[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
腦場得asrock b350 itx
法奧先有giga b350 itx

asrock b350咩價?

同問

上網睇最低$1150
一陣落場行一轉

am4既itx板睇黎都唔會平得去邊

同問

上網睇最低$1150
一陣落場行一轉

千頭真係貴

同問

上網睇最低$1150
一陣落場行一轉

千頭真係貴

如果想砌平價itx 睇黎都係要出返煙條
各位巴絲唔好意思,想請教少少野
一直都有打開PS4,咁最近就500gb唔夠
想換隻1tb既HDD,咁但係PS4本身係限左2.5"、~9.5mm厚
想問HGST既2.5"HDD好無?有無其他推薦

本身係隔離PS4硬件討論問左問,佢地問話叫我睇下呢邊,咁3.5"我就識,但2.5"真係唔熟,求指教

PS4好似唔換得HDD
各位巴絲唔好意思,想請教少少野
一直都有打開PS4,咁最近就500gb唔夠
想換隻1tb既HDD,咁但係PS4本身係限左2.5"、~9.5mm厚
想問HGST既2.5"HDD好無?有無其他推薦

本身係隔離PS4硬件討論問左問,佢地問話叫我睇下呢邊,咁3.5"我就識,但2.5"真係唔熟,求指教

PS4好似唔換得HDD

可換
df提到d game有stuttering, 重裝所有野都冇用
應該係關windows 10更新事, 6c以上好多都出事

唔怪得我玩Rainbow Six同PUBG stuttering
原來唔關隻game時

係咪無解決,我就諗緊點解上星期開始玩r6 成日無啦啦侄一侄 對槍果陣侄一侄真係玩撚死人

bf1可以自己加返個user.cfg入面打Thread.MaxProcessorCount 12
咁就順返哂

同問

上網睇最低$1150
一陣落場行一轉

千頭真係貴

如果想砌平價itx 睇黎都係要出返煙條

d廠一出就出中高階向嘅am4 itx
要平am4 itx應該要到br apu出先有

差幾百蚊唔想用煙,唯有節衣縮食填番個差價
CPU: RYZEN 5 1600
MB: MSI B350M Gaming Pro
RAM: G.SKILL DDR4 3000MHS 8GB
DISPLAY: 技嘉 GTX1060 WINDOFORCE OC 6GB
HDD: TOSHIBA 1TB SATA3
PS: Antec NeoECO 2 450w
CASE: sharkoon m25-w
小弟追左幾日post 參考埋悠二條list 想問下咁樣砌冇問題
DISPLAY: 技嘉 GTX1060 WINDOFORCE OC 6GB
小弟追左幾日post 參考埋悠二條list 想問下咁樣砌冇問題

Mb 轉asrock/Asus
加隻ssd爽好多

加隻ssd爽好多

MB轉Asus B350-A? ssd應該不了唔夠budget

加隻ssd爽好多

MB轉Asus B350-A? ssd應該不了唔夠budget

寧願用a320cut budget 都要出隻ssd

加隻ssd爽好多

寧願用a320cut budget 都要出隻ssd

SSD 真係must item 黎
我部老爺laptop (2012年機) 本身行HDD 開機要成分幾兩分鐘,換左SSD 之後只需around 10 秒
Gigabyte GA-AB350-GAMING 3同ROG STRIX B350-F
邊張會比較好?我睇SPEC大家都好似差唔多 價錢又差唔遠
應該會用R7-1700 同 GTX-1070
同埋RAM有冇介紹?
G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16D-16GISB
OK? 唔該曬
df提到d game有stuttering, 重裝所有野都冇用
應該係關windows 10更新事, 6c以上好多都出事

唔怪得我玩Rainbow Six同PUBG stuttering
原來唔關隻game時

係咪無解決,我就諗緊點解上星期開始玩r6 成日無啦啦侄一侄 對槍果陣侄一侄真係玩撚死人

bf1可以自己加返個user.cfg入面打Thread.MaxProcessorCount 12
咁就順返哂

BF1可以玩到1600 100%
Gigabyte GA-AB350-GAMING 3同ROG STRIX B350-F
同埋RAM有冇介紹?
G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16D-16GISB
OK? 唔該曬

用緊AB350-Gaming 價錢上平一百一樣有RGB 不過ROG好似多啲RGB位
同埋RAM有冇介紹?
OK? 唔該曬

B350f 好啲 唔洗諗
Ram gskill corsair vengeance led galax gof 揀個啱嘅
Cl越低越快
RYZEN 1700 玩舊玩好撚疾, 點搞
the sims4, bioshock
係咪WIN10問題無得搞
RYZEN 1700 玩舊GAME好撚疾, 點搞
the sims4, bioshock
係咪WIN10問題無得搞
b350, 筆直唔夠咪買條2400超上3000~3200, 反正3200都差唔多到頂
ASUS ROG STRIX B350F GAMING
$1,080

AMD RYZEN R7 1700
$2,330

$1,130

Samsung 960 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
$1,050

Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5

洗唔洗買多個cpu cooler?我見啲人話原廠都ok?
7700k 開完蓋full load 6x
想放notebook,有無邊到好介紹?

有部ASUS ZenBook UX305F,用左兩年咩都無壞電都無壞
放到咩價左右?

notebook好似好難放/好賤價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞