(久別重開)結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史, 冷知識

875 回覆
17 Like 2 Dislike
貴過我支結他遲d會買個二手amp
條頸係roasted maple 通常會點消潔?
噴油又要地方大,又要抽濕
租個鋪仔點做
況且好多Setup都已經呃飯食
係 完全吃力不討好
冇好好嘅通風系統根本冇得做
想問我有部gt 1000 core 嘅話係咪可以唔洗買多部audio interface 可以直入電腦?同埋我用headphone插電腦嘅話係咪唔買monitor 都得?嚟緊想同朋友錄歌但無咩錢麻煩大家
普通布
唔好落油
S H呢d冇得逼
都係睇咩歌決定用邊支有多個買新結他既理由
你就咁買個interface
買多個neural dsp plug-in
唔用個gt1000仲好
Sad but true
研究下先唔該哂
Gt1000留返練band出show用
用左唔夠一個禮拜條b string已經有小小發黑係咩料已經有擺抽濕包入個袋
打風濕 就咁抽濕包入袋未必發揮到功效
一係勤換線 一係用coating線
利申:coating線放到生鏽都未換
distortion係咪一定要開到好大聲,就快聾
唔關事 咩amp/pedal/plugin
cheap amp,gain要開到好大先有效果
有冇ching用開Fender Mustang Micro
啲聲如何 同埋用嚟當interface好唔好
之前用開隻Scarlet Solo壞咗
同埋貪佢有得凌晨練嘢
結他新手一問 細個玩過結他 而家pick up 番
想問下Bar chord 點按?以前玩過F chord 都搞到好唔舒服
直接買interface算啦
https://youtu.be/Y8rWeZWrYXw?si=TG32qc9kiHf9UVl5

Novo都仲係唔夠Fano個名咁入屋
明明Novo而家先係真fano
但fano個headstock靚好多
好似連shape都靚novo少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞