(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
呢支好多年啦
Takamine made in Japan一向都唔錯的

Fender遲下實出Tom Delonge Starcaster
大家點睇Gibson 而家果d standard, 見到而家d 好似唔錯
巨根放緊 你睇佢睇唔睇到
valeton gp200 , 或者買隻axe io interface

佢送兩套plug in都好貴, 買一送一咁滯
一早放左俾朋友
LM
去試, 試完再諗
買左幾錢呀
呢個年代
interface 加 plugin啦
不過要有心理準備一屌落真amp就唔識彈
因為analog嘅dynamic 同digital差好遠
但新手夠做

耳機就收隻二手846平啲過日子啦
用啱耳機對你培養你做正確嘅判斷有幫助
一開始聽flat啲你之後去聽eq frequency有好撚大幫助
如果喺彈嘢或做嘢
耳機唔應該好聽
而係要平衡同冇特色

希望幫到你,加油
近排發現ariel posen
本身係覺得佢支steel 做嘅strat好靚(自己鐘意啲sharp body edge嘅結他,strat算少有,得az)
然後聽佢受john mayer邀彈支se silver sky
有係幾正

(如果有sharp body edge 嘅strat都可以推介吓,好難搵
有冇example

最近見到Ariel posen 喺scary pocket嘅live用新結他 fender start大頭 幾肯定係佢fender 新signature
fender 快手喎今次
但佢用steel guitar加slide 先有味道
好似呢個post第一張嗰支咁
就係條邊係硬嘅,睇落似個盒咁
普通strat就會造圓條邊
所以好多時custom先會見到

https://www.instagram.com/p/CpQSJRNJDSj/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
好似千幾
隻色咁睇幾靚 80年代feel
Fender有Jim root body可以比佢做底
最近買左prs se custom 22 ,應該買咩amp好
平時彈x japan啲solo ,想遲下先再買effect
平平地Blackstar細amp?
係咪都係v3 我見好多都推薦呢個
見到旋拍有d TA 都好靚,但好貴
講起旋拍有冇人都見過有個人跟住jason kui啲TA咁做咗三支soloking custom
本身與得幾得意想買嚟當玩具
但塊top 差太遠,落唔到手

(不過既然要俾18k up,師兄不如忍一忍手儲多陣,
考慮下整一支屬於自己嘅custom,儲緊錢嘅時候又可以了解吓自己對啲聲有咩要求)
其實我自己都有custom 結他,但太貴唔捨得彈,捻住買番支Gibson 粗彈就算,不過睇睇下d 人又話Standard 唔岩聲,就睇到custom shop 又R9, 就違背咗自己粗彈呢個concept

同細細個都已經想要一支,但覺得頸粗難搞覺得自己一定要24格

但而家睇番22格都夠做,Gibson 呢d 樣又永遠唔會過時
二手ta 唔錯,幾保值,你揀支靚靚仔仔,合理價二手買返黎玩一輪唔撞崩既話,玩厭用返同樣價錢放出去都仲得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞