【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
登陸又點? 無風無雨掛黎托?
天文臺職責係預測氣象黎方便/保護市民 之前大風大雨又唔L掛 呢次無風無雨又掛 簡直係擾民!
佢地話我地唔會回佢地果段當睇唔到,佢地咪又當睇唔到呢段

既然唔中出唔達標都可以掛8
因為係pre-caution
咁點解落到仆哂街都唔掛紅/黑?
有冇人解釋到?
我想問邊個平日既風好嚴唔肯出八呢10年黎除左派比安無邊個係平日應該出而無出

8號有兩個標準:預測有地方會有烈風(8中4交貨既姐大把唔合格,包括吹到香港反既都有),另外就係打正香港

平時果d係無預烈風亦距離香港二三百公里遠,今次有無預烈風都好已經滿足打正香港要求

成日話天文台雙重標準,其實你理解左套標準未

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

2012 杜蘇芮 23:05- 03:25 垃圾 極速收皮 大家心照 8中1
韋森特 17:40 - 10:10 上午開始突然穩定北移+增強 朝早臨時臨急上3停幼
稚園課 晏就即掛8 最後上10 無野屌 8中5
啟德 22:15- 06:20 垃圾 除都除唔切 8中1

2013 尤特 01:40 - 13:40 比左半日假你有突 但你可以屌鳩大交台落8後依然大風 8中2
天兔 18:40 - 09:20 臨尾北漂 威脅減低 明顯由東面掠過 放工8可接受 8中3

2014 海鷗 22:30 -10:40 頂左好耐 史上最遠8號 無野屌 8中4

2015 蓮花 16:40 -22:10 垃圾 講過 唔想再講 8中0

2016 妮坦 20:40-12:40 半夜最接近 放工掛8有咩問題 8中3
海馬 06:10-17:20 比左成日假你 8中3

2017 苗柏 17:20-04:40 TS不嬲入到100km先會掛8 時間合理 8中1

我橫睇掂睇 除左尤特係可以屌鳩佢太早落波 搵唔到有邊到有番晒工/放工時間先掛8號

頂盡3號既 擺到明唔夠上8 2015彩虹果堆 唔講了

有邊個8號波係合哂標準比大家放風假既 自己諗啦

nonoffice hr 咪鬆手囉

海馬 office hour都好鬆,個風係登陸海豐算遠

咁八中四丫嘛 呢個唔鬆喎

D個中心風力本身都差唔多冇烈風

完全2回事

海馬你試下西登 睇你死唔死
就算中出香港 天文台都唔係一路KEEP住掛8號
特別入左香港境可以實測
發現完全唔達標就要Downgrade

(風牆最大風速得45公里 真係好想睇天文台點解釋仲有TS水平)

洛克已進入廣東內陸並迅速減弱。隨著洛克遠離,天文台會考慮在下午二時前改發三號強風信號。

受洛克的環流影響,珠江口一帶仍會有狂風驟雨,海面會有大浪及湧浪,市民應該遠離岸邊及停止所有水上活動。

臨尾大鵬果邊擺明錄到烈風既

你都比時間柒交台先架 掛得個2粒鐘就呢家即刻downgrade
就算中出香港 天文台都唔係一路KEEP住掛8號
特別入左香港境可以實測
發現完全唔達標就要Downgrade

(風牆最大風速得45公里 真係好想睇天文台點解釋仲有TS水平)

洛克已進入廣東內陸並迅速減弱。隨著洛克遠離,天文台會考慮在下午二時前改發三號強風信號。

受洛克的環流影響,珠江口一帶仍會有狂風驟雨,海面會有大浪及湧浪,市民應該遠離岸邊及停止所有水上活動。

在正午12時,熱帶風暴洛克集結在香港天文台之西北偏北約40公里,即在北緯22.6度,東經114.0度附近,預料向西或西北偏西移動,時速約20公里,橫過廣東內陸,並逐漸減弱

強風都未必上到 學人掛烈風或暴風信號
有d人仲話直插就要8
無知一問
點解上世紀d颱風勁咁多?
上網睇以前d成日都掛10號
我想問邊個平日既風好嚴唔肯出八呢10年黎除左派比安無邊個係平日應該出而無出

8號有兩個標準:預測有地方會有烈風(8中4交貨既姐大把唔合格,包括吹到香港反既都有),另外就係打正香港

平時果d係無預烈風亦距離香港二三百公里遠,今次有無預烈風都好已經滿足打正香港要求

成日話天文台雙重標準,其實你理解左套標準未

補埋比你班人睇算了

你老母 就同你睇呢5年

2012 杜蘇芮 23:05- 03:25 垃圾 極速收皮 大家心照 8中1
韋森特 17:40 - 10:10 上午開始突然穩定北移+增強 朝早臨時臨急上3停幼
稚園課 晏就即掛8 最後上10 無野屌 8中5
啟德 22:15- 06:20 垃圾 除都除唔切 8中1

2013 尤特 01:40 - 13:40 比左半日假你有突 但你可以屌鳩大交台落8後依然大風 8中2
天兔 18:40 - 09:20 臨尾北漂 威脅減低 明顯由東面掠過 放工8可接受 8中3

2014 海鷗 22:30 -10:40 頂左好耐 史上最遠8號 無野屌 8中4

2015 蓮花 16:40 -22:10 垃圾 講過 唔想再講 8中0

2016 妮坦 20:40-12:40 半夜最接近 放工掛8有咩問題 8中3
海馬 06:10-17:20 比左成日假你 8中3

2017 苗柏 17:20-04:40 TS不嬲入到100km先會掛8 時間合理 8中1

我橫睇掂睇 除左尤特係可以屌鳩佢太早落波 搵唔到有邊到有番晒工/放工時間先掛8號

頂盡3號既 擺到明唔夠上8 2015彩虹果堆 唔講了

有邊個8號波係合哂標準比大家放風假既 自己諗啦

nonoffice hr 咪鬆手囉

海馬 office hour都好鬆,個風係登陸海豐算遠

算啦 有巴打比曬數據證明唔關事 佢地都唔會睇到
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性
以後大家唔洗鞭蓮花
無知一問
點解上世紀d颱風勁咁多?
上網睇以前d成日都掛10號

福地,講完
同埋依家建築物 / 防風措施都好左好多
有d人仲話直插就要8

政苦浪費納稅人咁多錢養班垃圾官員
其實有冇可能轉東南八號
準備番工
根本就有好多人混淆左暴雨同颱台黎講
你屌9我地係大交合打手 但我都好同意近幾年暴雨警告係掛得好柒
但有留意開颱風既人都知 近十年八年掛8號鬆手左好多 預警作用出到黎
一味講平日唔掛要夜晚先掛 到樓主講曬近年掛8號同3號既情況出黎你又唔回應?

利申再講多次 大交合掛暴雨係好柒但颱風好鬆手

而家就係屌緊佢雙重標準呀

有冇人解釋到?

因為上次係天文台自己On9
今次天文台驚會出事咪play safe掛8囉
到底大家明唔明
有d人仲話直插就要8

政苦浪費納稅人咁多錢養班垃圾官員

養豬易控制
其實有冇可能轉東南八號

應該直落3號架啦
而家咁嘅風速
你地班天文台打手答咗未?
點解黑雨又要睇實測又要廣泛
有啲柒頭仲反問話係咪要劃線8中4
大雨唔掛紅黑你班打手點講?
打風又唔洗?
唔通打風危險暴雨唔危險?
雨帶可能減弱熱帶氣旋唔會?
唔係屌你今次錯,係屌你點解雙重標準搬龍門

班垃圾/打手會無視你呢d

而家一直都講緊掛唔掛八號呢個問題

暴雨警告天文台掛得好差冇人會唔認同

不過你呢D反到short撚左既就係咁話人打手又剩

一單還一單,暴雨係掛得衰,但係颱風我都寧願佢手鬆d,手緊真係會搞出人命

無得輸 依家又話一單還一單

咁你搵下我之前講過咩撐暴雨警告言論先啦傻的嗎?

我係平時旬post講過幾多大交合點樣係暴雨雨量達標同有預測性宀間取平衡既提議佢地又知無
咁多提議唔通係覺得交合暴雨手法好

有冇人解釋到?

講多次 天文台掛暴雨警告掛得好柒呢個係事實
但處理颱風手法冇問題
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

都係果句 風球果邊新台長上任後大交台進步左好多

係暴雨果邊真係柒事連連 剩係前幾日黃雨彈弓手已經柒到不得鳥
有d人仲話直插就要8

直襲理論都要掛8啦
有冇暴風烈風就另話....

而且個風東登,雨區係曬東面
你想食到幾多風雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞