住過港島嘅真係返唔到轉頭

697 回覆
943 Like 371 Dislike
咪係 住白沙灣超唔方便
次次都要自己揸車出去
住過十年馬鞍山,而家又住左灣仔十年

好想搬返入去
太古應該係地上最強

成個港島大部分都係單支樓,有咩好住?

太古仲要無會所

會所有西用咩

當你需要做下運動需要個球場或者gym果陣唔好問會所有咩用

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
講gym, 太古有physical 有waterfall
平民d 仲有西灣河/鰂魚涌康文
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩
依家我係講緊住宅會所有幾方便啊
住宅會所自己一落樓下2分鐘都唔使
太古過去鰂魚涌公園都起碼要10分鐘左右
去鰂魚涌康文同埋西灣河都有撚排行啦
你去個球場有可能俾人book晒
同埋大部份會所都有室內場落雨咪唔使驚

唔通你寧願個個月比幾百蚊出去做gym比畀返教練煩定係最就腳落樓下會所靜靜地咁自己做?

好想搬返入去

烏溪沙銀湖果邊咪正囉
最多人投建制 上屆真係笑死

票站大排長龍投建制

乜都講政治

見到呢句可以唔使討論啦
唔計新移民窮蝗既話,最多中產蝗既地方一定係奧運

帝峰皇殿成咋蝗行黎行去

利申: 港島有得住既話想住下寶翠園

寶翠園第一夥入嘅前住戶

SARS果陣6,000蚊呎

sars前買

好想搬返入去

烏溪沙銀湖果邊咪正囉

如果返工返馬鞍山或唔洗做咪正囉
其實唔會有結論
住開新界嘅人多數對所謂嘅缺點習以為常
住開港島慣左方便亦唔會特別想搬新界
係有錢最好港九新界各有一頭住家

朝住呢個方向努力緊
海怡撚表示 除咗冇咩食之外 配套屌打九新

海怡撚too
其實大家咁樣各自拋啲優點根本就無助討論。你要做到公平比較,首先要有準則。
作為一個理想居住環境,要滿足下面既條件

1.交通
港島係交通方面,的確係唔錯。不過只限於港島本身,你要出旺角的話紅隧一定塞,西隧會遠咗。

2.食肆
食方面除左種類多之外仲要講方便。如果凌晨一兩點,樓下仲有食肆開就係完美。聽聞香港大學附近有早茶飲,呢樣野都可以加分

3.購物
香港島大把大型商場,無須多講。

4.配套設施
講娛樂設施,銅記最多。
講學校,港島有大部分全港所有傳統名校

講康樂設施,呢方面好似差少少。

5.治安
講罪案發生的話,感覺上港島係比較少(無實際數字,歡迎補充)

6. 空氣質素
港島區空氣污染應該係比較嚴重,多得啲中產們個個都揸車出入。而且路面窄,啲樓密集,比較焗促,難散熱。

綜合嚟講,港島算係唔錯既居住地,不過一定未係最好。
大家諗到咩標準都可以補充下

第一點肯定錯,行西隧一出果欄入家樂就可以泊車,鍾意去朗豪坊就砵蘭街入,我住羅便臣道就十分鐘車程,快過荃灣沙田
最重要係,當你放工返港島(係邊返都好),其實唔塞,因為d人塞係塞返九龍,屯門,沙田,你個d就日日塞返工返學

第四點,起碼港島有海洋公園,要舒服d去行下沙灘淺水灣一帶起碼兩個商場隔離係沙灘,再講其他康樂設施,除開北角打後唔講,其他一定唔會有一早大媽舞

第六點都係一半半,個人覺得九龍空氣最差,港島就比唔上新界
海怡撚表示 除咗冇咩食之外 配套屌打九新

海怡撚too

海怡差係泊車,食
唔可以街泊呢度最差

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

咪陰公囉

要去到咁遠

人地有會所正正係樓下

你唔好話去大球場踢波?

太古城去鰂公有幾撚遠?
幾分鐘都唔撚想行嘅話不如咪撚做運動啦你

係呀,太古城去大球場都唔遠架

一小時生活圈

你無撚得輸

都話撚左我唔撚係住太古
Ok 唔講太古 咁藍灣半島有clubhouse你點睇?

無人話係你

而家我話住太古慘
我正式宣佈,太古係最港最高質既地方

真係陰公

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

咪陰公囉

要去到咁遠

人地有會所正正係樓下

你唔好話去大球場踢波?

太古城去鰂公有幾撚遠?

一小時生活圈

你無撚得輸

都話撚左我唔撚係住太古
Ok 唔講太古 咁藍灣半島有clubhouse你點睇?
係咪因為喺港島所以唔撚好住

藍灣輸係交通
泊車一流但無車撚九流
加上極潮濕,又有大量小強,望海就望對面山墳
好既係有大平台,有小朋友放佢玩會安心d
但係空氣相對差,太近工業區
無論你講到港島幾撚好
我都係覺得住九龍最正
特別係九站上蓋 真係無敵

你住港島 就算你好有錢
你住啲樓都好撚舊
出街路逼到仆街人多車多
食野又貴 煩撚到西咁

如果有揸開車既巴打 應該明我以下講既野
港島啲路窄到仆街 又成日塞車
對比返九龍 啲路闊好撚多 唔係講技術問題
係揸得舒唔舒服既問題

另外 如果有車
住九龍係正中間 你去港島新界都係咁上下時間
新界有時入去搵啲野食 搵啲野睇都唔錯
你港島下下邊去邊屌你好撚遠你知唔知

所以如果計平均分
住ICC上面最正 新 靚 位置 方便 無敵
港島留返俾你打J算

九龍站真係好,
不過起咗高鐵就唔係咁講。
隨時比人捉返內地,拐子佬捉入高鐵站就跟大陸法律,要大陸啲公安捉

你都on9,我住九龍站上蓋仲反你老母共咩,我愛國愛港,捉你返大陸把鬼。

你係咪文盲,睇唔到拐子佬三隻字?拐子佬捉細路架傻西懵撚

公安唔通配合拐子佬?你係劉曉波嗰仔就驚姐。

捉咗返大陸轉多幾轉火車,再賣去啲偏遠地區,公安都幫你唔到

而家大陸日日就發生緊呢啲事

一地兩檢,冇證件你搭咩?學你咁講上水日日成車細路俾人拐走啦
同意新界係好住
又多野食,又平

不過你話自己唔住港島個一刻你已經輸左

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

咪陰公囉

要去到咁遠

人地有會所正正係樓下

你唔好話去大球場踢波?

太古城去鰂公有幾撚遠?

一小時生活圈

你無撚得輸

其實你去過太古城未

太古有會所咩?

其實你知唔知太古係邊?
太古應該係地上最強

太古仲要無會所

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩

唔通你寧願個個月比幾百蚊出去做gym比畀返教練煩定係最就腳落樓下會所靜靜地咁自己做?

算啦

佢地扮睇唔到
太古應該係地上最強

太古仲要無會所

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩

算啦

佢地扮睇唔到

雖然我都唔住太古,但係太古城管理費個幾銀錢一呎
家陣新界新樓起碼4蚊起標
當然可能你住細單位唔係好覺
但係如果住得700呎
你個會所就係俾多1400蚊管理費既原因
你當然都可以你無視再話點都係樓下方便
我就真係無話可說喇

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

咪陰公囉

要去到咁遠

人地有會所正正係樓下

你唔好話去大球場踢波?

太古城去鰂公有幾撚遠?

一小時生活圈

你無撚得輸

其實你去過太古城未

太古有會所咩?

其實你知唔知太古係邊?

前面咪講逸樺園有

好過太古城
香港地邊到唔迫?

太古仲要無會所

會所有西用咩

大把球場啦大佬
你有冇去過鰂公呀?
我唔係住太古都知啦

你都戇鳩鳩

算啦

佢地扮睇唔到

雖然我都唔住太古,但係太古城管理費個幾銀錢一呎
家陣新界新樓起碼4蚊起標
當然可能你住細單位唔係好覺
但係如果住得700呎
你個會所就係俾多1400蚊管理費既原因
你當然都可以你無視再話點都係樓下方便
我就真係無話可說喇

講左幾多次

管理費同會所無直接關係

主要係伙數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞