[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
近排玩nier發現8GB ram都係唔多夠用
因為我仲用緊i5-4440
所以打算索性換左粒U, 老母板同ram順便加隻ssd
我想問下面條list既ram同ssd有冇更好既選擇

AMD RYZEN R5 1600

MSI B350M BAZOOKA

G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz

Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

4440轉1600打機有鬼分別咩, 收粒4790, 放左4440仲抵玩啦

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

https://youtu.be/tbRkXeKdJng?t=74
原來1600 同7400一樣FPS叫笑大人個口, 咁你個口一定好大

G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz

Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

4440轉1600打機有鬼分別咩, 收粒4790, 放左4440仲抵玩啦

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

https://youtu.be/tbRkXeKdJng?t=74
原來1600 同7400一樣FPS叫笑大人個口, 咁你個口一定好大

7400=4440???
唔好引人笑喇

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

唔好引人笑喇

嘩,用幾千蚊由4440升到7400嘅效果,大躍進呀
想買隻14cm抽出
Noctua NF-A14 Flx

NF-A14 PWM
布有乜分別
想買隻14cm抽出
Noctua NF-A14 Flx

NF-A14 PWM
布有乜分別

PWM版1500RPM 4PIN有PWM控速
FLX版1200RPM 3pin

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

唔好引人笑喇

乜你打機淨睇FPS架
FRAMETIME唔睇架
你張GPU比粒9X% usage既i5拖累緊啊

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

https://youtu.be/tbRkXeKdJng?t=74?t=74

唔好引人笑喇

乜你打機淨睇FPS架

仲有AM4板都玩幾年
Intel個啲一換代就做孤兒仔

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

https://youtu.be/tbRkXeKdJng?t=74?t=74

唔好引人笑喇

乜你打機淨睇FPS架

仲有AM4板都玩幾年

都未計計1600 可以超3.7/3.8

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

唔好引人笑喇

乜你打機淨睇FPS架

仲有AM4板都玩幾年

2017年仲叫人投資落DDR3
之前個個話暑假會加價
Ryzen 同老母板個價都冇乜點變

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

唔好引人笑喇

乜你打機淨睇FPS架

仲有AM4板都玩幾年

問題係4440換1600用幾千蚊抵唔抵,又唔係壞左,要換都換1700啦
用800蚊叫隻老雞,同1000蚊叫隻嫩雞,邊個滿足啲唔使講啦

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

唔好引人笑喇

乜你打機淨睇FPS架

仲有AM4板都玩幾年

2017年仲叫人投資落DDR3

唔好意思,我冇叫人投資落ddr3,我只係覺得4440換1600係晒氣,完全唔抵換,留言果位哥仔話要提升fps,換1600根本冇大分別,4790只係其中一個慳錢建議,我覺得成部要換就換1700,唔會換1600,ok?討論區依家唔係用黎討論?同你睇法唔同就唔得既

https://youtu.be/tbRkXeKdJng?t=74?t=74?t=74

唔好引人笑喇

乜你打機淨睇FPS架

仲有AM4板都玩幾年

問題係4440換1600用幾千蚊抵唔抵,又唔係壞左,要換都換1700啦
用800蚊叫隻老雞,同1000蚊叫隻嫩雞,邊個滿足啲唔使講啦

暫時用住1600+b350 等2700出先買囉
用1000蚊叫隻嫩雞 過多排再半價叫隻嫩雞係咪化算啲先
中央處理器 AMD RYZEN R5 1600 Qty: 1 $1,679
主機板 ASUS PRIME B350M-K Qty: 1 $649
記憶體 G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB Qty: 1 $565
硬碟機 WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5 Qty: 1 $318
固態硬碟 Crucial MX300 Series 275GB SATA 3 Qty: 1 $680
顯示卡 ASUS GeForce® EXPEDITION GTX 1050TI OC Edition 4GB GDDR5 Qty: 1 $1,240
火牛 Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W Qty: 1 $440
機箱 Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Blue LED Qty: 1 $320
總和 $5,891

另外打算換MON S2418H,freesync應該玩fps先多用得著,所以唔一定要用a卡?
平時睇片上網,少打機多數用PS4,少photoshop/剪片 (慢d都ok)
ram暫時買住一條先,唔夠用先再買

點睇?

之前個個話暑假會加價
Ryzen 同老母板個價都冇乜點變

因為暑假學生哥出機大部分都買intel

唔想煩舊機拎去新高登放, 係唔係得"一樓幾間鋪連住果間"?

條友試完會問放幾多, 唔知價, 點答佢好

咩spec

ASUS P8H67M
KINGSTON 2GB DDR3 X 2
ASUS 550TI

cpu 唔知

thanks
閒日無咩時間打機
諗緊好唔好用1050ti 慳返1000個大洋
龍門任你搬
1080 1070 1060都開始回落, 屌你老味960 970逆線炒上
970最冇資格炒上, 明明係雞係公廁, 仲要係殘障
閒日無咩時間打機
諗緊好唔好用1050ti 慳返1000個大洋

唔好, 1050ti太廢
想問下咁多位巴打
我想砌部電腦主要用黎AutoCAD, 玩下GTA
打機想開晒特效同4K
悠二巴打呢條List夠唔夠我玩?
我正係換左硬碟同SSD
中央處理器 AMD RYZEN R5 1600 Qty: 1 $1,679
主機板 ASUS PRIME B350M-K Qty: 1 $649
記憶體 G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB Qty: 1 $565
硬碟機 WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5 Qty: 1 $318
固態硬碟 Crucial MX300 Series 275GB SATA 3 Qty: 1 $680
顯示卡 ASUS GeForce® EXPEDITION GTX 1050TI OC Edition 4GB GDDR5 Qty: 1 $1,240
火牛 Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W Qty: 1 $440
機箱 Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Blue LED Qty: 1 $320
總和 $5,891

另外打算換MON S2418H,freesync應該玩fps先多用得著,所以唔一定要用a卡?
平時睇片上網,少打機多數用PS4,少photoshop/剪片 (慢d都ok)
ram暫時買住一條先,唔夠用先再買

點睇?

asus 1050ti要買就買strix, 唔好買EXPEDITION, 差唔多價錢, strix散熱勁好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞