(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike

冷門款
建唔建議屋企用blues junior
我果支好震
問返世伯伯母好d
Blues junior都幾響
睇緊vox ac15同blues junior
試左後者 清聲可以 正過屋企個thr好多
但拆聲好似真係太嘈
blues jr啦 我間房得50尺都照用
同我果支一樣 不過我係舊版 roast maple fretboard
Suhr pickup好好聲
Blues junior易壞
好驚買完番去開得唔夠大聲發揮唔盡
去琴行試好似同其他人鬥大聲咁試唔出屋企接唔接受到個音量
咁買d可以1w嘅amp
我自己有部deluxe reverb 屋企用都係咁嘅狀況
買陪衰減器囉 可以細聲地用擦聲
想知大家點睇relic
真係純粹個人感覺
Finish relic係靚嘅
但只限body neck finish或者膠part嘅黃
任何金屬位嘅relic 都over咗
縮減咗成支嘢壽命
好無謂
Polyester既結他係唔係點彈都唔會有relic
有 但要好長時間

The Strokes Albert Hammond Jr MiJ Strat

Radiohead Jonny Greenwood Tele Plus

佢地都tour左10年以上先用到咁
好癲

Albert Hammond Jr個支彈到爆晒
個d肯定係撞出黎撞爆油
正常自己支poly finish撞爆左一忽油實會覺得好核特
https://www.instagram.com/p/CGz_vT9n-CO/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

癡撚線
雖然john mayer 講過唔會relic silver sky
但其實好撚靚
好想入扮the black one嗰支
想prs出佢tour用個支satin black
好想買膽機係屋企用呀
試完一次念念不忘
買 等咩

Silver sky新prototype
係咪open pore finish?
同埋勁好奇 output jack 上面個switch有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞