(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
彈開headlees會唔會返唔到轉頭
未有咁誇
但係幾舒服既
返到嘅 strandberg headless有好有唔好
唔好係佢fretboard radius太平面 blending唔夠爽
彈返fender/silver sky 會好自然咁blending 依d咪支結他inspired你彈野寫野

好嘅咪multi scale 手指間距短咗 所有野都好就手 隻手無咁攰

所以自己覺得玩rock blues做野寫野揀返traditional結他 做bedroom player練野咪用headless guitar 愈方便愈舒服自然練得多d
弱弱一問
想買Schecter V-1 SLS Evil Twin 本身係fishman fluence pickup,但又想改做Emg 60/81,有冇巴打分析下邊樣好啲
ibanez都有headless仲要平一半
師兄想請教下
因為小弟長期用jazzmater
但jazzmaster 個body balancing好差
好似長期偏一邊
彈到腳痹又腰痛
所以想買返支形狀平衡啲嘅結他
Headless練嘢係咪最舒服?
Strandberg 定aristides 好啲?
除非你好鐘意以前d thrash metal聲
如果唔係唔建議改做60/81
而家大部份廠都唔用emg改哂用fluence
Ibanez個樣真係麻麻
同埋頸同fretboard都同Strandberg唔同
建議去尖沙咀通利直接拎支上手試一試
因為multiscale唔係個個啱
尖沙咀放哂出黎比你拎上手玩下
話唔定你彈完覺得唔ok都唔定
同埋巴打你係坐係到彈?
坐係到都彈到腳痹腰痛 可能係你坐姿問題
有時練練下個人會愈烏愈前 愈中愈低
變左d力壓哂落隻腳
要提自己坐返直挨返後少少
聽完你講即刻拍條片睇吓
真係發現自己不自覺會向前
Thx 師兄提醒
想問吓各位師兄有冇幫電結neck head 噴油嘅鋪頭推介
2k內multi 點揀好?
Nux MG-400 / Valeton GT-200LT
主要放枱面 連電腦用
2k內multi 點揀好?
Nux MG-400 / Valeton GP-200LT
主要放枱面 連電腦用
超級個人主觀意見
追返gt100 都好過呢兩隻
唔係有新買新好啲咩?
連電腦不如直接買plug-in
呢度有冇人會 ipad / 電腦加個 interface 就去夾嘢或者出 show
我咁樣咗好耐,都唔知幾耐冇用過真 amp 夾 band

但我係租段鐘計band房
所以幾煩吓
用完又要還原
自己就結他去interface加電腦
用midi footswitch control
出xlr去panel
Nux mg400用家表示單論性價比佢最高
屋企用好夠
想請教下我係用緊Mooer ge250 4 cable method插落Marshall dsl1度,我呢個次序咁排係啱唔啱?同埋如果我想用佢嘅amp sim同cab sim,又應該點set原本嘅amp? 上網睇左好多都唔太明感謝
你想用個真 amp 唔係應該熄咗佢本身個 amp sim 先咩?
我用真amp就會熄amp sim,但如果我想用佢個amp sim,個真amp應該點處理?
入 fx loop return
如果冇我就求其所有 eq 較到中間就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞