(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
玩開咩 想要咩類型 single定hum定hybrid
無咩特別類型,夾band都係玩開啲punk野,有時會玩下rhcp 呢d, j rock都有d , 所以冇咩概念.
之前睇人講sandberg好似唔錯,想睇下仲有冇其他牌子,因為佢地來貨期好長…
我自己好想入支danelectro

Fat mike
錄音既話用lineout駁interface好d定係用instrument mic錄好d?
視乎你用緊咩同有咩係手
你鐘意結他直入interface都得
近排睇周國賢見高佬用flying v好爽
想追返支嘅時候佢就出
但我冇高佬咁高
驚最後變小朋友揸結他
Flying V真係好蝦人矮
都唔係就快
好似已經收咗
好奇香港想買bogner
邊間可以有得試?
最近睇中白色shiva 20週年
想上手試咗先買
有冇人放有pick up ukulele concert size
終於的起心肝買左blues jr iv
拍左片吊命 未收哂
Unisound?
話說小弟前排入手左支diy custom嘅strat
手感同dynamic都好滿意
但夾band時發現聲有d薄
玩過朋友d custom shop聲係厚d full d
感覺本身木嘅dynamic response唔係差好遠, 木頭震動都好好
感覺應該係pickup問題
想問下有冇咩pickup可以推介下?
最後補圖一張,
識我嘅匆相認
非專業意見
師兄有冇試Lollar pickup ?
唔知會唔會中你
新手一問SSS玩咩style多?
其實睇你想用strat嘅tone玩咩架咋bo,
我就blues/bluesrock/funk嗰類
咁其實唔太重型嘅基本都得嘅
唔知有冇巴打有同感
我自己試過幾次 覺得聲薄係無得加厚佢
PRS自己拍過條片教人聽木既聲
有d木敲落去d聲特別脆 無左個低頻底
換pickup係可以令一粒音大粒d同實淨少少 特別係strat
但係個種實淨 都同一支天生厚聲既strat有段距離
換pickup既話揀vintage style應該會無咁bright
應該感覺上無咁薄
或者長期收細個tone knob
amp 較bass eq高d得唔得?
同意天生問題無得解決
換左lollar睇吓點先 cap應該diy都夠靚本身
無理由換隻single coil size humucker落去
一係反正都diy 另外加個circuit落去boost
我本身諗住係pickup聲底問題
其實佢又唔係唔好聲
只係啲聲脆d 多高頻lo
等我研究下lollar先
另外加個circuit落去boost就未必啦
個人係好忠於vintage嗰d唔想另外加太多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞