[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
想問問
d人玩咩先會另外買sound card?
巴打們,出面開咗個post 無人理,入黎問問

尋日部5年notebook 終於打柴,又要使錢買電腦,依家返工少攞出街,想砌部ATX 機主打文書執相同埋間中開CAD,唔打機。

唔使包Moon 同DVD-ROM, 多1k 升級好嘢唔介意

唔知有咩推介,唔該。

利申 唔知內顯夠唔夠執相 夠既話用intel慳返唔少既

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU
呢隻可以嗎?
隻舊cooler thermalright hr01 macho,套am4 kit 要比50蚊郵費寄比我 定係買過隻新嘅算數
想upgrade部機
主力玩online game 黑色沙漠 WAR THUNDER
可循環再用硬件
AOC 144HMZ Gaming 24"monitor
MSI 1070 Gaming X
AcBel 1000w adaptor
Plextor M6S MLC 128gb SSD
Seagate 1TB HDD
http://imgur.com/a/r1npA
求巴打們指點

1. Msi 350板聽講每次開機都會自檢 好慢
2. Ryzen 5 1600x 冇跟cooler 要再買 唔想買就1600
3. Ryzen可轉高頻ram Galax HOF 3200/G skill aegis gaming series 3000

1. 唔用350的話有其他推介嗎?(最好ATX
2. 1600X 配COOLER 好還是上 I7 7700K化算?
3. G Skill 果條ram 要幾錢一條?

1. 350板得msi呢個牌子係咁 350板要用 但你想快D就轉牌子
2. 7700k都要買cooler,建議你買1600/1700
3. 一條8gb 550左右

1.轉asus 350 gaming

尋日部5年notebook 終於打柴,又要使錢買電腦,依家返工少攞出街,想砌部ATX 機主打文書執相同埋間中開CAD,唔打機。

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok
條list比上次自帶火牛既既巴打睇的

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok

同埋睇下你需唔需要多開 ram可能要16 gb
AMD RYZEN R5 1600
Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
Samsung 960 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4.
Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB
Sharkoon 擎天者 BW9000-W ATX — Black

其實主要想問幾樣野
呢個機箱抵唔抵玩
而家主要都係打下wow咁 有冇必要加到16gb ram
同埋有冇需要加多個cooler
buget唔多8k內都ok 睇下巴打們有冇意見可以再執下(e.g老母板)

想問下而家1060 係咪大部份鋪 中田 邪都果啲都冇貨? 要等月尾?

前個星期買完

巴打買左咩牌子, 6GB? 幾錢到? 想砌悠二7000蚊LIST

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
RAM G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED

我買Asus Strix 1060 6GB (3Fan) $2580

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok

Ram 可能8GB 應該夠暫時夠用,日後想16GB係咪買多一條同款就得?

另外我見你個清單上面個機箱唔是ATX 機箱,請問用邊款ATX機箱合適?

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok

Ram 可能8GB 應該夠暫時夠用,日後想16GB係咪買多一條同款就得?

另外我見你個清單上面個機箱唔是ATX 機箱,請問用邊款ATX機箱合適?

ATX好多巴打用DEFINE C,s340 elite,我用phenteks P400s 呢三隻都ok 你google下個樣

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok

Sorry 其實想問M-ATX 或者M-ITX 機箱用唔用到,自

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok

Sorry 其實想問M-ATX 或者M-ITX 機箱用唔用到,自

睇你塊版寫atx定matx
atx板要atx箱
matx板可以atx箱或matx箱
你要itx就全部件要買細同貴一千幾百

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok

atx板要atx箱

明白哂,我諗用返你介紹既三款算,巴打用嗰隻P400S 好似好靚
CPU AMD RYZEN R5 1600 $1680
Motherboard Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 AM4 M.ATX 710
RAM G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram $510
Display Card ASUS GeForce® GTX 1050 Ti Dual 4GB GDDR5 $1300
PSU Antec HCG-520M $530
Case Corsair Carbide Series® 270R ATX Case $488

Total $5537

CPU AMD RYZEN R5 1600 $1680
Motherboard ASUS ROG STRIX B350F GAMING ATX $1180
RAM G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram $510
Display Card ASUS ROG Strix GeForce® GTX 1050 Ti OC Edition 4GB GDDR5 $1450
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5 $319
PSU Antec HCG-520M 530
Case Corsair Carbide Series® 270R ATX Case $488

Total $6157

依2條list邊條好D 主要拎黎打機,睇片用.
CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard ASUS PRIME A320M-K
RAM G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED
呢條list 如果想轉intel i5 7600 得唔得?

可以
要轉埋板
ram可以降2400 慳返

如果咁呢?
底板 asrock h110m-hdv3.0
Ram 8GB KLEVV FIT4 Series DDR4 1x8GB 2400MHz CL15

唔知有咩推介,唔該。

Thanks 巴打

想問火牛應該簡隻?
呢隻可以嗎?

丫係 sor 呢隻ok

atx板要atx箱

明白哂,我諗用返你介紹既三款算,巴打用嗰隻P400S 好似好靚

你買s340 elite我同你換
上左機一個月想換細dd
電腦白痴,想問唔見左windows碟,有冇其他方法可以洗到機
而家用NB 每日休眠當熄機
開返都唔使廿秒
reboot都唔使

PC HDD 7200rpm 開機有冇咁慢

😟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞