(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
可以 而家比以前好左好多 買spark就夠用
要預幾錢到?
其實初上手,真係最緊要揀一支自己覺得靚嘅!
維持到個上手嘅動力最緊要
加油!!!!
nylon acoustic plugin有冇其他推薦?
dsp tim henson得playing God 啱用
打算買第一支電結他,想問要點check支電結他有冇暗病,或者generally要點check
GIO係電子垃圾
建議AZES
想買把平d就算玩爛左都唔肉赤
既然咁諗就索性買二手
GIO D聲爛到痴線
得款靚 其他野全部比最屎既spec你 finishing都好差 如果差唔多價位 SQUIER既聲係清晰好多倍 不過Squier缺點係冇薄頸
唔識check驚有暗病
1500呢個價位真係好多選擇,都唔知揀邊款好,諗住求其揀一把,練一年左右再upgrade
本身想彈rock多d,ac/dc,guns n roses之類
加多少少買枝prs se二手
AZES真係做爛市
呢個價位又好彈又靚仔
上過手有啲心動想買嚟大改
初學者買呢支又唔怕彈壞手勢
等自己對結他構造有多啲認識又可以搵pickup換
慢慢發掘下
支嘢可能真係可以打足十年
不過都係嗰句
Ibanez QC好撚恐怖
大家買之前記得check得清楚啲
AZES二千幾有小小over budget
買結他要點樣check,都係check條頸直唔直果d?
識少少,唔知啱唔啱,歡迎大家補充

1.喺燈下面睇一次成個body嘅finish,望清楚有冇粒或者撞擊痕跡,同埋有冇塵粒俾啲油覆蓋咗,形成咗啲黑點

2.特別要留意條頸同個body連接嗰個位嘅油有冇裂到,呢個係手工唔好通常有嘅通病,其實常見

3.用燈照條頸,有冇任何撞凹嘅位,然後再照Fret,有任何凹位都要換,因為凹咗嘅Fret會好影響彈奏,之後換fret會好傷支結他

4.扭吓嗰tunning knob,試吓順唔順,同埋會唔會有扭好多但係啲音都冇乜點變嘅情況

5.睇吓個nut有冇裂到

6.開始插amp試,第一下聽吓有冇hum雜聲,然後轉每一個pickup position慢慢聽,聽吓volume有冇大細相差,同埋每條線會唔會有大細聲唔同(雖然呢樣之後set up可以處理到),扭下個volume,聽吓會唔會有一個位突然間冇咗聲或者音量急降,然後如果有tone knob都要試

7.有tremolo就試吓chok吓,聽吓有冇啲金屬磨擦嘅怪聲,然後試吓大力啲撳落去,睇吓啲線會唔會走音得好勁(如果係琴行嘅就盡量唔好俾職員見到,會俾人屌)

(以我所記得嘅係咁多,但只係適用於hardtail同有tremolo嘅結他,Floyd-rose再複雜好多,而且亦都唔建議新手用,但如果有師兄識check都可以補充吓)
感謝,問多一個無知問題,如果要買係買佢掛出黎果把定係可以叫佢拿把新既出黎
有新要新!
不過咁樣講啦,有啲琴行職員會話同你check,然後求其鳩咁話冇,然後同你講一係就要訂,然後等半年,一係就叫你買咗支陳列品,係正常嘅,咁就要睇吓你自己心唔心急啦

同埋呢個都市傳說啦,聽講有琴行會同你講話攞倉嘅新一支,然後就會拎其他分行嘅陳列品擺返入盒同你講全新,所以其實就算點都好,一定要check清楚先至俾錢
都係打算去通利買,應該還好?
新手又無乜preference淨係想平少點解唔直接買新手package
試啱邊支就邊支啦,陳列品check 清楚冇撞花其實冇問題,結他支支唔同聲唔代表新既好,特別係木結他,一定係試啱邊支要邊支
lm
見有新手pack $2200+,但我暫時唔想要音箱住,想用住headphone amp先
你講嘅headphone amp貼黎睇吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞