[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
想出部機行vm
Ryzen 多core 好似好抵屌,但又無內顯(完全唔打機)

15/16中
唔好意思想有野想請教下大家
我想買部新電腦
本身部機幾年前死過硬碟因為裡面d野好重要所以搵人整過recover曬d資料
個陣仲叫佢幫手加左1tb hd
自此之後部機個cpu好似頂唔順會發出嘈音
因為對電腦唔太了解所以唔打算砌機只係想買部廠機
mon就唔會換本身用緊dell p2416d
主要係想睇片有邊隻牌子比較好 求推介

CPU點會發出嘈聲
嘈聲通常係HARD DISK 同火牛同風扇聲
廠機應該得DELL係抵買

啊係 sorry講錯野
個風扇好似擎咁嘈 好煩
我又唔識得拆開整所以直情想換左佢
我本身已經係dell 仲想轉下會添

http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3668-desktop/pd?oc=3668-d1520s&model_id=inspiron-3668-desktop
睇左一睇, 呢部好似已經最啱普通睇片

OP說一下...
DELL唔知聽乜水講過算係砌機牌
之前睇格價尻網
http://www.price.com.hk/product.php?p=262507
oo科技賣隻Dell XPS 8920-R1560SE 68xx$有1060幾心動下

btw 禁入去官網睇連牌子名都無得禁應該又係fake廣告

點解其他都8千, 呢間特別平
如果6800 DELL保養真係好撚抵
唔好意思想有野想請教下大家
我想買部新電腦
本身部機幾年前死過硬碟因為裡面d野好重要所以搵人整過recover曬d資料
個陣仲叫佢幫手加左1tb hd
自此之後部機個cpu好似頂唔順會發出嘈音
因為對電腦唔太了解所以唔打算砌機只係想買部廠機
mon就唔會換本身用緊dell p2416d
主要係想睇片有邊隻牌子比較好 求推介

CPU點會發出嘈聲
嘈聲通常係HARD DISK 同火牛同風扇聲
廠機應該得DELL係抵買

啊係 sorry講錯野
個風扇好似擎咁嘈 好煩
我又唔識得拆開整所以直情想換左佢
我本身已經係dell 仲想轉下會添

http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3668-desktop/pd?oc=3668-d1520s&model_id=inspiron-3668-desktop
睇左一睇, 呢部好似已經最啱普通睇片

OP說一下...
DELL唔知聽乜水講過算係砌機牌
之前睇格價尻網
http://www.price.com.hk/product.php?p=262507
oo科技賣隻Dell XPS 8920-R1560SE 68xx$有1060幾心動下

btw 禁入去官網睇連牌子名都無得禁應該又係fake廣告

點解其他都8千, 呢間特別平
如果6800 DELL保養真係好撚抵

其實DELL機都鳩鳩地, 冇一部係G4560/I3/I5+ 128SSD+用內顯, 係要整張GT730
RYZEN 1700 玩舊GAME好撚疾, 點搞
the sims4, bioshock
係咪WIN10問題無得搞

試win7

除左WIN7重有無其他方法, 唔想重裝

試win7

兼容性有無用?
大家有冇咩am4散熱器推薦?
依家粒1600超到3.75 1.248V
stock cooler idle 31 load 64
但係個咩CPU真空管就71
呢個情況需唔需要換?

有冇巴打答到

唔洗

唔該巴打
不過真空管溫度71正常?

正常

試win7

兼容性有無用?

相容性較左WIN7都係一樣
CPU
AMD RYZEN R7 1700

Motherboard
Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI

RAM
Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (16GB X 1) DDR4 2666 MHZ C16

Display Card
Gigabyte GeForce® GTX 1080 G1 GAMING 8GB GDDR5X

HDD
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5

SSD
Samsung 960 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

PSU
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-550 550W

Case
Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX

呢張list係悠二嘅11000蚊細機list
我想問張display升做1080 ti會唔會有問題?
同埋如果升咗做1080 ti個火牛係唔係應該用650W?
想問我開咗XMP, BIOS都顯示咗係3200Mhz
但一入到win10工作管理員入面個「效能」度睇條ram重係2133mhz, 噉係超到定超唔到?

超唔到
大家有冇咩am4散熱器推薦?
依家粒1600超到3.75 1.248V
stock cooler idle 31 load 64
但係個咩CPU真空管就71
呢個情況需唔需要換?

有冇巴打答到

唔洗

唔該巴打
不過真空管溫度71正常?

正常

唔該晒巴打
我想問而家細箱係咪未行到ryzen?

有啦 依家

我見悠二d 細箱list 全部都係推煙條

未UPDATE姐
同埋聽講AMD ITX係咪貴得好緊要

唔肯定呀,但係因為想慳位先睇細箱

原來佢有,不過我睇果個budget 無
想問下6k budget 有無可能行到細箱ryzen+1060?

粗略計下好似唔得

保守估計大概要幾多

上法奧睇下d件個價, 其實6K都唔係唔得既
差不多全部野都已經拎最平
Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI
$1,100

GALAX GeForce® GTX 1060 OC Edition 6GB GDDR5
$2,005

Sharkoon 小霸王 QB ONE Mini-ITX
$290

Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 3.5
$309

Corsair VS Series™ VS450 450W
$259

ADATA Ultimate SU800 Series 128GB SATA 3
$430

2 * Crucial 4GB (1 x 4GB) DDR4 2133MHz CL15
$490

AMD RYZEN R5 1400
$1,205

總數:$6,088
我想問而家細箱係咪未行到ryzen?

有啦 依家

我見悠二d 細箱list 全部都係推煙條

未UPDATE姐
同埋聽講AMD ITX係咪貴得好緊要

唔肯定呀,但係因為想慳位先睇細箱

原來佢有,不過我睇果個budget 無
想問下6k budget 有無可能行到細箱ryzen+1060?

粗略計下好似唔得

保守估計大概要幾多

其實6K都唔係唔得既 差不多全部野都已經拎最平
純粹討論$6000達成RYZEN ITX之可能性, 勿屌

$1,100

GALAX GeForce® GTX 1060 OC Edition 6GB GDDR5
$2,005

Sharkoon 小霸王 QB ONE Mini-ITX
$290

Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 3.5
$309

Corsair VS Series™ VS450 450W
$259

ADATA Ultimate SU800 Series 128GB SATA 3
$430

2 * Crucial 4GB (1 x 4GB) DDR4 2133MHz CL15
$490

AMD RYZEN R5 1400
$1,205

總數:$6,088
各位巴絲唔好意思,想請教少少野
一直都有打開PS4,咁最近就500gb唔夠
想換隻1tb既HDD,咁但係PS4本身係限左2.5"、~9.5mm厚
想問HGST既2.5"HDD好無?有無其他推薦

本身係隔離PS4硬件討論問左問,佢地問話叫我睇下呢邊,咁3.5"我就識,但2.5"真係唔熟,求指教

PS4好似唔換得HDD

可換

Ps4換過死雞2tb sshd 開心使用中
Hdd同sshd個價好似只係差少少
有錢可以上sshd 會快少少 (真係少少
不過買果陣一定要同佢講2.5"
各位巴絲唔好意思,想請教少少野
一直都有打開PS4,咁最近就500gb唔夠
想換隻1tb既HDD,咁但係PS4本身係限左2.5"、~9.5mm厚
想問HGST既2.5"HDD好無?有無其他推薦

本身係隔離PS4硬件討論問左問,佢地問話叫我睇下呢邊,咁3.5"我就識,但2.5"真係唔熟,求指教

PS4好似唔換得HDD

可換

Ps4換過死雞2tb sshd 開心使用中
Hdd同sshd個價好似只係差少少
有錢可以上sshd 會快少少 (真係少少
不過買果陣一定要同佢講2.5"

冇人用死雞呀
大陸客服
請教一下
頭先用OCCT Power Supply Test 一開, 3秒後就重新開機。
咁樣係唔係都可以肯定係隻牛有事?
用緊:
GA-Z97X-SLI
Xeon E3-1230 v3
Inno3D Geforce GTX 970 OC 4GB
G Skill RipjawsX F3-12800CL9-4GBXL * 2
CM 650M
上面D野用左差唔多3年左右

隻牛仲有保養,正都買,
如果要攞去換, 係去正都定CM既保養?
求指教

試win7

兼容性有無用?

相容性較左WIN7都係一樣

好無癮
https://www.youtube.com/watch?v=7DSsN9I2Klk&feature=youtu.be

ASUS PRIME B350-PLUS

GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14

ASUS GeForce® DUAL GTX 1070 8GB GDDR5

Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-550 550W

Crucial MX300 Series 525GB SATA 3

Toshiba MD04ACA400 4TB 7200rpm 3.5

Antec Performance Series P100 White ATX

ASUS USB-AC68 USB Wireless

ASUS ROG Swift PG248Q eSports Gaming Monitor
咁樣砌o唔ok
諗住用5-6年
主要用嚟打機
會玩3A大作 開中高特效就ok
月球要有144Hz
同埋in asus we trust
連mon最盡16000
等埋rx vega睇吓有冇料到就出

ASUS PRIME B350-PLUS

GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14

ASUS GeForce® DUAL GTX 1070 8GB GDDR5

Crucial MX300 Series 525GB SATA 3

Toshiba MD04ACA400 4TB 7200rpm 3.5

Antec Performance Series P100 White ATX

ASUS USB-AC68 USB Wireless

ASUS ROG Swift PG248Q eSports Gaming Monitor
咁樣砌o唔ok
諗住用5-6年
主要用嚟打機
會玩3A大作 開中高特效就ok
月球要有144Hz
同埋in asus we trust
連mon最盡16000
等埋rx vega睇吓有冇料到就出

中高效144應該輕鬆冇問題
見到2手1080ti
各位巴打,小弟舊機Intel i5-3450 + GTX 960 打左柴,所以打算換新機
用途主要係打機,目標係推盡1080p Mon,同埋三幾年都打到大作高效
抄考左討論區嘅意見同FAROLL售價之後,出左條List,麻煩各位幫下眼,有無位要再執,謝謝

CPU:
$2,330

老母版:
Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
$710

RAM:
$1,190

HardDisk:
Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
$545

SSD:
Intel® SSD 600p Series 512GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
$1,330

顯示卡
GALAX GeForce® GTX 1080 EXOC 8GB GDDR5X
$4,299

火牛
Corsair RMx Series™ RM650x 650W Fully-Modular
$930

機箱
Fractal Design Define R5 ATX — Titanium
$948

TOTAL $12,282

另外,我想問下眾巴打
1) 我想加個散熱器,筆直1000內有無好介紹? 因為我覺得個箱幾靚但又好似幾焗
2) 我會拎俾人去砌機,俾多幾舊買全模組火牛是否不智?
3) 我見GALAX 顯示卡相對同牌子價格差幾百甚至過千,性能差別係咪咁大值得去俾多個幾百/過千?

感謝
請教一下
頭先用OCCT Power Supply Test 一開, 3秒後就重新開機。
咁樣係唔係都可以肯定係隻牛有事?
用緊:
GA-Z97X-SLI
Xeon E3-1230 v3
Inno3D Geforce GTX 970 OC 4GB
G Skill RipjawsX F3-12800CL9-4GBXL * 2
CM 650M
上面D野用左差唔多3年左右

隻牛仲有保養,正都買,
如果要攞去換, 係去正都定CM既保養?
求指教

CM既保養
http://ramboxs.com.hk/coolermaster/index.php?route=information/information&information_id=7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞