【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

咁而家個8號係咪虛報
寧枉勿縱定寧縱毋枉?
唔好雙重標準啦ok?
唔好諗住話7左就當冇左件事

預警定虚報呀?
講定先好喎

虛報 嚇親我
係咪最快完的8號波

最短係掛兩粒鐘
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

預佢入黎掛8係正常
但入到黎發現8中0 仲唔轉3 先係問題

點解要入左黎先知佢有冇烈風?
天文台唔係會係個風未到就會預測/實測中心風力 最高風速呢d資料?

有㗎 油台有烈風 臨登陸前大鵬都有過烈風
就係香港無烈風

預佢入黎掛8係正常

天文台唔係會係個風未到就會預測/實測中心風力 最高風速呢d資料?

咪就係預測有,廣東近海一個油台同深圳大鵬實測到有烈風囉
咁梗係預直插中既香港都有烈風啦
點知無

某程度上都要靠東面
笑死 呢頭巴士話停 個頭話落波

年度搞笑圖
今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事
睇黎大交合要研究下點解大鵬灣近年搞到D風變東登

[quote]我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

預佢入黎掛8係正常

點知無

某程度上都要靠東面條雨帶刷

但點知洛克人login左係咁北移而唔係東向西橫過香港

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事
睇黎大交合要研究下點解大鵬灣近年搞到D風變東登

今次係香港東面三個半島都有發功
去到佢地正南就北跳左0.1-0.3,加埋就出事
[quote]我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

預佢入黎掛8係正常

點知無

某程度上都要靠東面條雨帶刷

但點知洛克人login左係咁北移而唔係東向西橫過香港

大鵬灣有黑洞
留名等睇大交合俾風撚
落波之後風力先升吓

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

車長:訓個午覺又開車
上面咪寫記好清楚話唔係屌今次掛錯
係屌點解雙重標準
自己睇返落大雨啲有幾多打手話唔夠廣泛/冇實測,天文台冇做錯
呢班唔係打手係乜?
屌 通常話考慮落 係咪一定會係落

100%
掛8條件
CASE1 TS直襲 一定掛8
CASE2 8中4 係講港內風力達到烈風程度
呢2個CASE 可以獨立發生
你地屌乜鳩????

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

佢呢度都無話無「預料」成份, 只係驚「過早」咋嘛

呢d語言偽術
講果個唔面紅, 聽果個都覺得肉酸啦

就算係官腔, 咁佢事實係無講錯喎, 而記者個問題又係咬唔到重點, 你想點spin先
放工放5點 咁撚樣又要番去 係咪搞鳩我啊..
掛8條件
CASE1 TS直襲 一定掛8
CASE2 8中4 係講港內風力達到烈風程度
呢2個CASE 可以獨立發生
你地屌乜鳩????

為屌而屌

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

車長:訓個午覺又開車

長途線表示尾班車到對站啱啱好開頭班車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞