[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
如果我砌多部機係G4560用HD graphic 8GB ram要HDD最低消費幾銀?
想砌部文書機筆直3K左右, 主要係比小朋友上網做功課同埋睇下高清戲

以下跟左悠二巴打既list

CPU: Intel® Core™ Kabylake i5-7500
Motherboard: MSI H110M PRO-VD PLUS
RAM: Crucial DDR4 1x8GB 2133MHz CL15
HDD: WD Blue WD10EZEX 1TB
Case: Sharkoon VS4-V ATX
PSU: Corsair VS Series™ VS450 450W

我有1080 mon, 想問下咁砌再裝埋個DVD ROM係咪就可以?
有無需要用SSD?

麻煩大家
如果我砌多部機係G4560用HD graphic 8GB ram要HDD最低消費幾銀?

<$2K
BTW G4560依家C/P值低左
想砌部文書機筆直3K左右, 主要係比小朋友上網做功課同埋睇下高清戲

CPU: Intel® Core™ Kabylake i5-7500
Motherboard: MSI H110M PRO-VD PLUS
RAM: Crucial DDR4 1x8GB 2133MHz CL15
PSU: Corsair VS Series™ VS450 450W

我有1080 mon, 想問下咁砌再裝埋個DVD ROM係咪就可以?
有無需要用SSD?

麻煩大家

CPU --> G4560
多左錢--> SSD

<$2K

其實我諗住求奇買多部機返黎做文書野
R3係咪高啲C/P值?

有無需要用SSD?

麻煩大家

多左錢--> SSD

係咪唔需要顯示卡都睇到戲有聲有畫面
SSD有冇邊隻平靚正?
唔好意思第一次砌機

有無需要用SSD?

麻煩大家

多左錢--> SSD

SSD有冇邊隻平靚正?
唔好意思第一次砌機

呢粒CPU 有內顯
SSD呢度巴打都推MX300 275GB

<$2K

R3係咪高啲C/P值?

如果只係文書
相信R3 C/P值都未夠G4560高
R3 預計係i3 價錢
加上無內顯
就算用GT1030/RX550
Total已經過千

<$2K

R3係咪高啲C/P值?

如果只係文書
R3 預計係i3 價錢
加上無內顯
Total已經過千

講真買得1030已經唔抵
其實都唔明點解出呢張野

望過悠二嗰啲了
主要係我想慳到就慳 所以諗住買嗰陣咁多 之後放返啲野就叫做慳返啲啲咁
不過放到4k咁多 有啲開心

如果你一定要多工既話咪砌過部
我自己都係4790 仍然好打得

<$2K

R3係咪高啲C/P值?

如果只係文書
R3 預計係i3 價錢
加上無內顯
Total已經過千

其實都唔明點解出呢張野

俾腦場廠機出昆水list

有無需要用SSD?

麻煩大家

多左錢--> SSD

SSD有冇邊隻平靚正?
唔好意思第一次砌機

呢粒CPU 有內顯
SSD呢度巴打都推MX300 275GB

麻煩哂

<$2K

R3係咪高啲C/P值?

如果只係文書
R3 預計係i3 價錢
加上無內顯
Total已經過千

其實都唔明點解出呢張野

有電腦知識既前題下呢張
真係垃圾中既垃圾
而家想970 up 1070有邊隻牌子仲係比較好?
同埋仲猶豫緊換唔換i7 4790去r7 1700
但一換真係所有野換過晒
我想剪片直播同打機都兼顧到

定係我唔諗換1070
淨係換cpu mb同ram先 1070真係好貴下張970又唔係唔用得 又唔知仲放唔放到二手

我最近換機都食晒屎, 想買果D 1080無晒貨
而家新cpu 新mb 新ram 但係要用onboard display

早幾日喺中田砌機買咗張陳年inno 1080

係咪好彩定唔好彩?

<$2K

R3係咪高啲C/P值?

如果只係文書
R3 預計係i3 價錢
加上無內顯
Total已經過千

其實都唔明點解出呢張野

有電腦知識既前題下呢張
真係垃圾中既垃圾

Ryzen無on board
要平一係1030 一係二手卡(好似係)

<$2K

R3係咪高啲C/P值?

如果只係文書
R3 預計係i3 價錢
加上無內顯
Total已經過千

咁G4560+塊最平嘅MB
二千有代打殘把就
反正仲有1700個部

望過悠二嗰啲了
主要係我想慳到就慳 所以諗住買嗰陣咁多 之後放返啲野就叫做慳返啲啲咁

4790都勁呀 係我又會玩下直播又會剪片先想轉ryzen

<$2K

R3係咪高啲C/P值?

如果只係文書
R3 預計係i3 價錢
加上無內顯
Total已經過千

咁G4560+塊最平嘅MB
二千有找打殘把就
反正仲有1700個部

望過悠二嗰啲了

另外想問下你4790用咩散熱 stock?

望過悠二嗰啲了

另外想問下你4790用咩散熱 stock?

垃圾212 LED
[List 求意見]

用途:
music production, photoshop, after effect, unity (整mobile casual game)
都會玩3D大作, 但唔洗開到好高, 想問未來一直唔更新張1050點睇

信仰: 唯一信仰應該係 intel

Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-7700 Kaby Lake (3.6GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 $2235
MSI 微星 B250I GAMING PRO AC B250,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B $950
Kingston DDR4 2400MHz 16GB (1x16GB) Ram KCP424ND8/16 / KVR24N17D8/16 $980
MSI微星 GTX1050TI 4GB GDDR5 OC Edition 顯示卡(DI-N105TS4) $1250

<SSD>Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm $680
ANTEC NE450C-BR NeoEco2 450W 80Plus Bronze 火牛 $399

將budget放落CPU同RAM係因為music production software 同 after effect
上面冇寫HDD, 用舊HDD
加埋細機箱大約 $7000, 亦係我筆直, 但上落500都冇話係問題
[List 求意見]

用途:
music production, photoshop, after effect, unity (整mobile casual game)
都會玩3D大作, 但唔洗開到好高, 想問未來一直唔更新張1050點睇

Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-7700 Kaby Lake (3.6GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 $2235
MSI 微星 B250I GAMING PRO AC B250,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B $950
Kingston DDR4 2400MHz 16GB (1x16GB) Ram KCP424ND8/16 / KVR24N17D8/16 $980
MSI微星 GTX1050TI 4GB GDDR5 OC Edition 顯示卡(DI-N105TS4) $1250

<SSD>Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm $680
ANTEC NE450C-BR NeoEco2 450W 80Plus Bronze 火牛 $399

將budget放落CPU同RAM係因為music production software 同 after effect
加埋細機箱大約 $7000, 亦係我筆直, 但上落500都冇話係問題

信仰係intel 又唔係剩打機 等intel 6核好d
[List 求意見]

用途:

信仰係intel 又唔係剩打機 等intel 6核好d

coffelake 針腳係lga1151?
新手求list

1. 電腦主要用途
打機,寫code同photoshop

2. 目標
想唔lag玩到pubg,gta5

3. 個人需求
畫質最好中啦
未來幾年都唔洗upgrade
唔知咩係超頻

4. 筆直
大約4-5k

5. 現在或將會便用MON的類型
1080p

唔該晒
新手求list

1. 電腦主要用途
打機,寫code同photoshop

2. 目標
想唔lag玩到pubg,gta5

3. 個人需求
畫質最好中啦
未來幾年都唔洗upgrade
唔知咩係超頻

4. 筆直
大約4-5k

5. 現在或將會便用MON的類型
1080p

唔該晒

又伸手黨
1600+1050ti啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞