[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike

新人求List需知

為方面眾爸打可以好好幫助你
請你也需好好合作
不但可以盡快回復你的問題
更可以令條List更適合你所需

1. 電腦主要用途
純打機,定還需要直播和拍片等功能

2. 目標
砌機為左玩咩GAME,玩咩類型(Steam有過千萬隻GAME,講清楚想邊一隻)

3. 個人需求
過求性價比?晝質效能(高,中,低,全開)?想未來幾年不用再更新電腦?超頻能力?

4. 筆直
如果你筆直上限好寬鬆一定要講明

5. 現在或將會便用MON的類型(1080P?2K?4K?144HZ?)
你既MON其實會限制硬件效能,哪怕再勁既電腦,但用不適合MON的話....

6. 自己都學習一些
講真,有一班爸打們好撚憎伸手黨,只需做多一兩步
哪怕你直接照抄悠二巴打List放上黎問,佢地都會出手幫助
只是Ctrl C和Ctrl V咁簡單,大家都會開心既事點解唔做呢
甚至可能你在過程中已經搵到需要的答案都不一定!
(悠二List網站 : http://yujihw.com/)

7. 有信仰請出聲
廢事巴打們出完條LIST呢樣唔要嗰樣又唔要,當然你可能會浪費了一個更好的選擇

FAQ:
Q1. 「悠二」是誰為什麼常常出現
F1. 悠二原是高登一個普通會員,因為常常幫人出List及幫肋新人
並會定期更新推介List推介和測試硬件,成功得到眾爸打尊重和仇視
成為電腦網店老闆後也有繼續活躍,所以在Lihkg老是常出現

Q2. 悠二List有冇問題,係唔係可以跟住黎出機
F2. 悠二List相t比起一般居村店和網上店絕對好得多,但不代表是最好的
因為每一個人需求都不一樣,他的List可能適合大部分人
卻不適合你,更何況他都有錯的時候(佢試過了,顯示卡放不入機箱)

Q3. 悠二靚唔靚仔、型唔型、搵佢砌機有冇折、在悠二網店買硬件等等
F3.這裡是硬件台,不是悠二信仰打飛機台,如果有多項關於悠二和悠二網店的私人事
請你...死出去
你可以直接在他FB查問這些私人事及讚好
(悠二FB : https://www.facebook.com/Yujihw/?fref=ts)
(悠二網店 : http://faroll.com/list)

Q4. 除了悠二外,有沒有其他可以學習砌機的地方
F4.林仔 FB :https://www.facebook.com/OCFAT/?fref=ts(有料,態度好,但本身是正都Sales,有些時候可能有口難言,信不信他看你自己)
Valor Gears FB : https://www.facebook.com/ValorGears/(常常有新硬件開箱文,但現在似某些牌子代言人...少了些客觀性)
HKEPC http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=82&tid=2381607&extra=page%3D1(我最建議大家先看看這個POST)

Q5. 樓下電腦店和FB網店List有冇問題
F5. 如果沒有列明硬件牌子肯定係伏(最平最費可以相差過千),放上來給我們看再決定(請先做1~7)

Q6. 哪裡砌機較為便宜和信譽好一點
F6. 實體店「中央田,正都,珍寶」;網店「T記(香港終端),悠二店(法奧)」

實體店最好的一件事有人服侍你,最快解決你的問題,因為你會事會阻礙到佢做生事,不得不服服侍你

中央田整體上應該是這五間中最費,但Sales能力及態度平均最好,咩都唔識上去砌機都好少會中伏

正都擁有的全貨和Sales最多,除時都可以找到人幫助自己,同時Sales資素最為參差,遇到好除了解決你的問題外,並可能有折扣。遇到差就真係幫人清死貨.....

珍寶在這三間實體店算最平,但常常有二手及現場沒貨事件發生,唔識Check件的人小心一些

價格相對平一些及有送貨,網站較實體店網站好操作,但想問關於硬件知識和電腦問題絕對較實體店差一些

T記(香港終端)相對其他網店價格已經是較平,但相比「中央田,正都,珍寶」並不算平很多,網店操作介面最為舒暢(並付有圖片),但推介組合List常常有問題(當初因為悠二在此工作,曾經受到一眾爸打推介)

悠二店(法奧)整體上5間中最為便宜,可能因為已成為名人及本人態度關系,不論售後和售前問價等服務都比其他網店更好,而且發生問題還可以在Lihkg找眾爸打伸冤 。可惜網店操作介面一點也不流暢,圖片也欠缺,網路也常常不穩定,在這方面完全不像有過成功建立過網店的人(聽聞很快有重大更新)
收工
求爸打接力
整埋超頻教學
等等!仆街了!
唔記得推介埋極灣客
https://www.youtube.com/channel/UCeUJO1H3TEXu2syfAAPjYKQ

同時希望下一個巴打可以執靚佢

如果大家認為我講既野冇用就刪曬佢
5月買左張gigabyte 1080ti換唔換到neir?
對鋪心得唔應該擺#1
留名
對鋪心得唔應該擺#1

下個開post既刪左佢
我只係做曬我想做既事
你們決定
Ryzen 5 1600 + G skill Aegis Gaming 3000MHz 穩定超到2933
樓主rip
lm
[硬件白痴]想問下如果我只係需要玩到最新嘅game同未來兩三年都唔駛大執, 悠二巴個7000蚊打機list係咪已經夠用
[硬件白痴]想問下如果我只係需要玩到最新嘅game同未來兩三年都唔駛大執, 悠二巴個7000蚊打機list係咪已經夠用

不如你list出黎同講想要高低效咩game之類啦好嗎?
d人成日話1070不如加多小小錢上1080,
其實依家腦場gtx 1070同1080差幾多錢
Lm

game嚟講我想大概去到玩Battlefield 1行中階設定唔lag啦,其實最主要都係想嚟緊幾年唔駛大upgrade都玩到新game 小弟之前一直都係買廠機,前兩日㐔老爺機終於壞埋Harddisk, 把心一橫想砌部靚靚仔仔嘅機,但驚出到去俾黑店据,真係唔知點入手好

game嚟講我想大概去到玩Battlefield 1行中階設定唔lag啦,其實最主要都係想嚟緊幾年唔駛大upgrade都玩到新game 小弟之前一直都係買廠機,前兩日部老爺機終於壞埋Harddisk, 把心一橫想砌部靚靚仔仔嘅機,但驚出到去俾黑店据,真係唔知點入手好
d人成日話1070不如加多小小錢上1080,
其實依家腦場gtx 1070同1080差幾多錢

以1070同1080最平個張黎講可以差1K
但有冇存貨係一個問題
實際落到腦場咩價又係另一個問題
新手一問 而家想換cpu 板 ram
預用3-4年到,而家岀ryzen 5 1600適唔適合? 因為搵過資料 好似而家仲係有bug

用途主要文書 多開掛機 玩下lol咁
預$3000左右

目前考慮

AMD RYZEN R5 1600

ASUS PRIME A320M-K

G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram

都係跟悠二list換,求意見

game嚟講我想大概去到玩Battlefield 1行中階設定唔lag啦,其實最主要都係想嚟緊幾年唔駛大upgrade都玩到新game 小弟之前一直都係買廠機,前兩日部老爺機終於壞埋Harddisk, 把心一橫想砌部靚靚仔仔嘅機,但驚出到去俾黑店据,真係唔知點入手好

冇問題
加多條RAM會更加好 (你之後再加都OK
1060中階卡, 你2-3年肯用中/中低效打機都夠用

冇問題

一次過買兩條平少少
筆直夠加多兩百上RGB 3200MHz
有冇人係 psngame 到買過win10? 同taobao 有咩唔同?

Retail 板好過 OEM ?
原來自己打錯左咁多個字
有點
有冇人係 psngame 到買過win10? 同taobao 有咩唔同?

OEM跟底板
Retail冇限制

冇問題

一次過買兩條平少少

3200 超得唔穩 同埋3200 同3000 可能差個3-5 fps (打機黎講)

我係淘條key $5 成功

冇問題

一次過買兩條平少少

3200 超得唔穩 同埋3200 同3000 可能差個3-5 fps (打機黎講)

佢依家條ram無燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞