最近睇緊邊套韓劇? (54)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
政府支持左好多年?
now咪又同黃Viu一樣同步
但藍viu配音版 假如有線只係停收費台將原有收費台做開轉移去HoyTV的話 HoyTV可能就有呢種先天優勢 不過都要睇係邊套韓劇 同會唔會咁做

但我覺得HoyTV有機會
黃viu東南亞市場先可以咁大力投資韓劇
收費電視係收錢嘛,緊係要先過免費電視播啦
係呀,人哋韓國政府好支持娛樂產業,由九十年代開始,三十幾年啦,宜家終於到收成期
根本唔駛為左睇佢畀錢收費電視
點解冇其他OTT想投資東南亞市場
首先佢買到好劇 仲要N D V冇買到
培養左好多幕後人材 綜藝同劇集都係
netflix, D+, prime 呢啲全球性嘅,包埋東南亞啦
黃viu 未夠國際財團嚟,暫時主攻東南亞,神奇地客仔多過 D+
其他…… 唔清楚,如上面巴絲話齋,台灣果批好似只做台灣的…
最近財仔同的士2宣傳時都拍左條Viu so good嘅片
但到底韓國演員知唔知Viu係邊個國家嘅OTT黎
Viki都似國際性
不過唔多人用?
D+喺投資韓劇上暫時未算成功啦
唔係original 嘅韓劇都伏伏地
VIKI好似美國會用喎
以我認知(好少)
有線無線買劇係地區落地播放權
即係可以係大氣電波嗰隻
黃Viu同now就係地區網絡播放權
即係網絡上度播
同行有晒默契 又知你同邊幾間韓國製作公司或電視台合作買開 好少撞劇在先 不過HoyTV就一定多數KBS、然後tvN? 劇就未必夠吸睛力 但假如啱啱播完神聖偶像,隔一到兩個月就有配音版係HoyTV度擺播 算好喇仲想點呢
知呱 男宋之前都去埋新加坡宣傳
唔計木偶 viu買嘅劇都算ok 多客唔出奇
影響力一定係netflix第一,基本上係netflix上ge韓劇,主角ge followers一定暴增,唔知要幾錢買一套,其實係雙嬴
今年暫時
但有炸爆你個腦嘅 財仔就好深刻印象
Viu加持
戀愛大戰最尾幾集重甜,成套都好好笑,一日煲曬勁正!
啱啱睇完速成班 回應吓去訓
之前都有一段時期週末日嘅中篇劇(50/52集) 有大台迷你劇一二線演員拍 (宜家好少見 大概宜家嘅三姊姐嗰套?)
17年申惠善嗰套突然黑馬跑出 少有迷你劇以外被推薦 當時我都好遲從台灣嗰邊劇迷推薦必睇先知好好睇 我的黃金光輝人生

我對上一套有追都已經係 結過一次了 即時浪漫速成班編劇舊作 有嗰堆演員先會開中篇劇
惠善套五個孩子我媽好鍾意以前都係日日劇發掘新人,寶劍都係啦,咩wonderful mama,依家新人機會多左,都唔駛拍日日劇了
嗰一套係韓國、大陸、同台灣都熱推少有嘅劇 我先肯放時間去追 係眾多中篇劇嚟講 劇情算唔錯一套 劇情推進係平鋪直敘好合理 唔同之前其他大約十集就一個大扭轉劇情嗰種中篇劇嚟

而且仲要係惠善翻身之作 因為佢前一年被套藍海傳說角色給網民觀眾狠批過

再之前秘密森林佢都冇黃金套劇咁受歡迎

不過日日劇或中篇劇on檔追真係追一年半年先完 香港人除咗阿媽級有時間啲可以
https://www.storm.mg/lifestyle/4735160
港劇呢
一名網友在PTT發文表示,不解台灣Netflix影集收視排行榜為何前10名中,有7~8部幾乎都是韓劇,剩下的是1部美劇跟1部陸劇,這種狀況已經成為常態,他表示,自己發現,排行裡面久久才會有一部日劇或台劇冒出頭,反觀電影分類就平衡許多,讓他好奇發問「Netflix怎麼影集都被韓劇霸榜了?」

貼文曝光後,引發網友熱烈討論,許多人點出韓劇的霸榜優勢,「韓劇早就攻到全世界了,還在亞洲」、「韓劇就是亞洲王者啊」、「韓劇真的好看,各種類型都有」、「日劇演技差,美劇政治正確,韓劇題材多又敢拍」、「N就是拿來看韓劇啊」、「韓劇就強阿!又多又好看」、「網飛各國都有投資,最後就韓劇勝出」、「韓劇的運鏡剪接劇情都屌打台劇」、「台灣人喜歡看韓劇啊...韓劇實力確實是有的啊,很多美劇都在那邊歹戲拖棚,伏筆埋的又粗糙又沒營養,整個翻白眼,韓劇至少主題很多,很多韓劇在角色刻劃能力比美劇強多了,像個活生生的人,而不是只存在影片裡的角色」、「韓劇真的世界頂端」、「韓劇的水準夠啊」、「韓劇直接打爆亞洲了,歐美劇最近也很膩」、「覺得韓劇的缺點大概就不太會收尾,其他屌」。

也有許多網友點出台劇的最大問題,分別為劇情跟演員「台劇除了品質爛之外,場量少也是問題啊」、「台劇連演員都只剩那幾個」、「台劇的造型跟定裝真的...不敢恭維」、「台劇只會高富帥那招」、「因為台劇超爛,演員都不會演」、「台劇本來就沒長進過,是說日劇被打趴」、「網飛有投資過台劇好嗎,通通慘賠,有夠慘」、「連日劇都被打趴了,台劇只能算比賽外賣」、「台劇就那樣,日劇又不全,就剩韓國貨啦」、「你應該問台劇怎麼那麼爛?」、「台劇出好幾部都賠慘」、「台劇連配樂都沉悶無聊」、「韓劇的運鏡剪接劇情都屌打台劇」、「台劇那口條跟念稿一樣」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞