住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
點解咁多人吹奏太安樓
污糟到痴曬線
以前住太古, 咁多年係太安樓食野既次數真係一隻手都數得曬

近年都覺得太安樓變差左
唔知係咪傳媒吹捧完搞到咁

係果邊讀書 基本上日日過去食野

好懷念入面檔 日出
太古應該係地上最強

依家多唔多大陸人?

其實冇咩見大陸人,日韓人就不嬲多
港島區既人質素真係好的

成街都係鬼佬,人傑地靈

不能同意更多
唔計新移民窮蝗既話,最多中產蝗既地方一定係奧運

帝峰皇殿成咋蝗行黎行去

利申: 港島有得住既話想住下寶翠園
港島買野食野貴 
迫到仆街
冇咩好玩 少地方食好野

你無錢咪無野玩囉

港島你有錢食 大把好野食撚死你都得啦
你無錢咁無選擇囉

條友應該無錢食飯餐餐都係食M記
住港島區有錢真係乜都食到
去大坑或者銅鑼灣灣仔就一串食到幾多靚野
太古應該係地上最強

成個港島大部分都係單支樓,有咩好住?

太古仲要無會所

會所有西用咩

當你需要做下運動需要個球場或者gym果陣唔好問會所有咩用
港島買野食野貴 
迫到仆街
冇咩好玩 少地方食好野

你無錢咪無野玩囉

你無錢咁無選擇囉

就算平嘢都大把
港島啲野好撚舊
殘到痴線
agger,港島真係好撚靚

帝峰皇殿成咋蝗行黎行去

寶翠園第一伙入嘅前住戶
由細到大都係住港島,想像唔到啲元天屯,大西北,騎牛嘅地方啲生番嘅生活係點

帝峰皇殿成咋蝗行黎行去

寶翠園第一夥入嘅前住戶

SARS果陣6,000蚊呎
關唔關之前沙田個topic事

家陣個個都讚自己住個區最正最好

之前有個post選全港最差居住地區

個個爭住踩自己區

成班港島撚踩到自己區一文不值

又話人多又話買野貴又話坐乜車都多人又話多老野又話塞車

依家就講到變天堂
其實港島住山頂同南區真係幾好住

至於西環,上環,北角,太古,柴灣呢d貧民區,狗也不屌

太古貧民區?
平行時空?

柴灣係多老野 但好少蝗入黎 算係少數未失守既地方
交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩
咁住柴灣嘅話夠會覺得去屯元天遠過去台灣啦

不如你試下柴灣去中環 一架巴士15分鐘就到

780/789/788
去銅鑼灣8P
MK有118
唔撚洗地鐵
住嚟講係講取捨咖啦 睇你追求舒服定方便

你prefer 環境清幽 靜 空氣好 空間大 人又小啲 嘅地方
新界地方好似屯元天 沙田呢啲先會比到你
但要承受比人用多半個鐘commute

你要方便就享受唔到呢啲舒服咖啦
咁都拎嚟打飛機
舊香港人住過中西區真系返唔到轉頭
新香港人住過屯天元真系返唔到轉頭
中國香港人住過沙田大圍真系返唔到轉頭
中國人住過九龍站真系返唔到轉頭
偽英國人住過太古城真系返唔到轉頭

點解負皮
我想指出每種人都熱愛自己成長既社區有講錯咩

舊香港人住開中西區 環境狹窄擠迫
同新香港人住開屯天元 人多擠迫
兩種擠迫已經唔一樣

一個中國移民住太古城
附近冇麻辣燙 唔畀跳大媽舞
佢一樣會住唔慣
住嚟講係講取捨咖啦 睇你追求舒服定方便

你prefer 環境清幽 靜 空氣好 空間大 人又小啲 嘅地方
新界地方好似屯元天 沙田呢啲先會比到你
但要承受比人用多半個鐘commute

你要方便就享受唔到呢啲舒服咖啦
咁都拎嚟打飛機

你以上所講既條件 屯門元朗天水圍沙田全部都唔係
除非你住到好入好偏啦

半山區先符合到你想要

承受既係$$$$$$$$$$$$$$$
住得近繁華地區嘅人根本唔需要交通方便
根本唔洗點樣搭車已經到
你玩到凌晨先走都得

人地玩到咁上下時間 要睇尾班車番屋企嘛

住西環過咗兩點一係的士一係十蚊紅van 無分別

女人 or 鬼佬 or gay佬:搭的
男人:紅van
每次見親港島撚打飛機就好笑
共產黨都已經打到嚟 假以時日香港同大陸完全接軌
港島只係共產黨個碼頭仔

就好似個核彈已經趺緊落九龍
港島人仲喺度笑緊係死都係九龍新界死先嘅時候
仲未意識到下一秒就燒到埋身

訓撚醒未呀香港人

完全接軌都好香港都係華南既金融中心
港島點會係碼頭仔

世界變左好多啦
而家廣州深圳都過左香港啦

太古貧民區?
平行時空?

柴灣係多老野 但好少蝗入黎 算係少數未失守既地方
交通好方便

仲有

柴灣我覺得遠過去台灣

你都on撚鳩
咁住柴灣嘅話夠會覺得去屯元天遠過去台灣啦

住得柴灣

其實你去邊都遠過去台灣

去過台灣未?
個半鐘都入到屯門啦 上撚埋羅湖都得喇

個半鐘咁耐

去台灣9個字

佢至頭來回台灣
港島買野食野貴 
迫到仆街
冇咩好玩 少地方食好野

你無錢咪無野玩囉

你無錢咁無選擇囉

我就真係冇錢餐餐都食一百蚊以上啦
利申:住你講呢幾個地方其中一個
太古真係太似公屋 又舊又殘
除左位置 真係無野值得吹奏
唔明點解咁多人吹奏
你估全世界人都係果頭返工咩...

仲有上面有人話會所有乜用
真係酸到仆街
我住緊既算新 會所長期多人
啲乜活動室每晚食完晚飯後段時間
都好多人妻帶仔女落去玩 而我就去游水

有時想認真做野
帶部電腦落去嘆住冷氣 放杯野又做可以做幾個鐘
(唔係慳冷氣費 係在家分心一定無係會所做既效率)

話會所無撚用既一定係自閉毒撚/無會所/舊到仆街有都狗也不屌
太古真係太似公屋 又舊又殘
除左位置 真係無野值得吹奏
唔明點解咁多人吹奏
你估全世界人都係果頭返工咩...

仲有上面有人話會所有乜用
真係酸到仆街
我住緊既算新 會所長期多人
啲乜活動室每晚食完晚飯後段時間
都好多人妻帶仔女落去玩 而我就去游水

有時想認真做野
帶部電腦落去嘆住冷氣 放杯野又做可以做幾個鐘
(唔係慳冷氣費 係在家分心一定無係會所做既效率)

話會所無撚用既一定係自閉毒撚/無會所/舊到仆街有都狗也不屌

有會所可以跑步不知幾正
落雨都唔驚

可惜我無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞