【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
係咪最快完的8號波

睇下會唔會短過2012年既杜蘇芮既3小時40分

自膠
更正時間應該係4小時20分

不過真正最短係掛得2小時40分8號既1984年既雲茵

睇wiki 1946年有個無名嘅掛左2粒鐘
今次HKO其實真係兩難局面,唔掛出事俾人鬧,掛咗冇風又俾人鬧。
係咪最快完的8號波

睇下會唔會短過2012年既杜蘇芮既3小時40分

自膠
更正時間應該係4小時20分

不過真正最短係掛得2小時40分8號既1984年既雲茵

睇wiki 1946年有個無名嘅掛左2粒鐘

掛8條件
CASE1 TS直襲 一定掛8
CASE2 8中4 係講港內風力達到烈風程度
呢2個CASE 可以獨立發生
你地屌乜鳩????

大交合係原罪

8號信號有定義直插要一定掛?
深圳果邊有實測風力係有烈風
點知登陸香港搵陣風都無

而家落返做一號都唔係問題

唔出3號都唔係問題

強風都8中0
點知登陸香港搵陣風都無

邊個估到佢好學唔學走去學蓮花

有韋爺唔學 學蓮花
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

佢呢度都無話無「預料」成份, 只係驚「過早」咋嘛

呢d語言偽術
講果個唔面紅, 聽果個都覺得肉酸啦

就算係官腔, 咁佢事實係無講錯喎, 而記者個問題又係咬唔到重點, 你想點spin先

你搞清楚依家係天文台spin緊, 點解我要spin?

官腔都要護航到屈番人地spin係咪癲左

究竟你明唔明個問題係邊? 我當你有二十歲, 做咗咁多年人, 無理由唔明政府點運作?
就係因為大家屌天文台永遠屌錯位又唔深入, 唔諗清楚究竟天文台做錯邊個位就發炮乜都屌咗先, 混淆埋自己視聽
咁天文台(或者是但一個政府部門)是但講兩句就可以撥開你, 人地而家spin都唔洗spin呀
我代埋錢入你袋啦, 如果上面個記者要問得入肉, 咁咪唔係應該搬句準則出嚟問個主任, 而係問埋點解天文台到現時都未有足夠預測能力去為大眾提供洽當預警呀
點知登陸香港搵陣風都無

有韋爺唔學 學蓮花

向右轉90度嘅蓮花
雨帶都係
岩岩收到大交合個APPS通知 話8號波會掛到1:30 ? 有無其他巴打收到

我正係收到 thunderstorm warning has been extended till 13:30 :(

係喎 者係1點半要再睇下點 唔一定1點半就落 希望在明天

thunderstorm warning
雷暴警告呀
唔識英文較返中文喇好嗎
今次HKO其實真係兩難局面,唔掛出事俾人鬧,掛咗冇風又俾人鬧。

同意
掛8條件
你地屌乜鳩????

大交合係原罪

TS 中心一定有烈風圈
直襲香港 =好大機會有烈風

8號 =預料會受烈風影響
屌 通常話考慮落 係咪一定會係落

落波唔同加人工,考慮得就一定落架
屌係又8唔係又8好撚擾民

名符其實比風撚
掛8條件
你地屌乜鳩????

大交合係原罪

呢個係hidden嘅定義
自從1992年熱帶風暴菲爾令香港普遍吹烈風但得三號之後
全部熱帶風暴直插無風都要掛
而且今次只要南10公里,香港點都會吹烈風
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

佢呢度都無話無「預料」成份, 只係驚「過早」咋嘛

呢d語言偽術
講果個唔面紅, 聽果個都覺得肉酸啦

就算係官腔, 咁佢事實係無講錯喎, 而記者個問題又係咬唔到重點, 你想點spin先

你搞清楚依家係天文台spin緊, 點解我要spin?

官腔都要護航到屈番人地spin係咪癲左

究竟你明唔明個問題係邊? 我當你有二十歲, 做咗咁多年人, 無理由唔明政府點運作?
就係因為大家屌天文台永遠屌錯位又唔深入, 唔諗清楚究竟天文台做錯邊個位就發炮乜都屌咗先, 混淆埋自己視聽
咁天文台(或者是但一個政府部門)是但講兩句就可以撥開你, 人地而家spin都唔洗spin呀
我代埋錢入你袋啦, 如果上面個記者要問得入肉, 咁咪唔係應該搬句準則出嚟問個主任, 而係問埋點解天文台到現時都未有足夠預測能力去為大眾提供洽當預警呀

呢個post 入面最啱聽
點知登陸香港搵陣風都無

唔好咁鬧洛克啦 咁廢 佢都唔想架

垃圾洛克

擾動生成到登陸得72小時...係咁上下GA LA
點知登陸香港搵陣風都無

青出於藍啦
蓮花都要同洛克人拜師
其實講到明係預測,係有一定概率,都係估,而所謂嘅預測都只係經數據分析,再加上過往經驗得出最合理嘅預判。天文台係暴雨方面柒就柒在永遠慢人一拍,唔係唔撚掛,而係下下落到仆街先掛,可能佢地驚掛錯暴雨警告啦,我唔知。

講番風個邊,好多人都成日話大交合一手鬆一手緊,呢個8號咩風都冇就8號咁咁咁,其實暴雨真係時有發生,夏天嚟講一個月都會有一次以上,但係風比起暴雨係比較少,而且破壞性更強,對比之下其實危險性更大,再加上直達香港,所以出8號係冇問題嘅。呢個8號做到所謂嘅預警性啦,雖然唔大風,但事實係係你頭頂上面,隨時都有風。
話今日唔應該掛8仔果啲都on9
今朝個勢一直都係西登
如果西登食哂東北象限都不知幾和味
就算佢北行完一輪變中出
都難保佢會唔會打個冷震又向南行
一向南行就會瘋狂起風
如果到時先後知後覺掛8仔咪聃得佢仲撚大力

你段野又如果又難保
真係講撚曬
點知登陸香港搵陣風都無

唔好咁鬧洛克啦 咁廢 佢都唔想架

垃圾洛克

擾動生成到登陸得72小時...係咁上下GA LA

上到ts已經係意外,仲要由粵東調到香港
仲想點
掛8條件
你地屌乜鳩????

大交合係原罪

呢個係hidden嘅定義
自從1992年熱帶風暴菲爾令香港普遍吹烈風但得三號之後
全部熱帶風暴直插無風都要掛
而且今次只要南10公里,香港點都會吹烈風

天文台點都估唔到臨門高速北跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞