(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
當係eq咁睇
amp通常扭bass會加0-800k
大粒就係淨650-800位加少少
先係嗰一種粒感
而且仲有最易分辨係pick attack嗰吓
有啲似用手指敲落夾板木同實木嘅分别
題外話師兄用緊咩pick?
不如試吓手工好Q厚嘅pick
1.5至3mm都可以試吓
可能可以拎到你想要嘅厚聲底
本身都係用1.5mm手工pick
但個人覺得厚pick只係令粒音大粒d同實淨d
可能好似上面位師兄咁講apm bass EQ高d+收tone knob實際d
btw都想試下3mm手工pick係咩feel
x japan Heath過左身
55歲
尋晚睇到笑左
仲要土豪金
提外話 之前見到King Gnu常田大希 signature swinger炒到就快兩皮
尋晚睇到笑左
仲要土豪金
外話 之前見到King Gnu常田大希 signature swinger炒到就快兩皮
衰啲講
朵響就會有㗎
你睇吓MGK啲垃圾都有
就知呢個係商業遊戲
有冇入門級既les paul推薦?3000内得唔得
二手mik epiphone

呢幾件買唔買得過?
好鐘意PRS但唔太清楚佢啲分類
想問吓如果custom 係咪一定要private stock?
睇中咗一支2016年嘅513 rare violet
好鐘意隻色但得一支喺reverb
但好似怪怪地唔想試伏
之後就想試吓不如custom一支
但custom prs真係唔太多資訊
所以問吓各位師兄
custom made就係private stock
有小小問題想請教下鐘意玩fuzz嘅巴打
上網睇d人話玩fuzz個gain其實係要扭爆先發揮到,
再靠guitar上嘅volumn knob去clean up控制個gain
但想問下用big muff係咪都一樣係咁玩呢?
定只係fuzz face類先係咁
因為我上網睇d人用fuzz face係可以靠volumn knob clean up到清聲
但我用big muff好似就唔係好做到
唔關事 每間廠出嘅pedal都唔同玩法
特別係big muff唔算係純fuzz
買呢幾隻不如去通利睇下grassroots
上次尖沙咀見3000幾
或者你網搵啲細廠lp款
唔一定lp,因爲我而家果把係sss start,玩rock/metal麻麻,想買把humbucker玩,有冇推薦?
prs se 2手
Harley Benton
Lm
prs se custom 24好似幾正
我總係接受唔到 brass nut
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞