(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
而家加價加到700usd就快淨係買到Squier
好痴線
如果買squier 係咪不如等枝新signature
買左支$7000既新PRS

https://imgur.com/TT9XykJ
個fretboard咁既樣係唔係正常?
得幾個fret係咁
問左 唔理我
schecter 唔係好見其他舖有
唉賭錢真係害人一世,希望以後生生性性,不過如無意外應該要離開依個行業嫁啦
麻煩佢快啲離開啦
個community已經唔算大
冇俾生活磨蝕而失去passion嘅人仲少
全部人都係對結他有passion先俾錢落去
而唔係有passion俾佢做免息借貸
佢係做緊犯法行為
所有人係俾緊機會佢先唔報警處理
你摸落有冇唔同質感?
如果只係顏色唔同都正常,因為Rosewood類係會明顯d有唔同色
睇唔明有咩問題 除咗fretwire兩邊木dd污糟
應該係講緊邊位灰灰白白果D一撻撻
見到了 要睇吓搽完檸檬油點

點睇
有,好鞋咁
唔影響既,除左心理上覺得買支新既都咁,我不如平兩千買支二手既好過
其實係支結他整果時磨花左定rosewood有時係咁一達達?
Kissel cus到咁應該要三皮幾野?
三皮custom唔駛揀Kissel喇
有時擺得耐會咁,保養番佢應該搞得掂
應該兩萬中
眼花
買左支Strandberg 6線了原來multiscale真係咁好彈
啱啱是但整 $21000

好順手 彈得好c服 啱哂bedroom player
之前睇gary chan好似講過kiesel
成支嘢都震,共震好差
有冇用緊嘅師兄講吓係唔係真嘅?
我以前有過枝kiesel tele 應該200x出產
dup頭身alder重 gibson咁
樣靚造工ok 唔覺sustain有問題
我有支7線,不過不失的,你話係咪好好就唔係,不過一定唔係叫差既
玩Kiesel Custom 的話唔洗太貴Spec,揀下body wood,5pc neck就夠唔洗7pc,Neck加top/fretboard color 呢d哂錢option可以放棄

如果自己識保養結他的話,我推介EVO GOLD FRET多過stainless steel fret
整體黎講可以盡量控制係$20000樓下

Btw成支野都震有咩唔好當然有分震得好唔好
但係收哂水先做到夠震共鳴好同集中
Sorry打漏字,係成支都唔震
而家砌最基本好似做唔到$10000樓下 但flame maple就平左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞