[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
上youtube見個個粒1700都超到3.5以上
好想超但又怕壞

3.5都唔算超啦
其實 ryzen stock cooler 輕鬆壓到1600同1700上3.7

我超上3.4已經係極限 再上心血小
如果1080p60Hz Gaming有無超上去3.4嘅必要

我都係砌完ryzen學 你上到3.7溫度其實同default clock冇乜分別.....
如果真係好驚就 3.4都唔好上 行返default

咁唔超喇
反正1080p60Hz Default都夠做
巴打其實唔洗咁驚
cpu係長期太高溫先會老化
你超完stress test下
睇full load個溫度去到邊
自己慢慢set 其實好安全

但係1080p60Hz暫時夠做
要超上去3.4以上我諗應該係未來唔夠用個時再超
有無用緊KLEVV 240GB SSD既巴打可以SHARE下開機要用幾耐

KLEVV 480GB SSD
10秒到桌面(連打錯一次密碼)
而家用NB 每日休眠當熄機
開返都唔使廿秒
reboot都唔使

PC HDD 7200rpm 開機有冇咁慢
因budget 有變再一次求機箱推介

Matx 板 唔需要窗及燈 有隔麈網可洗 可走線

價錢around 400

1. Sharkoon T25?
2. Sama 黑洞 (京東睇到幾好咁)

matx真係冇乜好野,睇下fd focus g mini 啱唔啱心水

Atx 箱都可以

Sharkoon M25-W

w係有窗版?
想問下而家1060 係咪大部份鋪 中田 邪都果啲都冇貨? 要等月尾?
想問下而家1060 係咪大部份鋪 中田 邪都果啲都冇貨? 要等月尾?

前個星期買完

前個星期買完

巴打買左咩牌子, 6GB? 幾錢到? 想砌悠二7000蚊LIST

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
RAM G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED
想upgrade部機
主力玩online game 黑色沙漠 WAR THUNDER
可循環再用硬件
AOC 144HMZ Gaming 24"monitor
MSI 1070 Gaming X
AcBel 1000w adaptor
Plextor M6S MLC 128gb SSD
Seagate 1TB HDD
http://imgur.com/a/r1npA
求巴打們指點

前個星期買完

巴打買左咩牌子, 6GB? 幾錢到? 想砌悠二7000蚊LIST

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
RAM G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED

另外想問下 呢條LIST一砌完機 塊底版用唔用到USB手指裝WIN7? 聽聞新型號既底版要做左D野先SUPPORT USB BOOT? 如果唔想煩係咪買WIN7 叫間鋪裝埋算數
想upgrade部機
主力玩online game 黑色沙漠 WAR THUNDER
可循環再用硬件
求巴打們指點

1. Msi 350板聽講每次開機都會自檢 好慢
2. Ryzen 5 1600x 冇跟cooler 要再買 唔想買就1600
3. Ryzen可轉高頻ram Galax HOF 3200/G skill aegis gaming series 3000
AMD RYZEN R5 1600
Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
Samsung 960 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4.
Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB
Sharkoon 擎天者 BW9000-W ATX — Black

其實主要想問幾樣野
呢個機箱抵唔抵玩
而家主要都係打下wow咁 有冇必要加到16gb ram
同埋有冇需要加多個cooler
buget唔多8k內都ok 睇下巴打們有冇意見可以再執下(e.g老母板)
想upgrade部機
可循環再用硬件
求巴打們指點

2. Ryzen 5 1600x 冇跟cooler 要再買 唔想買就1600
3. Ryzen可轉高頻ram Galax HOF 3200/G skill aegis gaming series 3000

1. 唔用350的話有其他推介嗎?(最好ATX
2. 1600X 配COOLER 好還是上 I7 7700K化算?
3. G Skill 果條ram 要幾錢一條?
想upgrade部機
可循環再用硬件
求巴打們指點

2. 1600X 配COOLER 好還是上 I7 7700K化算?

其實如果唔介意開機要等多幾秒都無咩問題既

Msi 350板用家
我隻3T HDD死撚左
D珍藏AV 懷舊遊戲 GALGAME無撚哂
而家個感覺好似升左仙咁
尋晚打打下Ghost Recon突然黑畫面,要reboot,都唔知衰邊樣

用緊:
Asus B350F + 1700 + GALAX HOF 3200 C14 2x8G + Sapphire Nitro+ RX580
Define C
Corsair RMi 650W

CPU 冇超不過idle都>45C(有時見AI Suite見到CPU voltage跳到>1.35V),唔知係咪正常。打機應該6X度。

Display load 就75C,睇外國review都係正常。(不過可能會試undervolt少少)

RAM開咗DOCP行stock 1.35V。我諗諗下會唔會加小小V會穩定D?
巴打們,出面開咗個post 無人理,入黎問問

尋日部5年notebook 終於打柴,又要使錢買電腦,依家返工少攞出街,想砌部ATX 機主打文書執相同埋間中開CAD,唔打機。

唔使包Moon 同DVD-ROM, 多1k 升級好嘢唔介意

唔知有咩推介,唔該。

其實如果唔介意開機要等多幾秒都無咩問題既

Msi 350板用家

只係幾秒既話又無所謂既
想upgrade部機
可循環再用硬件
求巴打們指點

1. 350板得msi呢個牌子係咁 350板要用 但你想快D就轉牌子
2. 7700k都要買cooler,建議你買1600/1700
3. 一條8gb 550左右
巴打們,出面開咗個post 無人理,入黎問問

尋日部5年notebook 終於打柴,又要使錢買電腦,依家返工少攞出街,想砌部ATX 機主打文書執相同埋間中開CAD,唔打機。

唔使包Moon 同DVD-ROM, 多1k 升級好嘢唔介意

唔知有咩推介,唔該。

利申 唔知內顯夠唔夠執相 夠既話用intel慳返唔少既

1. 350板得msi呢個牌子係咁 350板要用 但你想快D就轉牌子
2. 7700k都要買cooler,建議你買1600/1700

Thanks 巴打 明晒點搞

Thanks 巴打 明晒點搞

ram要入bios超 睇運上唔上到 到時自己google下 好易的

想問display card State 4個Voltage反為最高係咪唔正常?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞