住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike

成個港島大部分都係單支樓,有咩好住?

太古仲要無會所

會所有西用咩

當你需要做下運動需要個球場或者gym果陣唔好問會所有咩用

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
講gym, 太古有physical 有waterfall
平民d 仲有西灣河/鰂魚涌康文
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩
依家我係講緊住宅會所有幾方便啊
住宅會所自己一落樓下2分鐘都唔使
太古過去鰂魚涌公園都起碼要10分鐘左右
去鰂魚涌康文同埋西灣河都有撚排行啦
你去個球場有可能俾人book晒
同埋大部份會所都有室內場落雨咪唔使驚

唔通你寧願個個月比幾百蚊出去做gym比畀返教練煩定係最就腳落樓下會所靜靜地咁自己做?

算啦

佢地扮睇唔到

要個會所托柒咩
又唔係你間屋
又要比管理費
行幾步都懶做乜撚野gym
你都on9

暑假真係煩

成班小學雞出晒黎

個個話會所會搞到管理費貴

真係笑死
出街買衫褲鞋襪都係去太古或銅鑼灣
約fd出街食飯食放題通常都係出銅鑼灣
夜晚想食糖水可以去天后西灣河
想買電子產品灣仔有電腦城
住港島既
真係冇乜需要都唔會特登過海出九龍
利申 住港島東 有幾個月冇過海
點解咁多人吹奏太安樓
污糟到痴曬線
以前住太古, 咁多年係太安樓食野既次數真係一隻手都數得曬

近年都覺得太安樓變差左
唔知係咪傳媒吹捧完搞到咁

係果邊讀書 基本上日日過去食野

好懷念入面檔 日出

婦記?
Btw日出世界級
最簡單講句
永遠只有九龍新界人話第日要去港島住
永遠唔會有港島人話要入新界住
高下立見

成個港島大部分都係單支樓,有咩好住?

太古仲要無會所

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩

唔通你寧願個個月比幾百蚊出去做gym比畀返教練煩定係最就腳落樓下會所靜靜地咁自己做?

算啦

佢地扮睇唔到

要個會所托柒咩
又唔係你間屋
又要比管理費
你都on9

收爹啦on9仔屌你老母
你自己有錢買得起層樓有會所先好同我講嘢啦
係咪唔撚識計數?
窮撚係咪未住過有會所嘅樓?
你出去join gym會費都幾百蚊計返咪又係同管理費差唔多
扮撚晒健康咁行多幾步路真係笑大人個口咩?
行多幾步不如行埋落陰曹地府呀
到時我俾你住層有會所嘅樓你咪撚同我落去
記得拆撚埋佢囉

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩

算啦

佢地扮睇唔到

要個會所托柒咩
又唔係你間屋
又要比管理費
你都on9

暑假真係煩

成班小學雞出晒黎

個個話會所會搞到管理費貴

真係笑死

成班小學雞真係癡撚線
好地地話有個會所方便啲呢個係事實係人都知
偏偏就要衝出嚟柒又話咩行路去唔知邊度邊度公園好
扮撚晒健康咁 窮就窮無錢買得起會所樓就扮晒嘢
最簡單講句
高下立見

最簡單講句
高下立見

你盲?
定選擇性失明?
海怡撚表示 除咗冇咩食之外 配套屌打九新

海怡撚too

海怡差係泊車,食
唔可以街泊呢度最差

唔俾街泊好事嚟喎 冇咩機會塞
好後悔回左班on9仔

我都係好後悔用咗自己人生寶貴時間去應酬你呢啲社會垃圾
海怡撚表示 除咗冇咩食之外 配套屌打九新

海怡撚too

海怡差係泊車,食
唔可以街泊呢度最差

唔俾街泊好事嚟喎 冇咩機會塞

唔覺得因為街泊就會塞
住果度冇戲院
冇u記
冇地鐵
冇時鐘
我都唔知有咩好住

利申:南區獨立屋
最簡單講句
高下立見

我未聽過九龍人話要搬港島住

只聽過九龍人話港島樓舊,狗也不屌
最簡單講句
高下立見

笑什麼
人地有會所呀

呢句真
最簡單講句
高下立見

我九龍人想搬去香港喎
最簡單講句
高下立見

我九龍人想搬去香港喎

咪理個貓歡啦 係到假膠左成日
其實大家咁樣各自拋啲優點根本就無助討論。你要做到公平比較,首先要有準則。
作為一個理想居住環境,要滿足下面既條件

1.交通
港島係交通方面,的確係唔錯。不過只限於港島本身,你要出旺角的話紅隧一定塞,西隧會遠咗。

2.食肆
食方面除左種類多之外仲要講方便。如果凌晨一兩點,樓下仲有食肆開就係完美。聽聞香港大學附近有早茶飲,呢樣野都可以加分

3.購物
香港島大把大型商場,無須多講。

4.配套設施
講娛樂設施,銅記最多。
講學校,港島有大部分全港所有傳統名校

講康樂設施,呢方面好似差少少。

5.治安
講罪案發生的話,感覺上港島係比較少(無實際數字,歡迎補充)

6. 空氣質素
港島區空氣污染應該係比較嚴重,多得啲中產們個個都揸車出入。而且路面窄,啲樓密集,比較焗促,難散熱。

綜合嚟講,港島算係唔錯既居住地,不過一定未係最好。
大家諗到咩標準都可以補充下

第一點肯定錯,行西隧一出果欄入家樂就可以泊車,鍾意去朗豪坊就砵蘭街入,我住羅便臣道就十分鐘車程,快過荃灣沙田
最重要係,當你放工返港島(係邊返都好),其實唔塞,因為d人塞係塞返九龍,屯門,沙田,你個d就日日塞返工返學

第四點,起碼港島有海洋公園,要舒服d去行下沙灘淺水灣一帶起碼兩個商場隔離係沙灘,再講其他康樂設施,除開北角打後唔講,其他一定唔會有一早大媽舞

第六點都係一半半,個人覺得九龍空氣最差,港島就比唔上新界

我有鼻敏感,出銅鑼灣都冇問題,但出旺角觀塘就一定發作,港島有時北角英皇道都會
平時講到元屯天有幾好住
咩識住一定住入面
成班人出街班元屯天一定會話好撚遠
又屌9人約地方唔就佢地
幾時有聽過港九人會咁
基本上言語間已經知咩事啦
仲死撐
港島踩單車摻過做乞衣
其實大家咁樣各自拋啲優點根本就無助討論。你要做到公平比較,首先要有準則。
作為一個理想居住環境,要滿足下面既條件

1.交通
港島係交通方面,的確係唔錯。不過只限於港島本身,你要出旺角的話紅隧一定塞,西隧會遠咗。

2.食肆
食方面除左種類多之外仲要講方便。如果凌晨一兩點,樓下仲有食肆開就係完美。聽聞香港大學附近有早茶飲,呢樣野都可以加分

3.購物
香港島大把大型商場,無須多講。

4.配套設施
講娛樂設施,銅記最多。
講學校,港島有大部分全港所有傳統名校

講康樂設施,呢方面好似差少少。

5.治安
講罪案發生的話,感覺上港島係比較少(無實際數字,歡迎補充)

6. 空氣質素
港島區空氣污染應該係比較嚴重,多得啲中產們個個都揸車出入。而且路面窄,啲樓密集,比較焗促,難散熱。

綜合嚟講,港島算係唔錯既居住地,不過一定未係最好。
大家諗到咩標準都可以補充下

第一點肯定錯,行西隧一出果欄入家樂就可以泊車,鍾意去朗豪坊就砵蘭街入,我住羅便臣道就十分鐘車程,快過荃灣沙田
最重要係,當你放工返港島(係邊返都好),其實唔塞,因為d人塞係塞返九龍,屯門,沙田,你個d就日日塞返工返學

第四點,起碼港島有海洋公園,要舒服d去行下沙灘淺水灣一帶起碼兩個商場隔離係沙灘,再講其他康樂設施,除開北角打後唔講,其他一定唔會有一早大媽舞

第六點都係一半半,個人覺得九龍空氣最差,港島就比唔上新界

我有鼻敏感,出銅鑼灣都冇問題,但出旺角觀塘就一定發作,港島有時北角英皇道都會

前北角邨發展起屏風樓
港島踩單車摻過做乞衣

太多人,舊式行人路設計又差
數碼港算好少少
其他啲基建完全係舊到不得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞