[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
打機

換U/板/ram/display
AMD RYZEN R5 1600
底板未諗好 求建議 底板應該會影響超頻穩定性/上限?
G.Skill Aegis Gaming Series 8GB x 2
msi gtx 1070 gaming x

定直上R7 1700好?

基本上咩大作都玩
GTA 5, the witcher 3, doom, BF1 開高效 1080p
gtx 1070 會唔會overkill? 定買1070 for future proof?

THX
打機

G.Skill Aegis Gaming Series 8GB x 2

基本上咩大作都玩
GTA 5, the witcher 3, doom, BF1 開高效 1080p
gtx 1070 會唔會overkill? 定買1070 for future proof?

THX

問多一樣
係咪好少ram/板做到穩3200+ Mhz?
打機

基本上咩大作都玩

THX

問多一樣
係咪好少ram/板做到穩3200+ Mhz?

1800x X370 四路Titan Xp
Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5

GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5
岀邊張會好d
Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5

GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5
岀邊張會好d

上面
利申:對底板有Gigabyte信仰

岀邊張會好d

上面
利申:對底板有Gigabyte信仰

bettter evil

岀邊張會好d

我都出左WINDFORCE
不過係G1 GAMING同WINDFORCE 2揀1

岀邊張會好d

我都有諗過
但個價真係好唔抵
有無消息RX Vega/新N卡幾時出
AMD新Driver效能又勁左 不過好食電
張卡本身成日閃畫面 拆左出黎掃之後開機黑mon
HDMI改插底板都係冇野睇 即係壞左d咩?
張卡本身成日閃畫面 拆左出黎掃之後開機黑mon
HDMI改插底板都係冇野睇 即係壞左d咩?

你都答左你自己啦

岀邊張會好d

我都有諗過
但個價真係好唔抵

ok la $2200同$2600比
開機無畫面,Fan會轉,有咩原因? SSD開始收皮?

試下換mon/轉HD graphic試下
好老實講.搵唔到好 / 代理有貨既單條16GB 3000 / 3200Mhz.sorry

所以目前用2666Mhz

我意思指ITX RYZEN LIST

依家出左幾多塊Ryzen ITX

Biostar b350gtn and Gigabyte AB350n gaming wifi(下星期頭)

未來ASUS都會有.不過好耐.應該8月尾.而且價錢好貴好貴好貴好貴

個人覺得唔太值

ASRock有X370 Gaming-ITX/ac.不過唔知幾錢.香港未有消息

而家較為平衡性高就係GIGA

想問下asrock兩塊itx b350 同 x370 除左lan speed 之外仲有咩分別?

想出部itx r7 1700

等緊呢giga 同 asrock 呢三塊揀一塊

係開幾次得一兩次係甘...

係開幾次得一兩次係...

係開幾次得一兩次係...

係開幾次得一兩次係甘...

見悶手痕好想搵野換 ,換下部機啲色,成日睇住部機又橙又rgb 咁唔知做乜鳩, 啲 TT RING 又好似無力咁

去YY 訂左一套紅黑鍍銀線, 同換哂全機ML120+ML140 玩全紅黑ROG 信仰又可以襯返張電腦枱

見悶手痕好想搵野換 ,換下部機啲色,成日睇住部機又橙又rgb 咁唔知做乜鳩, 啲 TT RING 又好似無力咁

去YY 訂左一套紅黑鍍銀線, 同換哂全機ML120+ML140 玩全紅黑ROG 信仰又可以襯返張電腦枱

TG5諗住換紅/黃/綠LED各一個 有咩推介
砌完部機,所有硬件都有著到,所有線都插好晒,但個mon黑畫面,即係點
砌完部機,所有硬件都有著到,所有線都插好晒,但個mon黑畫面,即係點

MSI B350M, 起初睇debug燈見CPU同DRAM個燈著咗,以為係呢兩part出事,搞完一大輪我試下突登唔插display card, 都係得CPU同DRAM著燈,但Ram有事唔係會響嘅咩?我連響都冇響 同埋一定唔關個mon事,我攞廳部電話試都係冇畫面

MSI B350M, 起初睇debug燈見CPU同DRAM個燈著咗,以為係呢兩part出事,搞完一大輪我試下突登唔插display card, 都係得CPU同DRAM著燈,但Ram有事唔係會響嘅咩?我連響都冇響 同埋一定唔關個mon事,我攞廳部電視試都係冇畫面

MSI B350M, 起初睇debug燈見CPU同DRAM個燈著咗,以為係呢兩part出事,搞完一大輪我試下突登唔插display card, 都係得CPU同DRAM著燈,但Ram有事唔係會響嘅咩?我連響都冇響 同埋一定唔關個mon事,我攞廳部電視試都係冇畫面

有冇圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞