[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
不如#1樓 簡簡單單就算啦
成堆個人情感意見...

講左你地唔喜歡就刪曬成段文
再唔係就下一個開post既人決定
已改緊Ryzen ITX List
急問
黃金邊個位有火牛pcie電出顯示卡8pin電線賣?
成堆個人情感意見...

無意冒犯 只係覺得可以簡潔啲
已改緊Ryzen ITX List

幾時有得係你度買個塊mb
急問
黃金邊個位有火牛pcie電出顯示卡8pin電線賣?

有冇巴打知邊度有平既Bluetooth usb買
成堆個人情感意見...

無意冒犯 只係覺得可以簡潔啲

其實真係你地喜歡
因為我原本都係咩唔識(現在最多叫知少少)
係Lihkg得來咁多位幫助
想回饋社會下
先打左呢篇野出黎
講真
我都認為可以簡潔一下
但如果叫我再整
我加埋極客灣同改埋錯字算
仲邊有咁多心思和精神
我打篇野又冇錢收
又唔出名
就算會出名都冇用,個ac都係問FD借(年頭借到現家)

再唔係交比大家修改下
(有爸打建議刪左關於店舖個段)
求budget$8000 list
想要開到台而打機又順暢
唔需要超頻唔連mon
求budget$8000 list
想要開到台而打機又順暢
唔需要超頻唔連mon

search下推砌機list先啦

新人求List需知

為方便眾爸打快速及高準確性地幫助你
請你說明對電腦既要求

1. 電腦主要用途
純打機 / 多工(直播, 拍片等)

2. 目標
打咩類型遊戲 / 遊戲名稱 (Steam有過千萬種遊戲)

3. 個人需求
畫質要求(全開/高/中/低?)
部電腦想用幾多年?
是否需要超頻? 等等

4. 筆直
唔講清楚要用幾錢好難幫, 唔識唔緊要, 大約出個價再幫你修正

5. 現在或將來MON的種類(1080P / 2K / 4K / 144HZ?)
廢事巴打砌完部機原來個MON出唔哂高效能 = 浪費金錢

6. 自學
FROM HKEPC
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=82&tid=2381607&extra=page%3D1
伸手黨唔好怪冇巴打覆, 好心既會覆

7. 有(牌子)信仰請出聲
廢事巴打們出完條LIST呢樣唔要嗰樣又唔要,當然你可能會浪費了一個更好的選擇

建議FAQ落#2 / 完全DELETE, 睇各位巴打既取態, 始終係你地解答到巴打們問題

FAQ:
Q1. 「悠二」是誰?
F1. 一個巴打, 請自己搵方法聯絡佢(FB / 個人網頁)

Q2. 悠二 / 電腦舖 / 網店提供既LIST有冇問題? 係唔係可以跟住黎出機?
F2. 冇問題既取決點在於每個人, 而每個人要求都唔同, 統一答案: 開到機, 打到機, 用到

Q3. 邊度有得砌機?
F3. 實體店「中央田,正都,珍寶」;網店「T記(香港終端),悠二店(法奧)」

)

求巴打們再改, 或者可以再中立啲
個q&a做乜鳩

其實生物星都有

如果係跟MSRP賣就抵

我見大陸x寶有賣
RMB 999

中國

for reference 姐

b350定x370先? jd分別賣799RMB同899RMB

香港b350已經999HKD

講緊gigabyte 塊新板

新人求List需知

為方便眾爸打快速及高準確性地幫助你
請你說明對電腦既要求

1. 電腦主要用途
純打機 / 多工(直播, 拍片等)

2. 目標
打咩類型遊戲 / 遊戲名稱 (Steam有過千萬種遊戲)

3. 個人需求
畫質要求(全開/高/中/低?)
部電腦想用幾多年?
是否需要超頻? 等等

4. 筆直
唔講清楚要用幾錢好難幫, 唔識唔緊要, 大約出個價再幫你修正

5. 現在或將來MON的種類(1080P / 2K / 4K / 144HZ?)
廢事巴打砌完部機原來個MON出唔哂高效能 = 浪費金錢

6. 自學
FROM HKEPC
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=82&tid=2381607&extra=page%3D1
伸手黨唔好怪冇巴打覆, 好心既會覆

7. 有(牌子)信仰請出聲
廢事巴打們出完條LIST呢樣唔要嗰樣又唔要,當然你可能會浪費了一個更好的選擇

建議FAQ落#2 / 完全DELETE, 睇各位巴打既取態, 始終係你地解答到巴打們問題

FAQ:
Q1. 「悠二」是誰?
F1. 一個巴打, 請自己搵方法聯絡佢(FB / 個人網頁)

Q2. 悠二 / 電腦舖 / 網店提供既LIST有冇問題? 係唔係可以跟住黎出機?
F2. 冇問題既取決點在於每個人, 而每個人要求都唔同, 統一答案: 開到機, 打到機, 用到

Q3. 邊度有得砌機?
F3. 實體店「中央田,正都,珍寶」;網店「T記(香港終端),悠二店(法奧)」

)

求巴打們再改, 或者可以再中立啲

中立就成個q&a del哂佢
各位巴打師兄 小弟未接觸過硬件砌機方面知識
問啲野可能好on9 屌唔介意 順便答下唔該

如果我叫我frd俾個list我自己買 但我唔識砌成一部機
係咪要搵啲鋪頭幫手砌 會唔會砌得核突同可能俾人調轉零件?

定我上睇到啲砌機網好似t記同I-con俾啲list你揀
呢啲話送貨係咪砌埋俾你?係既會唔會方便我呢啲咩都唔識既白痴?但上網睇好似話會俾人當水魚咁

呢啲話送貨係咪砌埋俾你?係既會唔會方便我呢啲咩都唔識既白痴?但上網睇好似話會俾人當水魚咁

ptbf, 500蚊陪買料包砌, 留tg
拖手要加錢

拖手要加錢

咁陪睇av加幾錢?

拖手要加錢

咁陪睇av加幾錢?

包唔包砌先

ptbf, 500蚊陪買料包, 留tg
拖手要加錢

砌機定砌你先
Intel嘴炮AMD用膠水
hi我係page2 o既超級新手 根據巴打意見改左少少 唔知可以去馬未呢
中央處理器 AMD RYZEN R5 1600
主機板 ASUS PRIME B350M-K
顯示卡 GALAX GeForce® GTX 1060 EX OC Edition 6GB GDDR5
記憶體 Klevv FIT4 Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2400MHz C15 KL-RM-KM4F8GX1N-2400 兩條
硬碟機 WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
固態硬碟 Crucial MX300 Series 275GB SATA 3
火牛 Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
機箱 Cooler Master MasterBox Lite 5 ATX

拖手要加錢

砌機定砌你先

巴打唔好玩住先啦 答下我啊唔該

拖手要加錢

砌機定砌你先

巴打唔好玩住先啦 答下我啊唔該

驚咪唔好同佢買囉
再唔係就叫佢cpu/display card唔好開封
你自己砌返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞