【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰(09W)+ 1707 洛克(10W)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事
睇黎大交合要研究下點解大鵬灣近年搞到D風變東登

其實都唔係呢幾年嘅事
舊至 79荷貝 99森姆 01尤特 03杜鵑
新至13天兔 15蓮花 16妮坦
都係畀人吸上岸

404not found
上面咪寫記好清楚話唔係屌今次掛錯
係屌點解雙重標準
自己睇返落大雨啲有幾多打手話唔夠廣泛/冇實測,天文台冇做錯
呢班唔係打手係乜?

屌大交合暴雨警告掛得柒果幾個巴打比你食咗?
蓮花終於可以抖吓唔駛俾人再鞭
笑死 呢頭巴士話停 個頭話落波

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

車長:訓個午覺又開車

長途線表示尾班車到對站啱啱好開頭班車

啱啱 update 咗, 變成咁
我諗呢度好多人都唔係屌佢今次掛8錯,係屌佢之前掛紅雨黑雨有問題啫

上次有數據架自己搵新聞睇啦

有人話掛波應該手鬆d,咁暴雨警告都應該要,如果下下實測到先掛,咁就全無預警性

你係咪搞錯咗呀, 暴雨警告從來都係有預警性, 上幾次都係未達黃雨標準就掛黃雨, 就算黃雨標準過咗都仍然繼續掛多陣
你真正要鬧既係鬧佢套廣泛準則呀, 100毫米果次唔掛, 大交合既理由唔係因為無預警到, 而係太局部呀, 對準槍頭先啦好唔好呀

至於不少人指出,既然暴雨警告定義列明,只要天文台「預料」廣泛地區的雨量,持續達紅雨水平,便可掛紅雨,質疑天文台未能提早發警告,天文台回應傳媒查詢時解釋,因暴雨的變化較快,若過早改發紅雨,可能會「虛報」。

佢係咁講喎

咁而家個8號係咪虛報
寧枉勿縱定寧縱毋枉?
唔好雙重標準啦ok?
唔好諗住話7左就當冇左件事

預警定虚報呀?
講定先好喎

虛報 嚇親我

政府部門虛報
今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事

其實都唔係呢幾年嘅事
都係畀人吸上岸

香港以東三半島吸風能力奇強
今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事

其實都唔係呢幾年嘅事
都係畀人吸上岸

係咪行得近岸就會吸到?
當年黑格比完全吸唔到......
上面咪寫記好清楚話唔係屌今次掛錯
係屌點解雙重標準
自己睇返落大雨啲有幾多打手話唔夠廣泛/冇實測,天文台冇做錯
呢班唔係打手係乜?

屌大交合暴雨警告掛得柒果幾個巴打比你食咗?

今次你可以笑大交合被人玩死
但係又有咩好屌呢
掛8條件
CASE1 TS直襲 一定掛8
CASE2 8中4 係講港內風力達到烈風程度
呢2個CASE 可以獨立發生
你地屌乜鳩????

大交合係原罪
事實熱帶氣旋同暴雨係不同天氣系統
出警告既準則完全唔同
呢度既氣象撚相信無一個會撐交合係暴雨時既表現,好多人覺得可以改進

但打風真係鬆手左好多,要跟足8中4 or 要實測到烈風先出8係咪想返林超英時代
要屌咪屌d風點解咁中意夜晚先最接近香港

同洛克一齊鞭咋
今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事

其實都唔係呢幾年嘅事
都係畀人吸上岸

係咪行得近岸就會吸到?

我估計21N以上就危險
今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事

其實都唔係呢幾年嘅事
都係畀人吸上岸

係咪行得近岸就會吸到?

黑格比行得快,中心風力高, 仲要副高好穩定
冇可能吸到

呢d垃圾風路線本身就唔穩定

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

HI
飯都無得放
今次大鵬灣又吸走個風
唔係一次半次既事

其實都唔係呢幾年嘅事
都係畀人吸上岸

係咪行得近岸就會吸到?

黑格比離大鵬咁遠 緊係吸唔到
準備落波

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

HI
飯都無得放

同洛克一齊鞭咋

洛克人名為TS 實係TD
爛花係STS黎

食完lunch又要開工

諗多左

其實係放飯時間

狗巴:當我冇講過
深圳果邊有實測風力係有烈風
點知登陸香港搵陣風都無
深圳果邊有實測風力係有烈風
點知登陸香港搵陣風都無

烈風集中哂係東北環流
香港一直係佢西面 點食...........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞