇 除左尤特係可以屌鳩佢太早落波 搵唔到有邊到有番晒工/放工時間先掛8號

頂盡3號既 擺到明唔夠上8 2015彩虹果堆 唔講了

有邊個8號波係合哂標準比大家放風假既 自己諗啦

佢地話我地唔會回佢地果段當睇唔到,佢地咪又當睇唔到呢段

nonoffice hr 咪鬆手囉

海馬 office hour都好鬆,個風係登陸海豐算遠

算啦 有巴打比曬數據證明唔關事 佢地都唔會睇到

屌你上面咪應左 海馬office hr八中四 鬆條毛
根本就有好多人混淆左暴雨同颱台黎講
你屌9我地係大交合打手 但我都好同意近幾年暴雨警告係掛得好柒
但有留意開颱風既人都知 近十年八年掛8號鬆手左好多 預警作用出到黎
一味講平日唔掛要夜晚先掛 到樓主講曬近年掛8號同3號既情況出黎你又唔回應?

利申再講多次 大交合掛暴雨係好柒但颱風好鬆手

而家就係屌緊佢雙重標準呀

最慘係啱啱至黎完一單大埔暴雨
根本就有好多人混淆左暴雨同颱台黎講
你屌9我地係大交合打手 但我都好同意近幾年暴雨警告係掛得好柒
但有留意開颱風既人都知 近十年八年掛8號鬆手左好多 預警作用出到黎
一味講平日唔掛要夜晚先掛 到樓主講曬近年掛8號同3號既情況出黎你又唔回應?

利申再講多次 大交合掛暴雨係好柒但颱風好鬆手

而家就係屌緊佢雙重標準呀

我覺得主因係颱風就算迅速減弱都要幾個鐘 甚至半日 但暴雨可能幾十分鐘就減弱 就係尷尬係呢個位
夠鐘起身番工啦
1400前或改掛3號

無圖無link
唔信自己睇新聞
我想問邊個平日既風好嚴唔肯出八呢10年黎除左派比安無邊個係平日應該出而無出

8號有兩個標準:預測有地方會有烈風(8中4交貨既姐大把唔合格,包括吹到香港反既都有),另外就係打正香港

平時果d係無預烈風亦距離香港二三百公里遠,今次有無預烈風都好已經滿足打正香港要求

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

2012 杜蘇芮 23:05- 03:25 垃圾 極速收皮 大家心照 8中1
韋森特 17:40 - 10:10 上午開始突然穩定北移+增強 朝早臨時臨急上3停幼

2013 尤特 01:40 - 13:40 比左半日假你有突 但你可以屌鳩大交台落8後依然大風 8中2
天兔 18:40 - 09:20 臨尾北漂 威脅減低 明顯由東面掠過 放工8可接受 8中3

2014 海鷗 22:30 -10:40 頂左好耐 史上最遠8號 無野屌 8中4

2015 蓮花 16:40 -22:10 垃圾 講過 唔想再講 8中0

2016 妮坦 20:40-12:40 半夜最接近 放工掛8有咩問題 8中3

2017 苗柏 17:20-04:40 TS不嬲入到100km先會掛8 時間合理 8中1

我橫睇掂睇 除左尤特係可以屌鳩佢太早落波 搵唔到有邊到有番晒工/放工時間先掛8號

你都要搵個風係office hour果陣衝埋黎先得架 點比大交台表演呀
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

預佢入黎掛8係正常
但入到黎發現8中0 仲唔轉3 先係問題
屌我老豆輪更今日要返工
而家佢返撚左屋企先黎話2 點前落8
以後大家唔洗鞭蓮花

今次係向右轉左90度版嘅蓮花
直接落1算啦WWW
你地班天文台打手答咗未?
點解黑雨又要睇實測又要廣泛
有啲柒頭仲反問話係咪要劃線8中4
大雨唔掛紅黑你班打手點講?
打風又唔洗?
唔通打風危險暴雨唔危險?
雨帶可能減弱熱帶氣旋唔會?
唔係屌你今次錯,係屌你點解雙重標準搬龍門

班垃圾/打手會無視你呢d

而家一直都講緊掛唔掛八號呢個問題

暴雨警告天文台掛得好差冇人會唔認同

不過你呢D反到short撚左既就係咁話人打手又剩

一單還一單,暴雨係掛得衰,但係颱風我都寧願佢手鬆d,手緊真係會搞出人命

無得輸 依家又話一單還一單

咁你搵下我之前講過咩撐暴雨警告言論先啦傻的嗎?

我係平時旬post講過幾多大交合點樣係暴雨雨量達標同有預測性之間取平衡既提議佢地又知無
咁多提議唔通係覺得交合暴雨手法好

有幾多人平時有入開旬post

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

海馬咁遠都有咁既風力係好勁 點算手鬆
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

既然唔中出唔達標都可以掛8
因為係pre-caution
咁點解落到仆哂街都唔掛紅/黑?
有冇人解釋到?

佢地會話天文台掛得柒就當答左你 完全唔講天文台要預測/失職 好難唔懷疑呢班人入面有打手

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

海馬8中3
以後大家唔洗鞭蓮花

今次係向右轉左90度版嘅蓮花

蓮花起碼中左幾站強風
洛克人連1站強風都無
一單還一單
上次暴雨好明顯係天文台on9
但係今次一個熱帶風暴直勢係一定要上八號
你睇下今朝深圳吹暴風陣風
如果佢南10公里 呢啲暴風就係香港食晒
嗰陣唔上八又畀你哋班人屌

拿我印象中上次暴雨連登有人出post屌天文台, 護航派都係話人地唔識野嫁wo

邊單還邊單呀又

我唔知你當唔當我護航派啦
我上次無係呢度出聲 但係我就覺得天文台係要出紅/黑雨嘅

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

海馬8中3

海馬連埋BUFFER(西登可能) 我覺得無咩問題
但今次個風中心風力都冇烈風
掛咩鬼8號 即落啦應該
天 氣 稿 第 161 號 - 熱帶氣旋情況下本港風速資料
熱帶氣旋情況下本港風速資料

香 港 天 文 台 在 2017 年 7 月 23 日 上 午 10 時 31 分 至
上 午 11 時 30 分 於 各 區 錄 得 強 風 或 以 上 的 風 速 如 下 :

風 速 資 料 基 於 自 動 風 力 監 測 站 數 據 。 最 高 持 續 風 速
為 上 述 60 分 鐘 內 之 最 高 10 分 鐘 平 均 風 速 。 以 上 數
據 旨 在 為 公 眾 第 一 時 間 提 供 天 氣 資 料 , 請 留 意 有 關
數 據 只 經 初 步 品 質 檢 查 。

以 上 天 氣 稿 由 天 文 台 於 2017 年 07 月 23 日 11 時 40 分 發 出

預佢入黎掛8係正常
但入到黎發現8中0 仲唔轉3 先係問題

因為佢最強係東同北面,咁至少試下佢東北象限有無料先落
垃圾風已完

上午更8號

海馬8中3

海馬連埋BUFFER(西登可能) 我覺得無咩問題
但今次個風中心風力都冇烈風
掛咩鬼8號 即落啦應該

2點前落已經好快手

冇理由掛1-2個鐘就落波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞