[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
我想問而家細箱係咪未行到ryzen?

有啦 依家

我見悠二d 細箱list 全部都係推煙條

未UPDATE姐
同埋聽講AMD ITX係咪貴得好緊要

有啦 依家

未UPDATE姐

唔肯定呀,但係因為想慳位先睇細箱
腦場得asrock b350 itx
法奧先有giga b350 itx

asrock b350咩價?

同問
腦場得asrock b350 itx
法奧先有giga b350 itx

asrock b350咩價?

同問

上網睇最低$1150
一陣落場行一轉
CPU
- AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4 $2340
主機板
- ASUS ROG STRIX B350F GAMING ATX $1180
顯示卡
- Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X $4599
RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB $510
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB $510
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $870
機箱
- Cooler Master MasterBox Lite 5 ATX $399

HDD
-WD 10EZEX 2TB $舊嘢

總額: $10408

個list如果用個牛上年買嘅Cooler master 550W Elite v2夠唔夠做

定要買過一個勁d嘅牛

求指導

Ssd用960 256gb m.2啦
牛夠用

個ssd 貴3百蚊wor 有咩分別
新手唔係好識
依家有1070
發現4460唔撚夠推
諗緊不如收粒4790
定直接換1700/7700k好
只係打機同睇60 fps 1080p only
依家有1070
發現4460唔撚夠推
諗緊不如收粒4790
定直接換1700/7700k好
只係打機同睇60 fps 1080p only

睇60 fps 1080p 電影/劇集/動畫
用svp4
洗完機近排發現SSD有個windows.old嘅folder
咩黎?
各位巴絲唔好意思,想請教少少野
一直都有打開PS4,咁最近就500gb唔夠
想換隻1tb既HDD,咁但係PS4本身係限左2.5"、~9.5mm厚
想問HGST既2.5"HDD好無?有無其他推薦

本身係隔離PS4硬件討論問左問,佢地問話叫我睇下呢邊,咁3.5"我就識,但2.5"真係唔熟,求指教
洗完機近排發現SSD有個windows.old嘅folder
咩黎?

轉window 就有 save你之前既野
咩黎?

自己google啦屌
悠巴忙到whatsapp兩日唔覆

急就用FB message或者打電話,whatsapp好似好遲覆(個人經驗)
咩黎?

自己google啦屌

咁如果無乜野係咪刪得?

有啦 依家

未UPDATE姐

原來佢有,不過我睇果個budget 無
想問下6k budget 有無可能行到細箱ryzen+1060?
請問
11k以內嘅notebook
主要都係做下功課同打機 唔用mac
要求係輕同靚仔 有咩推介

Zenbook/xps
請問
11k以內嘅notebook
主要都係做下功課同打機 唔用mac
要求係輕同靚仔 有咩推介

Zenbook/xps

睇睇先

打機你打咩先
輕就多數散熱差D
一熱到降頻top spec都死
CPU
- AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4 $2340
主機板
- ASUS ROG STRIX B350F GAMING ATX $1180
顯示卡
- Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X $4599
RAM
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $870
機箱
- Cooler Master MasterBox Lite 5 ATX $399

HDD
-WD 10EZEX 2TB $舊嘢

總額: $10408

個list如果用個牛上年買嘅Cooler master 550W Elite v2夠唔夠做

定要買過一個勁d嘅牛

求指導

Ssd用960 256gb m.2啦
牛夠用

個ssd 貴3百蚊wor 有咩分別
新手唔係好識

讀寫再快啲咁解
睇你有無需要...
想買條Ram 比am4 想問gskill 同corsair RGB 3000 同3200 差幾遠 差$200又有 $400 又有

條ram 後面個code 唔同又唔同價錢

R7 1700
ab350 wifi gaming
呢個spec 用3200會唔會冇乜意義?

唔係追乜野
3000 c16就好夠玩喇 冇謂哂錢

咁出咩牌子3000好

有啦 依家

未UPDATE姐

想問下6k budget 有無可能行到細箱ryzen+1060?

粗略計下好似唔得
各位巴絲唔好意思,想請教少少野
一直都有打開PS4,咁最近就500gb唔夠
想換隻1tb既HDD,咁但係PS4本身係限左2.5"、~9.5mm厚
想問HGST既2.5"HDD好無?有無其他推薦

本身係隔離PS4硬件討論問左問,佢地問話叫我睇下呢邊,咁3.5"我就識,但2.5"真係唔熟,求指教

外置HDD
又快又方便

有啦 依家

未UPDATE姐

粗略計下好似唔得

保守估計大概要幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞