住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
不過同新界D屋邨比就算啦
無野好比

講到新界得屋邨咁

唔係咁既意思
不過唔同地方,唔同環境真係無咩可以比較
唔好話港島,你住慣九龍嘅話住返新界入少少,咩大埔上水大西北嗰啲都想死啦
點睇楂車出入 君臨天下 ....

楂開車唔太鐘意去 銅鑼灣 中環....

你問我, 住九龍塘 其實仲好.....

當然你要楂車先會有呢種感覺

迫地鐵 叮叮 其實好辛苦....
其實我覺得樂富仲方便 咩車都有 去邊都唔洗好耐 過海又快去荃灣柴灣都唔洗一個鐘 旺角尖沙咀更加唔洗講 三個字攪掂 巴士地鐵咩都有 又唔嘈 食咩都有 利申 男朋友住樂富 住過返唔到轉頭

搭成個鐘車叫仲方便

人地係話唔洗一個鐘,樂富去上環廿幾分鐘,去太古都係30分鐘

揸車/搭巴士會好憎港島
搭鐵就唔同啦
唔好話港島,你住慣九龍嘅話住返新界入少少,咩大埔上水大西北嗰啲都想死啦

馬鞍山我唔介意呀
其實元朗有D位都ok
起碼有返D空間感
但前題係要有車
出港島行大欖9幹都係多半粒鐘到姐...我估
太古其實都幾悶但好在夠靜公共地方夠多
無論太古城康怡康山南豐都係好多公園仔
同埋有誠品
但食方面真係輸曬冇乜地道野食

食黎講筲箕灣西灣河應該完勝港島
但無奈茶記佔成8成唔夠多元化

娛樂老銅又係贏曬仲又無奈多人到仆街

不服來辯
另外我覺得港島生活環境唔會話太多人好迫
係咪好多人都好怕九龍新界果種迫同污糟

利申港島撚

西灣河得太安樓掃下街 連所餐廳得M記 其他餐廳又唔算特別好食 東區想食好野都係去筲箕灣 北角
利申 住咗廿年西灣河

有冇ching 住西灣河有好西推介 可能我食野嫌尖
各有各好啦
基本上過左海就係大陸仔黎
想住赤柱d獨立屋 好正
有無巴打住緊
基本上過左海就係大陸仔黎

咁鴨脷洲呢
想住赤柱d獨立屋 好正
有無巴打住緊

邊個唔想住
以前住港島
迫到仆街
係揾撻空曠少少既地方都難
除左東廊,南區,中西區近海
無咩邊到係100m內無燈位
有時真係想忟到想發癲
架車基本上長開2波或者以上已經可以掉撚左佢
屌你係壓迫到極致
早排住奧運
難聽講真係請我都唔想返港島

奧運係唔錯
附近一帶連埋咩南昌,柯士甸個邊
等於係香港一個新d既中產至有錢佬區,又冇咁逼,行街有奧海城,element
但預左成區都會多大陸人

不過又搬走左
好想長住奧運 尤其Silver One果邊
不過好on9
同Element個直線距離得果200幾300米
但行過去要先兜入渡船街,結果最少都要行半粒鐘
行貨運碼頭又有惡狗

直線距離應該都有over 1km 喎 點會200幾米
想住赤柱d獨立屋 好正
有無巴打住緊

聽我個fd 講得兩條路出,一有炒車就唔使出嚟
想住赤柱d獨立屋 好正
有無巴打住緊

邊個唔想住

打風黑雨煩到嘔

九龍塘如果近地鐵站既話唔揸車都好方便既
不過好多樓都唔多近地鐵站
想住赤柱d獨立屋 好正
有無巴打住緊

聽我個fd 講得兩條路出,一有炒車就唔使出嚟

住得個到好多都係老闆所以唔洗驚出唔到城
以前住港島
迫到仆街
係揾撻空曠少少既地方都難
除左東廊,南區,中西區近海
無咩邊到係100m內無燈位
有時真係想忟到想發癲
架車基本上長開2波或者以上已經可以掉撚左佢
屌你係壓迫到極致
早排住奧運
難聽講真係請我都唔想返港島

奧運係唔錯
附近一帶連埋咩南昌,柯士甸個邊
等於係香港一個新d既中產至有錢佬區,又冇咁逼,行街有奧海城,element
但預左成區都會多大陸人

不過又搬走左
好想長住奧運 尤其Silver One果邊
不過好on9
同Element個直線距離得果200幾300米
但行過去要先兜入渡船街,結果最少都要行半粒鐘
行貨運碼頭又有惡狗

直線距離應該都有over 1km 喎 點會200幾米

有咁遠咩?
望過去真係好近
訓街都得啦 第日去邊前晚就訓邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞