住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
細個住西環
而家住葵涌
勁想搬返去西環住

我都係, 住開西環搬咗去新市鎮, 雖然新界樓地鐵上蓋, 有會所樓下有商場, 但就硬係住唔慣, 好彩冇賣西環層樓, 搬返去住狗竇
無論你講到港島幾撚好
我都係覺得住九龍最正
特別係九站上蓋 真係無敵

你住港島 就算你好有錢
你住啲樓都好撚舊
出街路逼到仆街人多車多
食野又貴 煩撚到西咁

如果有揸開車既巴打 應該明我以下講既野
港島啲路窄到仆街 又成日塞車
對比返九龍 啲路闊好撚多 唔係講技術問題
係揸得舒唔舒服既問題

另外 如果有車
住九龍係正中間 你去港島新界都係咁上下時間
新界有時入去搵啲野食 搵啲野睇都唔錯
你港島下下邊去邊屌你好撚遠你知唔知

所以如果計平均分
住ICC上面最正 新 靚 位置 方便 無敵
港島留返俾你打J算
住九龍塘就真係無得頂

利申住過
住左咁多年港島,返親工都過海完全享受唔到半小時內到公司的優勢
筲箕灣撚
出銅鑼灣三個字
出尖沙咀五個字
出旺角半個鐘
講完
無論你講到港島幾撚好
我都係覺得住九龍最正

你住港島 就算你好有錢
你住啲樓都好撚舊
出街路逼到仆街人多車多
食野又貴 煩撚到西咁

係揸得舒唔舒服既問題

另外 如果有車

所以如果計平均分
港島留返俾你打J算

屌你哪有錢
九站上蓋緊係正啦
玫瑰園既完美示範
見啲同事個個住新界九龍真係好慘,車貴又貴,長程又長
佢地搭緊車嘅時候我仲喺屋企痾緊屎
太古應該係地上最強

依家多唔多大陸人?

其實冇咩見大陸人,日韓人就不嬲多
港島區既人質素真係好的

成街都係鬼佬,人傑地靈

講到鬼佬冇仆街咁
鬼佬鬼妹蝗都見唔少, 搭巴士掉垃圾搞到成車starbuck咖啡, 放狗週圍屙屎, 揸車橫衝直撞, 喺酒吧附近求其搵條燈柱屙尿.
無論你講到港島幾撚好
我都係覺得住九龍最正

你住港島 就算你好有錢
你住啲樓都好撚舊
出街路逼到仆街人多車多
食野又貴 煩撚到西咁

係揸得舒唔舒服既問題

另外 如果有車

所以如果計平均分
港島留返俾你打J算

屌你哪有錢
九站上蓋緊係正啦
玫瑰園既完美示範

九龍站就玫瑰園, 九龍站上蓋就係港英地慘同天水圍私樓鎮一擔擔

依家港島好撚多大陸人
唔係遊客,係住喺到嗰啲呀!
本身喺灣仔、中西區多都唔奇,
依家港島東都俾蝗攻陷。
行太古城啲蝗語多撚到
坐2X由筲箕灣出發,一上車就俾蝗語轟炸

雖然係咁,我都好中意港島,將來成家立室都應該會留返喺港島 最多聽到蝗語嗰時睥鳩啲蝗
又窄又多斜路
有幾好住?
依家住新界
啱啱畢業準備出黎做野
柴灣叫有層公屋
諗緊過唔過去住 每月千幾蚊 其實搵到工就得
不過好似真係有啲遠

唉 屋企村屋住得偏僻
得6mbps上網 計番 下載速度最快都係600幾KB/s
港島區超多大陸人 ,由上環掃到去太古嗰邊,真係返唔到轉頭
港島係仍未俾蝗入侵嘅清泉 利伸住咗港島22年

你港島邊窟? 近呢十年中西區多蝗到仆街, 由中環至西環隨街都聽到蝗語, 啲細路同老母都係蝗子蝗孫

住咗卅幾年
我住左大埔廿幾年、你叫我住港島我真係喊出黎
物價貴又多人多車又嘈

而家住大埔靜中帶旺,夜晚有覺好訓又多野食
出九龍搭車一個鐘可以訓,揸車就半個鐘
住港島揸車既話都應該差唔多時間

不過係無戲院,屌
無論你講到港島幾撚好
我都係覺得住九龍最正

你住港島 就算你好有錢
你住啲樓都好撚舊
出街路逼到仆街人多車多
食野又貴 煩撚到西咁

係揸得舒唔舒服既問題

另外 如果有車

所以如果計平均分
港島留返俾你打J算

1. Car-centric coarse-grained TOD 九龍站上蓋的確係佼佼者
2. 舊城區個walkability先係最高, 唔suppose你揸車, 近乎變相共用街道; 地理重要係島仔沿岸, 你拎平地比冇意思, 實輸
3. 偽中產真中等收入生活態度咪啱晒地慘嗰種高級中慘, 周圍垃圾樓盤入邊成個孤島噉, 歐美貴族化都有返啲品味文化人文氣息
柯士甸站先叫好, 奧運站南昌站好少少, 九龍站太極端過晒火, 高不成低不就, 不倫不類
依家住新界
啱啱畢業準備出黎做野
柴灣叫有層公屋
諗緊過唔過去住 每月千幾蚊 其實搵到工就得
不過好似真係有啲遠

唉 屋企村屋住得偏僻
得6mbps上網 計番 下載速度最快都係600幾KB/s

柴灣d公屋好撚舊,環境唔好,癲佬多
不過返工地鐵唔駛轉車
同新界村屋肯定差好遠

癲佬多
唉 仲諗緊 因為依家都幾唔鍾意屋企
有個麻煩人
好似係青年廣場嗰邊 都幾舊
好多老人家
趕時間都唔敢叫佢地借借
更加唔敢cut佢地線怕唔小心撞跌左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞