[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
想問下巴打們 dynamic vcore soc應該點set?
ryzen 1600

淘寶啲千斤頂冇乜料到 都係會跌
大家覺得我應該買過個火牛(RM650X)定應該賣左張(R9 390 8GB)加錢上GTX1060好呢?
我電腦SPEC:
I7 2600k 4.4ghz
16gb ddr3
z77pro4
r9 390 8gb
vpf550
LG 23MP68(FRERESYNC)
因為RX480炒價買唔到 又想用FREESYNC.....
大家覺得我應該買過個火牛(RM650X)定應該賣左張(R9 390 8GB)加錢上GTX1060好呢?
我電腦SPEC:
16gb ddr3
z77pro4
r9 390 8gb
vpf550

原因係R9 390因為火牛唔夠力成日驅動程式停止運作 所以換卡好定上火牛好
我電腦SPEC:
16gb ddr3
z77pro4
r9 390 8gb
vpf550

原因係R9 390因為火牛唔夠力成日驅動程式停止運作 所以換卡好定上火牛好

r9 390 用到喎[/quote]
巴打們有冇SSD推介

目前用緊垃圾ADATA 最近開始feel到佢老了就壞。
睇中左隻SAMSUNG 960 EVO
大家點睇 抵唔抵屌

筆直1k左右
AB350n gaming wifi delay

下星期尾
AB350n gaming wifi delay

下星期尾

我可唔可以落咗單先架
巴打們有冇SSD推介

目前用緊垃圾ADATA 最近開始feel到佢老了就壞。
睇中左隻SAMSUNG 960 EVO
大家點睇 抵唔抵屌

筆直1k左右

英森 ML140 紅藍特價好平

退埋稅都係150hkd 左右一把,不過每個acc 限買3把 ,我用另一個acc 買6把

用黎打機兼直播

第一條

第1條有冇野需要改一改

我都想知1700/1700X vs 6850K/6900K 開台用 x264 cap 畫面 既分別係點

我宜家x264 / veryfast / VBR @ 6850K 4.2G, cap 3440*1440 to 2580*1080 60fps 已經頂盡

再上faster已經會cpu overload

先唔講性能 價錢上....

人地講緊性能你又同人講價錢,唔岩傾喎

但係用多咁多錢換性能 個人覺得唔多抵
而且又唔係話差好遠

頂,我6850k 好早買,未有ryzen 果陣買
加上ryzen 既 pcie lane 唔夠多跟本唔同玩法
e.g :eatx / SLI+擴充卡之類

我係想問下1700x stream + gaming 係咩玩法, 因為朋友都想砌部電腦同我差唔多用途, 但x299 啲供電爆熱我叫佢唔好出x299 , 睇下執唔執平x99 eatx 或叫佢放棄SLI 玩1700x
Intel Core i5-4570
Asus Vanguard B85
8GB Kingston KVR16N11/8
Plextor M 6S 128GB SSD
ASUS GTX750Ti

行巫師3開中已經有d疾,再開高d簡直唔敢睇
如果想穩定行中效能或以上,要upgrade邊樣野?
呢部機3年前砌落~$6000
睇過悠二果d $6000 list 都係推介1060

係咪姐係至少要換張1060?

係1060 6G
同火牛幾W

550W

加多條8G ram,換1060 6gb應該會好順

唔記得仲有樣野要問,想問多句
1060 6GB 推唔推到LG 27UD69 呢d 4k mon

絕睇戲都炆
玩大作唔好諗

用黎打機兼直播

第一條

第1條有冇野需要改一改

我都想知1700/1700X vs 6850K/6900K 開台用 x264 cap 畫面 既分別係點

我宜家x264 / veryfast / VBR @ 6850K 4.2G, cap 3440*1440 to 2580*1080 60fps 已經頂盡

再上faster已經會cpu overload

先唔講性能 價錢上....

人地講緊性能你又同人講價錢,唔岩傾喎

但係用多咁多錢換性能 個人覺得唔多抵
而且又唔係話差好遠

頂,我6850k 好早買,未有ryzen 果陣買
加上ryzen 既 pcie lane 唔夠多跟本唔同玩法
e.g :eatx / SLI+擴充卡之類

我係想問下1700x stream + gaming 係咩玩法, 因為朋友都想砌部電腦同我差唔多用途, 但x299 啲供電爆熱我叫佢唔好出x299 , 睇下執唔執平x99 eatx 或叫佢放棄SLI 玩1700x

加把4/6cm fan吹住就搞掂

退埋稅都係150hkd 左右一把,不過每個acc 限買3把 ,我用另一個acc 買6把

呢個價已經包左稅//有得退稅?

TG5諗住買紅/黃/綠各一個做交通燈
想問gtx 1030 玩唔玩到 battleground? 依家用緊650ti 好lag
想問gtx 1030 玩唔玩到 battleground? 依家用緊650ti 好lag

至少都1050ti啦

Yes , 再退

Yes , 再退

點樣CHECK退幾多

Yes , 再退

點樣CHECK退幾多

去到最後一頁比錢個制之前有得睇

例如3把ML140

Order Summary
Items: GBP 44.97
Postage & Packing: GBP 16.08
Total before VAT: GBP 61.05
VAT: GBP 0.00
Order Total: GBP 61.05

你除返items 44.97 除 3 = 14.99

計返英森宜家ML140標價17.99就知退左3蚊, 20%左右

至少都1050ti啦

窮撚學生原本嗰部垃圾一體廠機就死咁就趁暑假有返下工想換
主要都係打機同上網睇下YouTube同動漫咁
冇特別信仰 信仰好貴 不過幾鐘意msi啲紅黑配色
以下係悠二巴打7000打機list相信巴打們都睇到厭

AMD RYZEN R5 1600
MSI B350M BAZOOKA
G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB
Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED

因為基本上一體機冇嘢拆到出嚟
所以淨電腦7000都已經好盡
以下就有啲問題嘅

ram 8gb會唔會唔夠見之前啲巴打好似而加啲新game都食曬咁制
自己主要都玩啲Minecraft simcity啲起下城市同fifa pes啲足球game

顯卡用msi 1060 6gb gaming x嗰隻同悠二巴用嘅Gigabyte性價比差得遠唔遠?

ssd應該遲啲先買如果想買啲500gb有冇咩抵屌?

火牛450w推上面個spec 當ram16gb 夠唔夠?
同如果過可能半年一年upgrade下啲cpu或者gpu會唔會over?

case我就幾鐘意NZXT s340嗰鐘design
有冇巴打用過or用梗散熱走線ok嗎?

最後我知而加啲礦工炒到啲顯卡曬奈何部垃圾機應該頂唔久
想問下而加啲炒價短期內有冇機會回落?

好撚長sor

利申 幾年先換機嘅窮撚新人
窮撚學生原本嗰部垃圾一體廠機就死咁就趁暑假有返下工想換
主要都係打機同上網睇下YouTube同動漫咁
冇特別信仰 信仰好貴 不過幾鐘意msi啲紅黑配色
以下係悠二巴打7000打機list相信巴打們都睇到厭

AMD RYZEN R5 1600
MSI B350M BAZOOKA
G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB
Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED

因為基本上一體機冇嘢拆到出嚟
所以淨電腦7000都已經好盡
以下就有啲問題嘅

ram 8gb會唔會唔夠見之前啲巴打好似而加啲新game都食曬咁制
自己主要都玩啲Minecraft simcity啲起下城市同fifa pes啲足球game

顯卡用msi 1060 6gb gaming x嗰隻同悠二巴用嘅Gigabyte性價比差得遠唔遠?

ssd應該遲啲先買如果想買啲500gb有冇咩抵屌?

火牛450w推上面個spec 當ram16gb 夠唔夠?
同如果過可能半年一年upgrade下啲cpu或者gpu會唔會over?

case我就幾鐘意NZXT s340嗰鐘design
有冇巴打用過or用梗散熱走線ok嗎?

最後我知而加啲礦工炒到啲顯卡曬奈何部垃圾機應該頂唔久
想問下而加啲炒價短期內有冇機會回落?

好撚長sor

利申 幾年先換機嘅窮撚新人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞