[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
如果用︰

CPU
AMD RYZEN R7 1700X

主機板
Gigabyte GA-AX370-GAMING 5

記憶體
GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
Qty: 2

會唔會有問題?
e.g. 頻率下調既問題

顯示卡??
Gigabyte GeForce® GTX 1080 Ti GAMING OC Edition 11GB GDDR5X
Qty: 1

為什麼用370技嘉?
因為悠二list

這條ram大部分底板都可到行到3200

底版個support list無話support呢條ram
但我叫左悠二check before shipment

這條ram就係出名官方無講明support
大部分底板都上到3200
但你都未答我點解要370和技嘉

我都唔知
悠二砌機建議來
見悶手痕好想搵野換 ,換下部機啲色,成日睇住部機又橙又rgb 咁唔知做乜鳩, 啲 TT RING 又好似無力咁

去YY 訂左一套紅黑鍍銀線, 同換哂全機ML120+ML140 玩全紅黑ROG 信仰又可以襯返張電腦枱

TG5諗住換紅/黃/綠LED各一個 有咩推介

做咩 你想擺支交通燈係房

風扇要大力可以揀Noctua iPPC 3000rpm系列
要加RGB,可以再加Silverstone FG121/141 RGB風扇罩

LED就得
無諗過要轉色
Asus P8H67-M LE
用唔用到asus gtx 1060 6gb?

如果用︰

CPU
AMD RYZEN R7 1700X

主機板
Gigabyte GA-AX370-GAMING 5

記憶體
GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
Qty: 2

會唔會有問題?
e.g. 頻率下調既問題

顯示卡??
Gigabyte GeForce® GTX 1080 Ti GAMING OC Edition 11GB GDDR5X
Qty: 1

為什麼用370技嘉?
因為悠二list

這條ram大部分底板都可到行到3200

底版個support list無話support呢條ram
但我叫左悠二check before shipment

這條ram就係出名官方無講明support
大部分底板都上到3200
但你都未答我點解要370和技嘉

我都唔知
悠二砌機建議來

你唔超外頻
唔用兩張顯示卡
唔係想超到上頂點
350夠你用(350都有好的音效卡)
技嘉玩性價比的
而且玩RGB一流
如果普通咁玩技嘉絕對滿足你要求
但如果你想玩超額到極限
可以選另一塊
but
技嘉明示和暗示過ryzen垃圾
我記一世
如有機會
我盡量叫人轉其他板
搞搞下宜家得CPU個燈著
屌你老味宜家終於得
琴晚九點幾收到悠二巴打部底階砌機
非常滿意 整齊
利申 打手
非常滿意 整齊
利申 打手
巴打們求救
CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard ASUS PRIME A320M-K
RAM G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5
SSD Plextor M6V 256gb/Intel SSD 600p256gb
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED

Mon LG23mp68vq

條list除左ssd都係悠二巴嘅 想問下各位ssd邊隻好 個mon點 Budget 6000到
非常滿意 整齊
利申 打手

你ATX箱MATX板?定我睇錯
成件事就係:我兩條Ram唔跟說明書插個位搞到boot唔到機
想求LIST
已有ASUS PRIME B250M-PLUS 全新未用過(之前買錯)
平時玩下Battleground同Lol
想開到高效唔lag
budget 6500

成件事就係:我兩條Ram唔跟說明書插個位搞到boot唔到機

I9價會唔會回落? 其實出部I9抵唔抵屌?有部分野想用番而家用緊既

想問下asrock兩塊itx b350 同 x370 除左lan speed 之外仲有咩分別?

想出部itx r7 1700

等緊呢giga 同 asrock 呢三塊揀一塊

asrock b350 x370 itx分別真係得個wlan同天線 (433 mbps vs 867 mbps, 普通天線vs磚塊造形天線)

我都糾結梗giga b350 itx定asrock b350 itx asrock有Intel LAN[/quote]

其實成日話intel lan 好過蟹仔 其實點解?
依家塊z77 dual lan 兩隻掉轉用過幾次都唔覺有分別
個人認為悠二條list其實係用來參考
唔係抄考的
因為佢考慮過既因素有好多---budget 同 未來upgrade
大家抄之前做下少少比較先啦
到時你連佢點解要用呢樣都唔知真係會好搞笑
我都唔太識但係我都有參考然後再比較同問各位巴打意見
所以請先了解下你既用途係點再去發問
而唔係一開波就問悠二list好唔好
呢度d巴打都好有愛的
非常滿意 整齊
利申 打手

個箱好大咁
咩都唔識除左知道悠二list
筆直得7000左右可唔可以砌部打overwatch+基本畫圖0既機

想問下asrock兩塊itx b350 同 x370 除左lan speed 之外仲有咩分別?

asrock b350 x370 itx分別真係得個wlan同天線 (433 mbps vs 867 mbps, 普通天線vs磚塊造形天線)

我都糾結梗giga b350 itx定asrock b350 itx asrock有Intel LAN

依家塊z77 dual lan 兩隻掉轉用過幾次都唔覺有分別

好似話多工好過蟹LAN
個人經驗, 用蟹LAN打OW+睇(掛)twitch, 打左一陣twitch已經自動斷左線

其實ITX板有曬LAN同WLAN, 可唔可以將 streaming工作獨立分配去WLAN 而 gaming工作獨立分配去LAN
非常滿意 整齊
利申 打手

個箱好大咁

應該ATX黎
不過細板跟大箱真係

我都糾結梗giga b350 itx定asrock b350 itx asrock有Intel LAN

好似話多工好過蟹LAN
個人經驗, 用蟹LAN打OW+睇(掛)twitch, 打左一陣twitch已經自動斷左線

其實ITX板有曬LAN同WLAN, 可唔可以將 streaming工作獨立分配去WLAN 而 gaming工作獨立分配去LAN

以前p4 年代,intel lan cpu 佔用率低好多,因此穩定啲,bt 果陣連線數會多啲

依家cpu 好少full load 所有冇咁明顯

終於頂唔順要開蓋

懶得執線求鳩其

終於頂唔順要開蓋

懶得執線求鳩其

開蓋係咪一定玩液態金屬?
有冇伏同埋大概幾多港幣,因為人喺外國,想睇吓要蝕幾多。

終於頂唔順要開蓋

懶得執線求鳩其

開蓋係咪一定玩液態金屬?

理論上唔係,但你開蓋落返普通散熱膏,同唔開可能差多幾度,但你 void 左保養冇著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞