住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
由細到大都住杏花 果種靜真係會愛上左
其實大家咁樣各自拋啲優點根本就無助討論。你要做到公平比較,首先要有準則。
作為一個理想居住環境,要滿足下面既條件

1.交通
港島係交通方面,的確係唔錯。不過只限於港島本身,你要出旺角的話紅隧一定塞,西隧會遠咗。

2.食肆
食方面除左種類多之外仲要講方便。如果凌晨一兩點,樓下仲有食肆開就係完美。聽聞香港大學附近有早茶飲,呢樣野都可以加分

3.購物
香港島大把大型商場,無須多講。

4.配套設施
講娛樂設施,銅記最多。
講學校,港島有大部分全港所有傳統名校

講康樂設施,呢方面好似差少少。

5.治安
講罪案發生的話,感覺上港島係比較少(無實際數字,歡迎補充)

6. 空氣質素
港島區空氣污染應該係比較嚴重,多得啲中產們個個都揸車出入。而且路面窄,啲樓密集,比較焗促,難散熱。

綜合嚟講,港島算係唔錯既居住地,不過一定未係最好。
大家諗到咩標準都可以補充下

第一點肯定錯,行西隧一出果欄入家樂就可以泊車,鍾意去朗豪坊就砵蘭街入,我住羅便臣道就十分鐘車程,快過荃灣沙田
最重要係,當你放工返港島(係邊返都好),其實唔塞,因為d人塞係塞返九龍,屯門,沙田,你個d就日日塞返工返學

第四點,起碼港島有海洋公園,要舒服d去行下沙灘淺水灣一帶起碼兩個商場隔離係沙灘,再講其他康樂設施,除開北角打後唔講,其他一定唔會有一早大媽舞

第六點都係一半半,個人覺得九龍空氣最差,港島就比唔上新界

我有鼻敏感,出銅鑼灣都冇問題,但出旺角觀塘就一定發作,港島有時北角英皇道都會

前北角邨發展起屏風樓

寧願起多d貴價私樓都好過起公屋啦 人質素又差d 又拉低附近樓價
呢樣真港島真係比人住

好掛住杏花
睇樓價咪知囉
最客觀
如果有 15m 左右
大家會簡港島樓
定係新界樓/九龍樓
如果有 15m 左右
大家會簡港島樓
定係新界樓/九龍樓

一定係九龍,出港島返工方便,放假入新界玩都好近

但係港島一聽落去就威D 喎
好似係

會所有西用咩

當你需要做下運動需要個球場或者gym果陣唔好問會所有咩用

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
講gym, 太古有physical 有waterfall
平民d 仲有西灣河/鰂魚涌康文
我唔係住太古都知啦

咪陰公囉

要去到咁遠

人地有會所正正係樓下

你唔好話去大球場踢波?

太古城去鰂公有幾撚遠?
幾分鐘都唔撚想行嘅話不如咪撚做運動啦你

係呀,太古城去大球場都唔遠架

一小時生活圈

你無撚得輸

其實你去過太古城未

太古有會所咩?

其實你知唔知太古係邊?

waterfall咪係囉傻閪
我正式宣佈,太古係最港最高質既地方

太古城先係

鬼係,康怡好住過太古城

康怡?笑咗

唔好玩啦,康怡呢啲居屋配套

你分唔分到康怡定康山

太古城先係

鬼係,康怡好住過太古城

康怡?笑咗

太古城啲樓太密 嘈又空氣差(除左向海果幾棟)

利申 住左太古22年 咪撚同我拗
住港島先係有質素既香港人
其實滾出香港

駁唔到
炮台山撚
講真住新界同港島人d 樣都已經有分別
太古真係港島最好住 只要有地鐵翻屋企 打幾大風都唔會淋到雨
我住中心上蓋
大家好似唔記得點解太古樓咁值錢 一來已經無地方再起樓,二來交通方便,3來想望海可以太古城,望山就康字個啲樓,4來環境清靜,5來實用面積極高,太古城個啲樓接近9成...康怡都有8成半,9成同8成半比起依家啲新樓大幾多,你地知唔知,隨時放個單車機,跑步機都仲大過同樣呎數既樓
反而我覺得環境舒服,實用面積高,番工方便,同埋唔好咁雜就得
大家好似唔記得點解太古樓咁值錢 一來已經無地方再起樓,二來交通方便,3來想望海可以太古城,望山就康字個啲樓,4來環境清靜,5來實用面積極高,太古城個啲樓接近9成...康怡都有8成半,9成同8成半比起依家啲新樓大幾多,你地知唔知,隨時放個單車機,跑步機都仲大過同樣呎數既樓

同埋有999年地契,買完果度世世代代唔使憂

999 年層樓仲係度先講

會所有西用咩

當你需要做下運動需要個球場或者gym果陣唔好問會所有咩用

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
講gym, 太古有physical 有waterfall
平民d 仲有西灣河/鰂魚涌康文
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩
依家我係講緊住宅會所有幾方便啊
住宅會所自己一落樓下2分鐘都唔使
太古過去鰂魚涌公園都起碼要10分鐘左右
去鰂魚涌康文同埋西灣河都有撚排行啦
你去個球場有可能俾人book晒
同埋大部份會所都有室內場落雨咪唔使驚

唔通你寧願個個月比幾百蚊出去做gym比畀返教練煩定係最就腳落樓下會所靜靜地咁自己做?

算啦

佢地扮睇唔到

要個會所托柒咩
又唔係你間屋
又要比管理費
行幾步都懶做乜撚野gym
你都on9

暑假真係煩

成班小學雞出晒黎

個個話會所會搞到管理費貴

真係笑死

成班小學雞真係癡撚線
好地地話有個會所方便啲呢個係事實係人都知
偏偏就要衝出嚟柒又話咩行路去唔知邊度邊度公園好
扮撚晒健康咁 窮就窮無錢買得起會所樓就扮晒嘢

上面啲小學雞無享受過靚會所係到話貴
話坐車行去康民健康真係笑撚死人
俾多少少方便有乜所謂 8號風球你去唔去到康民做啊
咁都屌等於屌人坐的士ON9 坐巴士行多陣平咁多一樣去到

杏花村係港島區算係交通唔方便嫁啦

999 年層樓仲係度先講

正常30年就要番新

太古城先係

鬼係,康怡好住過太古城

康怡?笑咗

太古城樓密黃埔海怡嗰啲叫咩
平地屋苑叫好, 康怡依山而建排上去密得去邊

太古城先係

鬼係,康怡好住過太古城

康怡?笑咗

太古城樓密黃埔海怡美孚嗰啲叫咩
平地屋苑叫好, 康怡依山而建排上去密得去邊

[edit]
山頂半山淺水灣跑馬地薄扶林赤柱石澳 又靚又靜又多鬼住

差少少就太古海怡果堆,始終近大商場又交通方便(有地鐵),太多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞