住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
講邊度開始計係太古既話
東邊落完斜就計西灣河
西邊落完斜就計鰂魚涌
點解d人成日話港島物價貴 (唔計樓)
明明大把茶記小店平民野
係咪當左港島=soho
明明大把茶記小店平民野
係咪當左港島=soho

太古要食平野一樣有
住左粉嶺廿幾年再住北角真係頂唔順,d車聲響鞍聲真係嘈到完全訓唔撚到 搬番粉嶺住係條公路隔離朝早都因為隔音屏一d聲都冇,又靜又舒服,真係有屋企既感覺。夜晚光害少肉眼睇到星星
但係港島番工既話每朝預早兩個鐘起身都趕頭趕命,北角既話早一個鐘起身慢慢執好個樣先出門口都仲好輕鬆,有好有唔好啦
不過而家通街都係蝗蟲係真既,夜晚十二點幾仲可以係條街度聽到d細路講蝗語
港島真係住得過既得西環,個度真係去邊都快。要出九龍有西隧,出中環搭鐵都係十分鐘 周街都係鬼佬拉高人民質素,香港第一學府又近,又識之士多,近海得閒又可以去碼頭吹風,附近多好西小店唔洗焗住幫襯連鎖霸權,又冇噪音滋擾,簡直正到仆街

周街都係鬼佬 感覺自己都高級D

唔係覺得高級d,而家公民教育同禮貌各方面都身教同有observational learning,細路同大人都有教養d

d居港白豬邊有公德可言
日日返屋企經過soho真係你教養埋我果份
大把搭行人電梯食煙,話聲呢度no smoking係覺得好話佢地咁
零晨2,3點坐響人地樓下大聲講笑甚至唱歌,搵黑警去屌又扮連英文都唔識
禮貌?公德?
呢堆受過高等教育嘅生番仲乞人憎過d蝗
好搬唔搬搬哂嚟半山
ok我搬走囉

我只會同你講,如果比蝗揀,佢地每個都會想同你掉轉角色。
住半山,間唔中半夜3間比樓下鬼佬嘈,同蝗比,算得啲乜。
未住過港島既人唔會明有幾方便

利申: 住過哂港九新界
住上環,真係冇乜平嘢食

唔平但堅好食
出港島透啖大氣都唔敢
全部都係廢氣
人多車多 鼻屎都多
港島JJ
見到啲荃灣撚屯門撚講到有幾咁世界級
身邊又有fd話天水圍係全港最好住
真係膠都廢事派
成日話荃灣交通方便乜乜柒柒咁
有幾撚多人會特登走入荃灣?
個個都去港島㗎啦,你交通方便攞嚟托咩
不服來辯

其實住半山同港島南真係世界級
不過柴灣個啲就收皮啦
港島地方太細 成座山咁上上落落條行人路又窄又爛
港島真係要好有錢先玩到車
住新界叫好啲

利申: 元朗house有自己車位
on9
港島=一等公民
九龍=二等公民
新界=三等公民
咁都有得打飛機
港島又唔係你起

其實你講依句玩撚晒
咁以後有咩香港好既post都無得打飛機
香港又唔係你起
好似之前個香港飲食全球第一post咁
係咪成個post都收得皮

講野之前用下個腦先

有人幫打飛機點同自己打

套用返個句
最重要係明明一個城市既發展係所有市民都有份參與
又點會唔關事
就好似新界以前都幾好 依家點解差左?咪因為多左啲蝗囉 根本城市發展同市民係分唔開

有冇大陸人都唔關事,新界人每日要提早一個半鐘起身,只能去港島做狗,已經表明新界係香港三等公民的地位。
明明大把茶記小店平民野
係咪當左港島=soho

新界好多所謂的窮人社區,物價仲高。
太古應該係地上最強

成個港島大部分都係單支樓,有咩好住?

太古仲要無會所
住左30幾年港島係好方便
但去到邊都好多人,又嘈
但如果比我選擇居住環境既
我會選擇青衣
近機場有機鐵

青衣城長發附近就好住
長青果面就咪搞

青衣城真係好好住

又方便
太古應該係地上最強

成個港島大部分都係單支樓,有咩好住?

太古仲要無會所

會所有西用咩
諗住買貝沙灣,不過近海都幾撚濕
住起個石屎森林都打晒飛機
不過好唔好住大家標準唔同 好難比較
踩底人地抬高自己 好核突
筲箕灣撚
住起個石屎森林都打晒飛機
不過好唔好住大家標準唔同 好難比較
踩底人地抬高自己 好核突

有D三等公民以下犯上,意圖挑戰港島第一的寶座,必須反擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞