住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
住左粉嶺廿幾年再住北角真係頂唔順,d車聲響鞍聲真係嘈到完全訓唔撚到 搬番粉嶺住係條公路隔離朝早都因為隔音屏一d聲都冇,又靜又舒服,真係有屋企既感覺。夜晚光害少肉眼睇到星星
但係港島番工既話每朝預早兩個鐘起身都趕頭趕命,北角既話早一個鐘起身慢慢執好個樣先出門口都仲好輕鬆,有好有唔好啦
不過而家通街都係蝗蟲係真既,夜晚十二點幾仲可以係條街度聽到d細路講蝗語
港島真係住得過既得西環,個度真係去邊都快。要出九龍有西隧,出中環搭鐵都係十分鐘 周街都係鬼佬拉高人民質素,香港第一學府又近,又識之士多,近海得閒又可以去碼頭吹風,附近多好西小店唔洗焗住幫襯連鎖霸權,又冇噪音滋擾,簡直正到仆街
住左粉嶺廿幾年再住北角真係頂唔順,d車聲響鞍聲真係嘈到完全訓唔撚到 搬番粉嶺住係條公路隔離朝早都因為隔音屏一d聲都冇,又靜又舒服,真係有屋企既感覺。夜晚光害少肉眼睇到星星
但係港島番工既話每朝預早兩個鐘起身都趕頭趕命,北角既話早一個鐘起身慢慢執好個樣先出門口都仲好輕鬆,有好有唔好啦
不過而家通街都係蝗蟲係真既,夜晚十二點幾仲可以係條街度聽到d細路講蝗語
港島真係住得過既得西環,個度真係去邊都快。要出九龍有西隧,出中環搭鐵都係十分鐘 周街都係鬼佬拉高人民質素,香港第一學府又近,又識之士多,近海得閒又可以去碼頭吹風,附近多好西小店唔洗焗住幫襯連鎖霸權,又冇噪音滋擾,簡直正到仆街

周街都係鬼佬 感覺自己都高級D
由中半山搬咗去深水埗區

完全接受唔到落樓想食d嘢,一係m記一係懶貴鬼佬餐廳 其他多數係地產
交通又唔方便,夜咗一係打的一係行上山係咩玩法

近年越嚟越多“翻新”整死晒d小店,新嘢又得個樣無間想返轉頭再幫襯
嘉咸街又整到不倫不類

都唔知有咩好打飛機

地鐵沿線嘅話我估得返炮台山同西灣河以東算住得舒服
去到立法會選舉就唔係啦
舊年幾多港島撚叫春
論政治水平新界東絕殺全港

住北區最自豪真係每四年一次立法會投票永遠都係打到建制趴係度冇得翻身,只可死守 但咪又係比功能組別溝淡哂得黎不易既非建制議席
新東人有切膚之痛唔同其他區隔岸觀火做離地撚,夜晚收工趕去票站仲有成班後生同阿叔落場監票到凌晨至出埋result先走
新東人對建制勢力同蚛蟈殖蝗既厭惡程度應該冇其他地方比得上
港島JJ
見到啲荃灣撚屯門撚講到有幾咁世界級
身邊又有fd話天水圍係全港最好住
真係膠都廢事派
成日話荃灣交通方便乜乜柒柒咁
有幾撚多人會特登走入荃灣?
個個都去港島㗎啦,你交通方便攞嚟托咩
不服來辯

天水圍都最好住
你朋友係咪未離開過西鐵

唔係覺得高級d,而家公民教育同禮貌各方面都身教同有observational learning,細路同大人都有教養d
唔覺得港島有咩好
你最多咪拎層樓貴出黎打飛機

買野又貴過人
設施又唔夠人多
最緊要車多好撚嘈

唔自爆,不過我果頭個商場乜撚都齊

唔係覺得高級d,而家公民教育同禮貌各方面都身教同有observational learning,細路同大人都有教養d

d居港白豬邊有公德可言
日日返屋企經過soho真係你教養埋我果份
大把搭行人電梯食煙,話聲呢度no smoking係覺得好話佢地咁
零晨2,3點坐響人地樓下大聲講笑甚至唱歌,搵黑警去屌又扮連英文都唔識
禮貌?公德?
呢堆受過高等教育嘅生番仲乞人憎過d蝗
好搬唔搬搬哂嚟半山
ok我搬走囉
交通娛樂方面的確幾方便
平時落去玩出去蘭桂坊都只係30分鐘
近近地去銅鑼灣都係15分鐘
就算玩到凌晨都有大把通宵車返去唔驚無車
平時食嘢就咁落街都大把嘢食又aeon又太古城
娛樂行街睇戲都係落街就有

不過唯一美中不足就係覺得住宅真係冇乜配套
自己住果到得個成個康文署冇裝修設計既泳池仔

層樓個價錢如果攞去住將軍澳/馬鞍山其他新樓已經可以成間酒店咁有勁大會所又有球場室外加室內泳池gym仲有唔同勁多設施
同埋人地層樓個外觀加大門口都靚過太古樓好多
交通娛樂方面的確幾方便

層樓個價錢如果攞去住將軍澳/馬鞍山其他新樓已經可以成間酒店咁有勁大會所又有球場室外加室內泳池gym仲有唔同勁多設施

其實港島好少地
城市規劃又唔好
運動娛樂設施都唔夠
不過除此之外都屈

其實運動娛樂好多出銅鑼灣都搞得掂
運動嘅話可以去鰂魚涌海旁跑步
再唔係太古入面有三間gym pure+physical+waterfall
成個太古入面真係夠晒配套設施嘅得逸樺園
港島返工
大學讀hku
真係覺得港島完勝 尤其西環個頭
利申 住荃灣

你港島返工梗係港島完勝
除非鐘意超靜 住村屋
交通娛樂方面的確幾方便

其實港島好少地
城市規劃又唔好
運動娛樂設施都唔夠
不過除此之外都屈

其實運動娛樂好多出銅鑼灣都搞得掂
運動嘅話可以去鰂魚涌海旁跑步
再唔係太古入面有三間gym pure+physical+waterfall
成個太古入面真係夠晒配套設施嘅得逸樺園

住逸樺園上少少表示得個爛鬼公園
你話住上多少少都有俱樂部吖

住港島都有人吹奏
根本成個香港都垃圾黎
利申住南區東區廿幾年
住港島都有人吹奏
根本成個香港都垃圾黎
利申住南區東區廿幾年

我諗樓主係見隔離班牛屎佬係個沙田post係咁打飛機先開

利申 唔覺港島有咩特別好 不過娛樂飲食同返工配套的確比新界好
咁都有得打飛機
港島又唔係你起

其實你講依句玩撚晒
咁以後有咩香港好既post都無得打飛機
香港又唔係你起
好似之前個香港飲食全球第一post咁
係咪成個post都收得皮

講野之前用下個腦先
住西灣河都幾正 附近又多野食 淨係太安樓 都唔洗煩宵夜 交通又方便

題外話 舊年去過一次元朗 食野個陣見到出面有班mk 但佢地d裝扮仲柒過10年前d mk始祖
住港島都有人吹奏
根本成個香港都垃圾黎
利申住南區東區廿幾年

我諗樓主係見隔離班牛屎佬係個沙田post係咁打飛機先開

利申 唔覺港島有咩特別好 不過娛樂飲食同返工配套的確比新界好

的確方便好多
例如出去玩到夜媽媽返屋企都方便好多唔洗煩邊度搵車
咁都有得打飛機
港島又唔係你起

其實你講依句玩撚晒
香港又唔係你起

講野之前用下個腦先

有人幫打飛機點同自己打
咁都有得打飛機
港島又唔係你起

其實你講依句玩撚晒
香港又唔係你起

講野之前用下個腦先

有人幫打飛機點同自己打

可能我個例子講得衰
係句野根本係有問題
重點係咪以後開吹奏post 要有份創造參與個野先有得吹奏? 根本唔make sense
咁都有得打飛機
港島又唔係你起

其實你講依句玩撚晒
香港又唔係你起

講野之前用下個腦先

有人幫打飛機點同自己打

套用返個句
最重要係明明一個城市既發展係所有市民都有份參與
又點會唔關事
就好似新界以前都幾好 依家點解差左?咪因為多左啲蝗囉 根本城市發展同市民係分唔開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞