(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
好奇聲會點變法?
我嫌佢反應太快
同 bone nut 比 brass 太惡
其實香港係咪好少人玩結他,次次去親兩間大行旗艦店都冇乜幾個人
都唔緊要啦
TA又唔係得梳化有
tone king有又plug in
vintage 又可以去日本睇
佢間梳化都係招待佢啲同溫層
好多後生仔帶埋呀爸呀媽課金幾幸福
上過幾次梳化都覺得完全無野好睇
目擊過尖咀通櫃
個仔識三個chord,然後老豆俾佢試完就買咗支custom shop俾佢
我自己嗰吓都俾緊錢,但係係返part time 三個月死慳死抵儲
仲要係American Standard 咋
嗰吓個心酸撚撚到
Welcome to Hong Kong 🇭🇰
我自己教結他,經常見到學生 gear 勁過自己嗰啲
d家長買樂器比仔女真係好dump本
Epiphone真係出greendy
未夠道行睇唔到透
又或者應該講聽唔透
Tool係正既但唔洗用19999既一支V Gibson high大左 之前Hendrix v同sg都炒唔起
買左枝azes40同focusrite 玩
用macbk直出聲好拆咁
如果唔買amp
用返focusrite出iloud mm/耳機 會唔會好聲啲
較下preamp gain
同埋用返d amp sim plugin
多謝巴打
但睇完有啲confused
姐係要用
DAW+amp sin plugin?
例如garageband/cakewalk+是但一個plugin 如https://bit.ly/EpochAmp
咁樣?
其實我唔太明經電腦係咪必須

如果我係interface出返聲去喇叭 理論上係咪最清?如果唔要任何effect
最理想就係入電腦+amp sim
如果你interface直出 無任何processing d聲會好raw
唔該曬巴打
試下dl幾個免費既黎玩下先
係TL見到彭建新佢睇中左Cory Wong strat
但唔鐘意啞色
支嘢同ok仔一樣都係細細隻
佢係咪鐘意啲short scale嘢
純講笑
邊間tl?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞