住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
住港島,冇乜事都唔會去深水埗
個個人都爛身爛勢,仲好似有陣味咁
港島啲女都有氣質啲
港島好既係基本上所有野都起喺電車路附近一搵就搵到
九龍新界太大兜黎兜去

我好贊同,電車條路缐真係乜都有
住鯉景灣
去太古同出西灣河 一樣快
野食種類多 有質素
最多出MK同9龍灣
去過左上角果D另一個香港
同樣香港人 覺得佢地好慘
太古應該係地上最強

成個港島大部分都係單支樓,有咩好住?

太古仲要無會所

逸樺園有會所喎
住鯉景灣
去太古同出西灣河 一樣快
野食種類多 有質素
最多出MK同9龍灣
去過左上角果D另一個香港
同樣香港人 覺得佢地好慘

小心新界人屌你

你果邊算多野食又方便

港島黎講 杏花邨應該最唔方便
又無啖好食 地鐵收左既話只可以坐的士
出去其他地方得地鐵一個選擇

巴士去唔得遠
點解d人成日話港島物價貴 (唔計樓)
明明大把茶記小店平民野
係咪當左港島=soho

新界好多所謂的窮人社區,物價仲高。

有同事住太和, 食嘢仲貴過港島, 仲要食乜春嘢都要等位等半個鐘
話港島物價貴但食嘢比起屋邨商場平
港島貴在樓價啫
住緊西半山果頭
咩南港島綫 咩西港島綫
全部唔撚中我果頭
行去最近地鐵都要9個字
得架on9 小巴 同巴士去hku

細個覺得薄扶林好陰森好重陰氣
去親都驚

我反而覺得西環重D,試過搭叮叮到西環,感覺D地方好黑好污糟好舊
點解d人成日話港島物價貴 (唔計樓)
明明大把茶記小店平民野
係咪當左港島=soho

新界好多所謂的窮人社區,物價仲高。

有同事住太和, 食嘢仲貴過港島, 仲要食乜春嘢都要等位等半個鐘
話港島物價貴但食嘢比起屋邨商場平
港島貴在樓價啫

我成日係荃灣果邊做野 食個茶記其實同港島差唔多
要平既去到葵廣級數囉 不過葵廣都唔係話平
住緊西半山果頭
咩南港島綫 咩西港島綫
全部唔撚中我果頭
行去最近地鐵都要9個字
得架on9 小巴 同巴士去hku

細個覺得薄扶林好陰森好重陰氣
去親都驚

我反而覺得西環重D,試過搭叮叮到西環,感覺D地方好黑好污糟好舊

西環其實都係舊區黎 只不過中聯辦係果邊同近hku先叫多人提下

本質上我覺得同筲箕灣差唔多
好似無人講跑馬地 ? 我有 fd 租果頭,上過去,雖然側側地,但都望到馬場,跑馬地直頭係港島市區之中自成一角,隨時見到鬼妹 tube top 跑步,係交通唔方便,但落老銅其實都ok方便,有人直頭行落去當運動。

另外,又講下港島行山,住鰂魚涌幾分鐘就行到上山,再行遠d可以行到去大潭,再行去赤柱都好方便。
其實港島住山頂同南區真係幾好住

至於西環,上環,北角,太古,柴灣呢d貧民區,狗也不屌

太古貧民區?
平行時空?

柴灣係多老野 但好少蝗入黎 算係少數未失守既地方
交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩
咁住柴灣嘅話夠會覺得去屯元天遠過去台灣啦

元屯天呢d垃圾地區真係比狗先住
天水圍人傑地靈

太古貧民區?
平行時空?

交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩

不如你試下柴灣去中環 一架巴士15分鐘就到
土瓜灣係多廢老
但出旺角過海去沙田都方便
住左30幾年港島係好方便
但去到邊都好多人,又嘈
但如果比我選擇居住環境既
我會選擇青衣
近機場有機鐵

青衣城長發附近就好住
長青果面就咪搞

長發,長安二期果邊超近青衣城,黎緊又有青衣城二期。
但一上到青衣 涌美,長康,長享就唔好住
美景長青果d , 機本上無左住青衣d 優勢
香港咁撚細都要玩分化
住邊咪一撚樣都要同大陸人共享榮華架啦
所以香港人點會團結到
十八區都可以互相歧視
仲話排支,排蝻,唔排你隔離果個土生土長純正講廣東話既人已經偷笑啦
住柴灣返工返荃灣
始終覺得港島d人有禮貌d
港島啲綠化同公園係垃圾級
就算有,活動空間都好細
交通選擇多
肚餓嘅話好易搵到地方醫肚
唯一唔好就係太多人
有個 frd 次次出黎玩11點就開始要諗有冇車搭,慘過灰姑娘
仲成日話一有錢就要住港島 / 九龍

太古貧民區?
平行時空?

交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩

不如你試下柴灣去中環 一架巴士15分鐘就到

咪係 780 788 789 快到仆街
118 去mk 半粒鐘
真係一個post 引晒d 傻閪出黎

北角 8x
筲箕灣至北角一帶 82/85
銅鑼灣/天后 8p
灣仔/金鐘 789
中環/上環 788

以上既線 半個鐘一定到

過海既話 去紅磡油尖旺都有118

係去綠色線坐地鐵先方便(有巴士既不過坐到2046)

最正係去機場坐巴士一定有位坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞