(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
好耐無見
我都未彈過 其實係咪好好彈😂
有枝七線ok la mii quality一般

The Strokes Nick Valensi Pedalboard 2022
Tom Lee 次次去都有
早排買左支i 記AZES 40, 個樣真係幾靚

岩曬我呢d 唔係好識彈嘅人,想入多支PRS SE C22

以前覺得電結他一定要買24格,其實22 都夠
我見過大陸佬買幾支
24個neck tone都會有少少分別
不過都好視乎巴打玩咩style多
tap dancing madness
屋企而家得番支TA 係24格
新手唔識
有冇咩multi好用推介
希望係唔大部同埋易較聲較極都無靚tone係好沮喪
Multi要靚聲就要大部少少先得禾
有冇啲名嚟研究下 邊部好
淨係知最出名係AX8
Axe Fx
Helix
Kemper

呢幾款都應該算係業界standard
line 6 hx stomp
自己用緊mooer ge300 lite
本身彈開結他但買咗支嚟錄demo用,條勁個shape真係要試吓,接受到再買
其實真係睇耳仔,聽得多啲就會知點解唔好聲

至於multi,我個人覺得一萬樓下並唔係越新越好
曾經擁有過GT100同GE300
最後反而會覺得傳統tone其實gt100有佢嘅優勢
但又有可能係聽慣咗,所以易攞tone
(雖然而家兩部放曬)
所以最重要係熟習到你手上有嘅器材
樽頸嘅時候就重頭再set過
上網聽多啲都好有幫助
加油Ching!

(仍然推Gt100,平平地學吓multi個玩法,覺得自己有能力駕御到先再諗10k以上嘅multi)
Quad Cortex
Btw白菊花巴其實用緊咩amp
覺得自己Tone衰可能都關個amp事
真係佢pedalbroad?
竟然無Visual sound J&H同micro amp
仲多左Tremulator同RV-3 我Radiohead cover pedalbroad都有呢兩隻
幾年前已經冇左j&h了
之前有段時間係用兩隻klon
之後又得返一隻
lm

DOD DigiTech正式翻生
Yngwie fans又可以再J返隻Overdrive 250
有冇清知邊到有boss rc30買
Boss都係Tomlee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞