住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
小弟住南區背山面海,老實講,環境唔講,只講質素真係冇得比
搭開港島線,單單一上觀塘線已經覺得有分別
上埋東西鐵分別仲大
我諗住開港島既會明我講up
d人出入,企位,排隊,都有分別
我地港島人去到新界睇你地新界人,有時都好似我地香港人睇大陸人咁,硬係有d文化差異咁
不過新界人唔多
港島路窄 又多斜路
小弟住南區背山面海,老實講,環境唔講,只講質素真係冇得比
搭開港島線,單單一上觀塘線已經覺得有分別
上埋東西鐵分別仲大
我諗住開港島既會明我講up
d人出入,企位,排隊,都有分別
我地港島人去到新界睇你地新界人,有時都好似我地香港人睇大陸人咁,硬係有d文化差異咁
不過新界人自已就唔多覺
正如大陸人都唔覺存在呢種差異

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩
咁住柴灣嘅話夠會覺得去屯元天遠過去台灣啦

不如你試下柴灣去中環 一架巴士15分鐘就到

咪係 780 788 789 快到仆街
118 去mk 半粒鐘
真係一個post 引晒d 傻閪出黎

北角 8x
筲箕灣至北角一帶 82/85
銅鑼灣/天后 8p
灣仔/金鐘 789
中環/上環 788

以上既線 半個鐘一定到

過海既話 去紅磡油尖旺都有118

係去綠色線坐地鐵先方便(有巴士既不過坐到2046)

最正係去機場坐巴士一定有位坐

冇撚錯
就算搭地鐵去中環轉機鐵都係一粒鐘左右

咁貴咁煩都要成個鐘 笑左
坐機場巴士45分鐘都到將軍澳啦

咁不如你話東涌去機場啦 重快過你囉
其實港島住山頂同南區真係幾好住

至於西環,上環,北角,太古,柴灣呢d貧民區,狗也不屌

太古貧民區?
平行時空?

柴灣係多老野 但好少蝗入黎 算係少數未失守既地方
交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩

住得柴灣

其實你去邊都遠過去台灣

去過台灣未?
個半鐘都入到屯門啦 上撚埋羅湖都得喇
係港島揸車啲人斯文好多,九龍新界真係
根本香港就只需要保留港島九龍就夠,新界完全唔需要,應該劃返俾大陸深圳
係港島揸車啲人斯文好多,九龍新界真係

老老實實港島啲路咁垃圾,唔斯文一早死左

太古貧民區?
平行時空?

交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩

住得柴灣

其實你去邊都遠過去台灣

去過台灣未?

個半鐘咁耐
屌你老母 港島區咁垃圾,我建議大家唔好去住,空氣又差又多人,港島呢D垃圾區,我抵諗D住埋你地果份 ,新界留返比你地歎世界
舊香港人住過中西區真系返唔到轉頭
新香港人住過屯天元真系返唔到轉頭
中國香港人住過沙田大圍真系返唔到轉頭
中國人住過九龍站真系返唔到轉頭
偽英國人住過太古城真系返唔到轉頭

系你老母

太古貧民區?
平行時空?

交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩

住得柴灣

其實你去邊都遠過去台灣

去過台灣未?

個半鐘咁耐

D新界人時間唔值錢

太古貧民區?
平行時空?

交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩

住得柴灣

其實你去邊都遠過去台灣

去過台灣未?

個半鐘咁耐

去台灣咁耐
住旺角太子先係世界既中心,又觀塘線又荃灣線 行多2步可去埋東鐵線, 夜晚又唔驚無車返屋企, 凌晨肚餓又唔怕無野食
食物來講,港島要食放題呢d冇咁貴既嘢多數都要去銅鑼灣,中環就食西餐or貴日本嘢。總之後生仔要食嘢既話多數要去銅鑼灣。我覺得食放題韓燒雞煲呢d後生仔常吃食物就mk好d,因為集中d。
茶餐廳就到到差唔多,港島都有好多,好多茶記午餐仲有30幾蚊一個飯連嘢飲。
食物選擇上,上環冇乜選擇可以好食+唔貴,不過我覺得香港到到都係咁。

未搬前住咗廿幾年中環
經常走落太古城嗰頭食好嘢
中環上環唔係無平靚正,但一過咗早餐時段真係唔使諗
住旺角太子先係世界既中心,又觀塘線又荃灣線 行多2步可去埋東鐵線, 夜晚又唔驚無車返屋企, 凌晨肚餓又唔怕無野食

又多車又逼到死真係好咩
跑馬地無得輸 附近乜都有又近銅鑼灣
其實住港島都係睇住邊頭 住香港仔個d又冇地鐵又冇野食真係狗也不屌

利申 住緊
住咗西環廿年搬去其他區真係唔慣

港島區由堅尼地城到北角都係山邊隔幾條街已經係岸邊,地方細所以食嘢買嘢都好方便,行兩步已經到

住新界班同學成日話港島食嘢買嘢貴。。。其實貴有貴食平有平食,單計西區廿蚊粉麵到三四舊水個西餐都有,睇你個人負擔能力同喜好啫

不過西環有樣唔好,就係好多死老嘢妹吓妹吓,同埋星期日勁多賓妹
AA 會叫人買大西北
太古應該係地上最強

其實太古城真係好撚正

利申:太古城jj
住得近繁華地區嘅人根本唔需要交通方便
根本唔洗點樣搭車已經到
你玩到凌晨先走都得

人地玩到咁上下時間 要睇尾班車番屋企嘛

住西環過咗兩點一係的士一係十蚊紅van 無分別
太古城真係冇得輸
返中環又得,返隔離太古坊又得
落街Aeon + 太古城咩都有
宵夜去太安樓

利申:柴灣窮撚

我愛太古城 btw你留咗apita

利申:太古城jj, 生活得好幸福
港島買野食野貴 
迫到仆街
冇咩好玩 少地方食好野

話港島無野好食?咁係因為你窮姐

KO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞